Spectacol în munții Piatra Craiului. Animale rare filmate în locuri altădată pline de turiști
Pe munte şi prin păduri, în lipsa omului, sălbăticiunile au prins curaj: ies la drumul mare şi se dau în spectacol.
Administratorii Parcului Naţional Piatra Craiului au surprins capre negre, jderi ori cocoşi de munte la doi paşi de locurile, altădată, pline de turiști.
Filmarea a fost făcută pe un drum forestier de la poalele masivului Piatra Craiului. Caprele negre nu coboară niciodată, aici: e plin de lume, de obicei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mircea Vergheleț, directorul Parcului Naţional Piatra Craiului: Țapul stătea în drum şi nu prea voia să se dea la o parte din calea noastră. Am oprit maşina, am stat, l-am filmat, l-am fotografiat... vreo 20 de minute... Chiar s-a îndreptat spre noi, a bătut din picioarele din faţă, era furios că îl deranjăm.
De altfel, rangerii parcului spun că liniștea ultimelor luni a schimbat comportamentul animalelor. Care au prins...curaj.
Mircea Vergheleț, directorul Parcului Naţional Piatra Craiului: Colegii mei au mai văzut un jder, care este de asemenea un animal destul de greu de văzut, de obicei se fereşte dn alea oamenilor. Este o consecinţă a faptului că de când cu starea de urgenţă nu mai e nimeni şi animalele şi-au preluat teritoriul.
Și cocoşii de munte s-au dat în spectacol. Este perioada imperecherii, iar camerele de filmat instalate în pădure au suprins secvenţe inedite din timpul "rotitului", cum se numeşte în limbaj popular.
Ionuţ Bordea, biolog în Parcul Naţional Piatra Craiului: Masculii vor să atragă femelele şi au loc nişte manifestări nupţiale, scot nişte zgomote speciale. Masculul îşi desface aripile, dacă sunt mai mult masculi se iau la bătaie, se ciupesc , se lovesc cu aripile, totul pentru a atrage femelă.
Mistreţi, jderi, lupi, iepuri sau vulpi apar tot mai aproape de zonele locuite de oameni.