Prețurile produselor tradiționale de Craciun la restaurantele din Capitală
De Crăciun, unii oaspeți vor fi primiți cu hulubași tăvăliți prin cremă de brânză, alivenci aburinde și plăcinte cu prune, apoi sarmale pârlite în cuptorul de lut și piftii cu carne de cocoș.
Fie că au sau nu rude în Moldova, tot mai mulți români caută, de sărbători, arome că în Basarabia și Bucovina. Comandă totul la restaurante și sunt dispuși să plătească dublu pe promisiunea unor gusturi de poveste.
Sărbătoarea începe, la Chișinău, cu o chiflă pufoasă, numită "porumbel".
Maria Reilean: Ăștia sunt hulubași, se fac din pâine. Se oferă din partea casei un hulubas și preparăm și o cremă din brânză.
Moldovenii propun, în locul răciturii de porc, piftia usturoiată cu carne de cocoș. Costă 65 de lei. Această și alivencile umplute cu brânză de oaie sunt pentru mulți amintiri din copilărie.
În București sunt multe restaurante care pregătesc acum sărbătorile cu gust autentic, la fel că în Basarabia și Bucovina. Pentru că mulți clienți vor să-i impresioneze de Crăciun musafirii, fără să-i scoată la restaurant, unele localuri testează livrările la domiciliu. Puteți alege dintre platourile care costă în jur de 150 de lei sau să faceți combinațîi originale. Însă rețineți că livrarea durează cel puțîn 48 de ore, pentru că totul se prepară de la zero.
E drept, la salata Stolicinaia, care costă 55 de lei și rivalizează cu salată de boeuf, există un secret.
Între timp, o bunică scotocește în cuibar, pentru ca orășenii i-au comandat câteva sute de cozonaci pentru Crăciun.
Unul are peste 2 kilograme, iar prețul s-a dospit și el până la 120 de lei. Producătorii spun că folosesc 400 de grame de nuca la kilogramul de cozonac.
Cătălina Biholar: Sunt frageziți cu untură, poate îi emoționează puțin pe unii care aud asta, dar nu îi dă gust de grăsime animală, ci doar o frăgezime specifică.
Reporter: La cât timp după ce erau scoși din cuptor îi mâncați?
Gospodină: Câteva ore, 3-5. Apoi se întăreau. Dar gustul rămâne zile, zile întregi!
Produsele tradiționale din Bucovina se vând bine în sudul țării, în ciuda prețurilor exagerat de mari câteodată pentru o mâncare ce conține tot ceea ce puteți cumpără și dumneavoastră din piață.
Și copiii pot avea sărbători că la Moldova. La Cernăuți de pildă nu se dau bani pentru colindă, ci trăistuțe cu dulciuri. 20 de lei costă una, iar cei care vin cu uratul primesc și o dedicație.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, moldova, craciun, piftie, bunatati,
Dată publicare:
11-12-2017 18:37