Prădătorul fără dușman natural care a apărut în pădurile din Iași. Specialiștii îi spun ”distrugătorul universal”

Ultima actualizare: 01-06-2020 16:18
Prădătorul fără dușman natural care a apărut în pădurile din Iași. Specialiștii îi spun ”distrugătorul universal”
Getty

Un nou prădător, fără dușman natural, despre care specialiștii spun că este ”distrugătorul universal”, poate fi văzut în pădurile din Iași. Este vorba despre șacalul auriu, un animal care, în mod normal, nu avea ce să caute în Moldova.

 

Șacalul auriu este numit ”distrugătorul universal” pentru că poate distruge ecosistemele în care apare, întrucât prădătorul său natural, lupul, a fost exterminate din pădurile din Iași.

Animalul de talie medie şi-a făcut drum în ultimii ani în mai multe regiuni din Moldova, unde în urmă cu 20 de ani nu era nicio şansă să poată fi observat, scrie Ziua de Iași.

Șacalul auriu a fost observat și filmat zilele trecute într-o pădure din Iași, iar specialistul în zoologie, prof. dr. Ion Constantin, a spus că semnele nu sunt de bun augur.

 

Lupul, dispărut de 50 de ani din pădurile ieșene

 

„Şi-a extins arealul spre nord în ultimii 10-15 ani din DeltaDunării, singura zonă în ţară unde putea fi observat, fiind văzut în ultimii doi ani şi în Botoşani, în Vaslui, în Vrancea sau Galaţi. Este o specie invazivă care are o rată a înmulţirii foarte ridicată, iar în Iaşi este o prezenţă inedită: ne aşteptam să fie găsit, dar aceasta este, într-adevăr, prima înregistrare cu un şacal auriu“, a explicat zoologul.

Specialistul explică faptul că şacalul este o specie care consumă ouăle păsărilor, şopârle, şoareci, iar dacă se înmulţeşte şi se va regăsi în număr mare poate produce daune majore în ceea ce priveşte diversitatea altor specii identificate în pădurile din Moldova.

Prădătorul său natural este lupul, dar lupul a dispărut din toate pădurile, mai puţin cele de munte, de măcar 50 de ani în judeţul Iaşi şi o parte dintre judeţele împrejurătoare.

 

Problemă legislativă: vânarea șacalului auriu, permisă numai în Deta Dunării

 

„Este ca prezenţa ciorilor la oraş - par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică. Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase“, a completat prof.dr. Ion Constantin.

Profesorul spune că o răspândire a şacalului auriu poate impune o reducere a numărului de exemplare prin vânătoare.

Momentan, însă, specialistul scoate în evidenţă o problemă legislativă: în România, şacalul auriu este o specie protejată, doar în Delta Dunării fiind permisă vânarea acestuia.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO