Liderul suprem al Iranului: Atacurile aeriene au fost „o palmă peste față” pentru SUA

khamenei
Getty

Iranul a dat Statelor Unite „o palmă peste față noaptea trecută” prin atacurile asupra celor două baze militare din Irak, a declarat miercuri liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

„Acțiunea militară nu este suficientă. Ceea ce contează este ca prezența Americii, care este o sursă de corupție în această regiune, să ajungă la un final”, a declarat Khamenei, conform CNN.

Liderul suprem a criticat Statele Unite pentru faptul că au încercat să îl descrie pe generalul Qassem Soleimani drept un „terorist”, acest lucru fiind „incorect și nedrept”.

„Oamenii din Iran au oferit un răspuns zdrobitor”, a spus Khamenei, în timp ce mulțimea prezentă la discurs striga „Moarte Americii”.

Khamenei critică prezența Statelor Unite în Orientul Mijlociu

 

Citește și
Bursa Tokyo-AFP/Getty
Bursele, în cădere după atacul Iranului asupra bazelor SUA. Prețul petrolului explodează
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Liderul suprem iranian a declarat că „această regiune nu acceptă prezența Statelor Unite”, în discursul televizat ținut miercuri.

Khamenei l-a lăudat pe generalul iranian ucis, numindu-l „curajos” și „neînfricat”, în timp ce persoanele prezente în audiență plângeau și scandau mesaje împotriva Statelor Unite.

„Moartea lui Soleimani înseamnă că o revoluție este vie”, a declarat Khamenei.

Hassan Rouhani cere ca trupele americane „să fie date afară din regiune”

 

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat miercuri că răspunsul final la uciderea generalului Soleimani va fi ca „toate trupele Statelor Unite să fie date afară din regiune”.

Printr-un mesaj publicat pe Twitter, președintele iranian a transmis că dacă nu exista războiul împotriva terorismului dus de Soleimani, „capitalele europene ar fi acum în mare pericol”. 

Javad Zarif cere Statelor Unite „să-și revină în simțiri și să înceteze aventurarea în regiune”

 

Ministrul iranian de Externe Javad Zarif a cerut Statelor Unite să „își revină în simțiri”, lăudând răspunsul Iranului la uciderea generalului Soleimani.

„Am arătat tuturor că nu suntem ca Statele Unite, nu dorim război”, a declarat Zarif.

„Stă la latitudinea Statelor Unite să își revină în simțiri și să înceteze aventurarea în regiune. Nu noi am început procesul de escaladare, ci Statele Unite au început un război economic împotriva Iranului”, a adăugat ministrul iranian de Externe.

Javad Zarif: Iranul nu dorește o escaladare sau război, dar se va apăra

 

Iranul nu dorește o escaladare sau război, dar se va apăra de orice agresiune, a declarat miercuri ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, în urma atacului asupra bazelor militare irakiene, conform Reuters.

„Iran a luat&încheiat măsuri proporționate în legitimă apărare, în baza Articolului 51 al Cartei ONU, vizând bazele de pe care a fost lansat atacul laș asupra cetățenilor noștri și a oficialilor seniori.

Nu vrem o escaladare a conflictului sau război, dar ne vom apăra împotriva oricărei agresiuni”, a declarat ministrul iranian printr-un mesaj publicat pe Twitter.

Forțele Armate Iraniene: Dacă SUA reacționează, răspunsul Iranului va fi „mai puternic și mai zdrobitor”

 

Dacă Statele Unite reacționează la atacul comis asupra bazelor militare din Irak, în care se aflau militari americani, răspunsul Teheranului va fi „mult mai puternic și mai zdrobitor”, a declarat Mohammad Baqeri, șeful Forțelor Armate Iraniene, citat de agenția de presă IRNA.

De asemenea, generalul Baqeri a transmis că atacurile aeriene efectuate de Iran „au fost doar o mică parte din capacitățile” forțelor iraniene.

„Azi este timpul ca oficialii americani malefici să înțeleagă puterea Republicii Islamice și să opteze pentru o metodă prin care armata lor teroristă să plece din regiune”, a menționat Baqeri.

Armata irakiană: 22 de rachete au fost trase asupra bazelor unde staţionează americani

 

Comandamentul militar irakian a anunţat miercuri că 22 de rachete iraniene au căzut asupra a două baze militare de pe teritoriul Irakului „fără a face victime printre forţele irakiene”, după o ripostă a Iranului împotriva intereselor SUA, care l-au ucis vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani.

„Între orele 01:45 şi 02:15 (22:45 GMT şi 23:15 GMT), Irakul a fost bombardat de 22 de rachete - 17 asupra bazei aeriene Ain al-Assad şi cinci asupra bazei din Erbil - care au lovit instalaţii ale coaliţiei internaţionale antijihadiste” condusă de SUA, anunţă comandamentul militar irakian într-un comunicat.

„Nu există nicio victimă în rândurile forţelor irakiene”, se mai spune în comunicat, publicat la şapte ore după atacul întreprins de Teheran, susţinător al puterii de la Bagdad.

Comunicatul nu face referire la eventuale victime în cadrul forţelor coaliţiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Un cutremur puternic a fost resimțit în apropierea unei centrale nucleare din Iran
Un cutremur puternic a fost resimțit în apropierea unei centrale nucleare din Iran

Un cutremur de 4,5 grade pe scara Richter a avut loc în sud-vestul Iranului, o regiune în care se află centrala nucleară de la Bushehr, a anunţat miercuri Institutul american de geofizică USGS, relatează AFP.

Bursele, în cădere după atacul Iranului asupra bazelor SUA. Prețul petrolului explodează
Bursele, în cădere după atacul Iranului asupra bazelor SUA. Prețul petrolului explodează

Bursele asiatice înregistrau miercuri scăderi semnificative, victime ale escaladării tensiunilor dintre Iran şi SUA, după atacurile cu rachete lansate de Teheran asupra unor ţinte americane din Irak.

Avion ucrainean prăbușit în Iran. Imaginile filmate înainte de impactul cu solul
Avion ucrainean prăbușit în Iran. Imaginile filmate înainte de impactul cu solul

Un avion ucrainean la bordul căruia se aflau 176 de persoane - inclusiv 82 de iranieni şi 63 de canadieni - s-a prăbuşit miercuri în Iran, la puţin timp după ce a decolat de la Teheran. iar toate persoanele de la bord au murit

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.