Liderul suprem al Iranului: Atacurile aeriene au fost „o palmă peste față” pentru SUA


Ultimul update: Miercuri 08 Ianuarie 2020 15:23
Data publicarii: Miercuri 08 Ianuarie 2020 10:31
Categorie: Stiri externe
khamenei

Iranul a dat Statelor Unite „o palmă peste față noaptea trecută” prin atacurile asupra celor două baze militare din Irak, a declarat miercuri liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

„Acțiunea militară nu este suficientă. Ceea ce contează este ca prezența Americii, care este o sursă de corupție în această regiune, să ajungă la un final”, a declarat Khamenei, conform CNN.

Liderul suprem a criticat Statele Unite pentru faptul că au încercat să îl descrie pe generalul Qassem Soleimani drept un „terorist”, acest lucru fiind „incorect și nedrept”.

„Oamenii din Iran au oferit un răspuns zdrobitor”, a spus Khamenei, în timp ce mulțimea prezentă la discurs striga „Moarte Americii”.

Khamenei critică prezența Statelor Unite în Orientul Mijlociu

 

Liderul suprem iranian a declarat că „această regiune nu acceptă prezența Statelor Unite”, în discursul televizat ținut miercuri.

Khamenei l-a lăudat pe generalul iranian ucis, numindu-l „curajos” și „neînfricat”, în timp ce persoanele prezente în audiență plângeau și scandau mesaje împotriva Statelor Unite.

„Moartea lui Soleimani înseamnă că o revoluție este vie”, a declarat Khamenei.

Hassan Rouhani cere ca trupele americane „să fie date afară din regiune”

 

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat miercuri că răspunsul final la uciderea generalului Soleimani va fi ca „toate trupele Statelor Unite să fie date afară din regiune”.

Printr-un mesaj publicat pe Twitter, președintele iranian a transmis că dacă nu exista războiul împotriva terorismului dus de Soleimani, „capitalele europene ar fi acum în mare pericol”. 

Javad Zarif cere Statelor Unite „să-și revină în simțiri și să înceteze aventurarea în regiune”

 

Ministrul iranian de Externe Javad Zarif a cerut Statelor Unite să „își revină în simțiri”, lăudând răspunsul Iranului la uciderea generalului Soleimani.

„Am arătat tuturor că nu suntem ca Statele Unite, nu dorim război”, a declarat Zarif.

„Stă la latitudinea Statelor Unite să își revină în simțiri și să înceteze aventurarea în regiune. Nu noi am început procesul de escaladare, ci Statele Unite au început un război economic împotriva Iranului”, a adăugat ministrul iranian de Externe.

Javad Zarif: Iranul nu dorește o escaladare sau război, dar se va apăra

 

Iranul nu dorește o escaladare sau război, dar se va apăra de orice agresiune, a declarat miercuri ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, în urma atacului asupra bazelor militare irakiene, conform Reuters.

„Iran a luat&încheiat măsuri proporționate în legitimă apărare, în baza Articolului 51 al Cartei ONU, vizând bazele de pe care a fost lansat atacul laș asupra cetățenilor noștri și a oficialilor seniori.

Nu vrem o escaladare a conflictului sau război, dar ne vom apăra împotriva oricărei agresiuni”, a declarat ministrul iranian printr-un mesaj publicat pe Twitter.

Forțele Armate Iraniene: Dacă SUA reacționează, răspunsul Iranului va fi „mai puternic și mai zdrobitor”

 

Dacă Statele Unite reacționează la atacul comis asupra bazelor militare din Irak, în care se aflau militari americani, răspunsul Teheranului va fi „mult mai puternic și mai zdrobitor”, a declarat Mohammad Baqeri, șeful Forțelor Armate Iraniene, citat de agenția de presă IRNA.

De asemenea, generalul Baqeri a transmis că atacurile aeriene efectuate de Iran „au fost doar o mică parte din capacitățile” forțelor iraniene.

„Azi este timpul ca oficialii americani malefici să înțeleagă puterea Republicii Islamice și să opteze pentru o metodă prin care armata lor teroristă să plece din regiune”, a menționat Baqeri.

Armata irakiană: 22 de rachete au fost trase asupra bazelor unde staţionează americani

 

Comandamentul militar irakian a anunţat miercuri că 22 de rachete iraniene au căzut asupra a două baze militare de pe teritoriul Irakului „fără a face victime printre forţele irakiene”, după o ripostă a Iranului împotriva intereselor SUA, care l-au ucis vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani.

„Între orele 01:45 şi 02:15 (22:45 GMT şi 23:15 GMT), Irakul a fost bombardat de 22 de rachete - 17 asupra bazei aeriene Ain al-Assad şi cinci asupra bazei din Erbil - care au lovit instalaţii ale coaliţiei internaţionale antijihadiste” condusă de SUA, anunţă comandamentul militar irakian într-un comunicat.

„Nu există nicio victimă în rândurile forţelor irakiene”, se mai spune în comunicat, publicat la şapte ore după atacul întreprins de Teheran, susţinător al puterii de la Bagdad.

Comunicatul nu face referire la eventuale victime în cadrul forţelor coaliţiei.

Sursa: CNN

Un cutremur puternic a fost resimțit în apropierea unei centrale nucleare din Iran
Bursele, în cădere după atacul Iranului asupra bazelor SUA. Prețul petrolului explodează
Avion ucrainean prăbușit în Iran. Imaginile filmate înainte de impactul cu solul
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33