Prognoza pe următoarele 2 săptămâni. Cum va fi vremea până la jumătatea lunii iunie

vreme
Getty

Vremea se va încălzi treptat din 5 iunie, dar instabilitatea atmosferică rămâne ridicată în următoarele două săptămâni, reiese din prognoza publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 1 - 14 iunie.

În Banat, în primele zile de prognoză vremea va fi rece, cu medii diurne de 18 - 20 de grade, dar va deveni treptat deosebit de caldă spre finalul săptămânii, când maximele vor fi în medie de 28 - 29 de grade.

În a doua săptămână mediile maximelor se vor situa între 26 şi 28 de grade.

Minimele vor avea cele mai scăzute valori în data de 3 iunie, cu medii regionale de 7 grade, dar în restul intervalului nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa între 14 şi 16 grade.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menţine relativ ridicat în aproape tot intervalul, astfel încât vor fi perioade cu averse ce vor avea şi caracter torenţial şi se vor manifesta cu o probabilitate mai mare în cursul după-amiezelor.

Citește și
Ploaie
Vremea azi, 31 mai. Prognoza în București și în țară - se răcorește și vin ploile

În Crişana, în prima săptămână de prognoză regimul termic va avea variaţii semnificative, astfel încât, dacă în primele zile valorile diurne mediate regional se vor situa între 16 şi 18 grade, caracterizând o vreme deosebit de rece, spre finalul acesteia vor creşte accentuat, spre 26 - 28 de grade, cu mult mai ridicate decât normalul perioadei.

Următoarea săptămână va fi caracterizată de valori apropiate mediilor multianuale, cu valori mediate între 24 şi 26 de grade.

Temperaturile minime, foarte scăzute la începutul perioadei, cu medii de 6 grade, vor creşte treptat şi se vor situa între 12 şi 14 grade.

Probabilitatea pentru fenomene specifice instabilităţi atmosferice va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu precădere în intervalul 5 - 9 iunie.

În Transilvania, vremea va fi rece în intervalul 1 - 4 iunie când mediile maximelor se vor situa între 14 şi 18 grade, iar ale minimelor între 4 şi 8 grade, apoi se va încălzi treptat, astfel încât în intervalul 5 - 7 iunie regimul termic se va situa peste cel caracteristic perioadei, cu maxime până la 28 de grade şi minime de 12 grade.

În intervalul 8 - 14 iunie nu vor fi variaţii termice semnificative, astfel că, în medie, maximele se vor situa între 24 şi 26 de grade, iar minimele între 10 şi 12 grade.

Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată pe tot parcursul intervalului.

În Maramureş, oscilaţiile termice vor fi semnificative în prima săptămână de prognoză, cu valori ce vor caracteriza la început o vreme rece şi vor ajunge spre final mai ridicate decât mediile multianuale specifice perioadei.

În aceste condiţii, maximele mediate regional se vor situa între 14 şi 18 grade în intervalul 1 - 4 iunie şi între 22 şi 26 de grade în intervalul 5 - 7 iunie.

În a doua săptămână nu vor avea variaţii mari, astfel că se vor încadra între 24 şi 26 de grade.

Minimele vor avea un parcurs asemănător, mai scăzute la început, apoi în creştere şi ulterior constante, astfel că mediile acestora vor porni de la 8 grade, vor coborî la 4 grade apoi vor creşte spre 12 - 14 grade.

Instabilitatea atmosferică va avea un grad relativ accentuat de manifestare pe aproape tot parcursul intervalului, dar cu cea mai mare probabilitate între 5 şi 9 iunie.

În Moldova, în primele trei zile vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru începutul lunii iunie, media maximelor termice urmând a se situa între 15 şi 20 de grade.

Ulterior se va încălzi treptat, iar această tendinţă se va menţine până spre sfârşitul primei săptămâni de prognoză, atunci când se estimează că temperaturile maxime vor fi, în medie regională, de 28 - 29 de grade.

Din data de 08 iunie, temperatura aerului va scădea uşor, spre medii ale maximelor de 26 - 27 de grade.

Media temperaturilor minime va fi în scădere, de la 9 grade în prima dimineaţă, spre 6 grade în dimineaţa zilei de 03 iunie, apoi în creştere, spre valori de 14 - 15 grade.

Probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

În Dobrogea, prima săptămână va debuta cu o răcire a vremii, astfel încât în primele trei zile, media temperaturilor maxime va fi de 16 - 19 grade, apoi se va încălzi treptat, spre valori de 26 - 27 grade, în data de 07 iunie.

Ulterior temperatura aerului va scădea uşor şi până la sfârşitul intervalului de prognoză valorile termice diurne vor fi de 24 - 25 de grade, în medie regională.

Media temperaturilor minime va scădea, de la 12 grade în prima dimineaţă spre 9 grade în dimineaţa zilei de 03 iunie, apoi în creştere treptată spre 16 - 17 grade.

Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi ridicată îndeosebi în intervalul 01 - 04 iunie, respectiv 08 - 14 iunie.

În Muntenia, în primele trei zile ale intervalului de prognoză vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această dată, valorile medii ale temperaturilor maxime urmând a se încadra între 16 şi 20 de grade, apoi se va încălzi treptat, astfel încât în data de 07 iunie maximele se vor situa în jurul a 29 de grade, în medie regională.

Ulterior acestei date, temperatura aerului va scădea uşor şi până la sfârşitul intervalului de referinţă, media maximelor va fi de 27 - 28 de grade.

Temperaturile minime vor fi în scădere, de la 9 grade, în prima dimineaţă, la 7 grade în dimineaţa zilei de 03 iunie, apoi în creştere treptată, spre o medie de 15 grade.

Probabilitatea de apariţie a manifestărilor specifice instabilităţii atmosferice va fi mai ridicată în intervalul 01 - 03 iunie, apoi în intervalul 08 - 14 iunie.

În Oltenia, în prima săptămână de prognoză vremea va avea un aspect schimbător, cu variaţii bruşte ale valorilor termice.

Astfel, maximele mediate regional se vor încadra între 18 şi 20 de grade la începutul intervalului, apoi în creştere până în jur de 28 de grade în data de 7 iunie, urmând ca în a doua săptămână de prognoză să se situeze între 26 şi 28 de grade.

Mediile minimelor vor fi cuprinse între 12 şi 16 grade, mai scăzute în intervalul 1 - 5 iunie când vor fi cuprinse între 7 şi 9 grade.

Probabilitatea pentru averse, va fi mai ridicată în perioada 1 - 3 iunie şi din nou în 8 - 14 iunie.

La munte, vremea se va răci la început, astfel că în intervalul 1 - 4 iunie mediile maximelor se vor situa între 6 şi 8 grade, iar ale minimelor între -1 şi 2 grade.

Ulterior acestea vor intra într-un proces de creştere treptată, astfel că valorile diurne mediate regional se vor situa între 12 şi 18 grade, iar cele nocturne între 6 şi 10 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Vreme ploioasă în majoritatea regiunilor din țară. Care vor fi maximele zilei
Vreme ploioasă în majoritatea regiunilor din țară. Care vor fi maximele zilei

Luni, în jumătatea de nord a ţării vor fi înnorări şi perioade cu ploi torenţiale, descãrcãri electrice, grindinã şi vijelii. În rest, o să plouă local iar la munte, la altitudini mari, aşteptam puţină lapoviţa sau ninsoare.

Vremea azi, 31 mai. Prognoza în București și în țară - se răcorește și vin ploile
Vremea azi, 31 mai. Prognoza în București și în țară - se răcorește și vin ploile

Ziua de duminică ne-aduce soare şi vreme bună în regiunile sudice, însă în nord, vest şi prin centru va fi răcoare şi revin ploile.

Dragostea în vreme de pandemie. Ce spun psihologii despre relațiile
Dragostea în vreme de pandemie. Ce spun psihologii despre relațiile "virtuale"

Pentru adolescenţi, dornici mereu de a se înconjura de prieteni şi de a-şi găsi perechea, distanţarea socială a venit cu multe frustrări.

Vreme rece și ploi în mai multe regiuni. Prognoza pentru zilele următoare
Vreme rece și ploi în mai multe regiuni. Prognoza pentru zilele următoare

Sâmbătă atmosfera se menţine schimbătoare. În vest şi nord-est, vremea va fi chiar rece pentru finalul lunii mai. Soarele apare peste tot, însă după prânz sosesc aversele şi va ploua mai mult în sud-est, prin nord, la deal şi la munte.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.