România miroase a afumătura şi este plină de tentaţii. Vedeta sezonului: pita unsă cu untură

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 08 Decembrie 2017 18:20
Categorie: Social

Chit că suntem încă în post, România întreagă miroase a afumătura şi este plină de tentaţii. Jumările, slănina şi cârnaţii au umplut târgurile de Crăciun.

Vedeta sezonului este însă pita unsă cu untura, peste care pofticiosul poate să presare boia şi ceapă roşie, tăiată solzişori.
Ca să îi tenteze şi pe mofturoşi, unii bucătari fac pasta de jumări pe care o aromează cu cimbru, coriandru şi ardei iute.

La Târgul de Crăciun o porţie de pita cu unsoare costă 5 lei.

MIRCEA, comerciant: "In momentul când trec pe lângă stand se uită, fac câţiva paşi şi se întorc."

"Îmi aduce aminte de copilăria petrecută la bunici la ţară şi este foarte gustoasă, un deliciu pe care nu-l mănânci în fiecare zi."

La foc continuu se rumenesc şi jumările. Cei care vor un kilogram vor da 50 de lei, însă se vând şi la gramaj.

În Ardeal deja se sacrifica porcii, iar gospodinele pun carnea şi slana la murat în apă sărată de izvor.

Reţelele sunt preluate şi de producătorii de serie. Aceştia spun despre slănină că are proprietăţi curative, întăreşte sistemul imunitar şi favorizează scăderea colesterolului.

PETRY PAL VARGA ZSOLT, producător: "La noi se găsesc trei feluri de slănină tradiţională, slănină de pe spatele porcului, care se marinează după trei săptămâni într-o saramură cu mirodenii, cealaltă e slănină cu boia care se prepară din guşa porcului, slănină ardelenească, aceasta în afară de slănină conţină şi puţină carne."

În Maramureș, grăsimea din porcul de Mangalița este tocată şi amestecată în blender cu ardei iute, coriandru sau cimbru.

IUSTIN TARA, inginer tehnolog: "Este un produs foarte gustos, cremos, cu o textură plăcută, dar şi un produs foarte sănătos datorită grăsimilor nesaturate pe care le are porcul de Mangaliţa. Mai avem încă un sortiment, untura de Mangaliţa cu mirodenii, e cu piper, coriandru, cimbru şi cu un ingredient secret."

Aşadar, de Crăciun, mesele vor geme de bunătăţi. Multe bunătăţi sunt deja în restaurante. În Braşov, bucătarii au adaptat reţetă de sângerete.

OANA COANTĂ, patron bistro: "Am amestecat-o cu unt, i-am pus măsline, roşii uscate, un pic de muştar şi am făcut-o ca un pateu, am pus o porţie mică, ea cere ceva ce să rupă gustul şi am pus nişte struguri."

Acest tip de aperitiv costă 15 lei.

Târgul de Crăciun de la Cluj Napoca a fost inaugurat. Ce au pregătit comercianții
Târgul de Crăciun de la Cluj Napoca a fost inaugurat. Ce au pregătit comercianții
VIDEO PROTVPLUS.RO
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Îl vor pe Vasile, dar cine sunt ele cu adevărat?
Adina, Amalia, Alexandra și Camelia - ele sunt fetele iubitoare de rural, care vor să-i fure inima lui Vasile.

03:14
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine concurează pentru inima lui Adrian?
Adina și Elena sunt cele două pretendente tinere la inima lui Adrian.

00:20
LA MARUTA
Transformarile radicale cu ajutorul lui Adrian Perjovschi
Simona a avut parte de o transformare radicala

05:44
VORBESTE LUMEA
Prietenie de-o viata
Emilia si Nicu Paleru se cunosc de peste 20 de ani

05:54
VORBESTE LUMEA
Si-au facut vacanta de vara la frig, in tarile nordice!
Tudor Ionescu si sotia lui au fost in Amsterdam, Brugges, Gent, Haga, Giethorn, Naarden

13:12
DIVERTISMENT
EXCLUSIV: Anda Adam plină de surprize!
Deschisă, cu suflet tânăr și cu forțe proaspete Anda este pusă pe fapte mari. Vlogging, piese, clipuri, familie sunt unele dintre subiectele pe care le discutăm cu Anda într-un interviu exclusiv pe PRO TV PLUS!

03:55
VISURI LA CHEIE
S-au intors acasa, insa nu la aceeasi casa.
Familia Dinuta poate incepe acum o viata noua, dupa ajutorul primit de la Visuri la cheie

15:14
VORBESTE LUMEA
"Cireșica" ia lectii de la un campion
Nicole a jucat tenis cu Victor Hanescu

04:09
VORBESTE LUMEA
Florin Grozea si sotia, vara premierelor
Ioana Grozea:" Ultima zi in Malaga a fost cea mai relaxanta"

08:19
VORBESTE LUMEA
Dana Savuica, o noua provocare
Dana Savuica a avut grija de o gospodarie din Bucovina

04:01
studenta
Cursuri de DJ, artele jocurilor sau fashion. Studenții români pleacă la specializări cu 97% rata de angajare
Apel pentru salvarea unei adolescente. Adela a fost diagnosticată cu tumoare pe creier
Visuri la Cheie. O nouă șansă pentru familia Dinuță: „Trebuie să ne acomodăm, acum visăm!” VIDEO
Preoții au declanșat operațiunea ”vino la referendum” în școli. Patriarhia nu vede nimic rău
Mai multe străzi din București sunt pline de gunoaie. Locuitorii sectorului 3, disperați
Explicația unui român care preferă să stea la coadă, în loc să își depună formularele pe internet
asistati social
Asistaţi social, trimişi la interviuri de angajare de primar. "Ba sunt bolnavi, ba au copii mici"
„Let`s Do It, Romania!”: Peste 338 000 de voluntari au participat la Ziua de Curățenie Națională de pe 15 septembrie
7 mese rapide, fără gătire, pentru zilele caniculare de vară
Primele 4 meserii care vor dispărea în 25 de ani. Oamenii vor avea colegi roboți
Cum putem evita risipa de alimente
Personaje de poveste la Festivalul Sinaia Forever. Mii de oameni au admirat spectacolul