România miroase a afumătura şi este plină de tentaţii. Vedeta sezonului: pita unsă cu untură
Chit că suntem încă în post, România întreagă miroase a afumătura şi este plină de tentaţii. Jumările, slănina şi cârnaţii au umplut târgurile de Crăciun.
Vedeta sezonului este însă pita unsă cu untura, peste care pofticiosul poate să presare boia şi ceapă roşie, tăiată solzişori.
Ca să îi tenteze şi pe mofturoşi, unii bucătari fac pasta de jumări pe care o aromează cu cimbru, coriandru şi ardei iute.
La Târgul de Crăciun o porţie de pita cu unsoare costă 5 lei.
MIRCEA, comerciant: "In momentul când trec pe lângă stand se uită, fac câţiva paşi şi se întorc."
"Îmi aduce aminte de copilăria petrecută la bunici la ţară şi este foarte gustoasă, un deliciu pe care nu-l mănânci în fiecare zi."
La foc continuu se rumenesc şi jumările. Cei care vor un kilogram vor da 50 de lei, însă se vând şi la gramaj.
În Ardeal deja se sacrifica porcii, iar gospodinele pun carnea şi slana la murat în apă sărată de izvor.
Reţelele sunt preluate şi de producătorii de serie. Aceştia spun despre slănină că are proprietăţi curative, întăreşte sistemul imunitar şi favorizează scăderea colesterolului.
PETRY PAL VARGA ZSOLT, producător: "La noi se găsesc trei feluri de slănină tradiţională, slănină de pe spatele porcului, care se marinează după trei săptămâni într-o saramură cu mirodenii, cealaltă e slănină cu boia care se prepară din guşa porcului, slănină ardelenească, aceasta în afară de slănină conţină şi puţină carne."
În Maramureș, grăsimea din porcul de Mangalița este tocată şi amestecată în blender cu ardei iute, coriandru sau cimbru.
IUSTIN TARA, inginer tehnolog: "Este un produs foarte gustos, cremos, cu o textură plăcută, dar şi un produs foarte sănătos datorită grăsimilor nesaturate pe care le are porcul de Mangaliţa. Mai avem încă un sortiment, untura de Mangaliţa cu mirodenii, e cu piper, coriandru, cimbru şi cu un ingredient secret."
Aşadar, de Crăciun, mesele vor geme de bunătăţi. Multe bunătăţi sunt deja în restaurante. În Braşov, bucătarii au adaptat reţetă de sângerete.
OANA COANTĂ, patron bistro: "Am amestecat-o cu unt, i-am pus măsline, roşii uscate, un pic de muştar şi am făcut-o ca un pateu, am pus o porţie mică, ea cere ceva ce să rupă gustul şi am pus nişte struguri."
Acest tip de aperitiv costă 15 lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: pret, mancare, targ de craciun, jumari, slanina,
Dată publicare:
08-12-2017 18:20