Militarii români din Irak au fost relocați. Anunțul lui Iohannis
Militarii români staționați în Irak au fost relocați, în contextul crizei din Orientul Mijlociu, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, în cadrul vizitei oficiale în Bavaria, relatează Agerpres.
Ministerul Apărării a anunțat ulterior că cei 14 militari români aflați în Irak au fost relocați într-o altă bază a coaliției.
„Ca urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni, 6 ianuarie, de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, Ministerul Apărării Naționale a întreprins măsurile necesare pentru întreruperea misiunilor de instruire și consiliere efectuate de militarii români dislocați în Irak.
Misiunile militarilor români se axau pe activități de pregătire și formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării și din alte instituții responsabile pentru reformarea sectorului de securitate și creșterea capacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Irak.
Decizia României este în deplină concordanță cu poziția aliată exprimată în cadrul reuniunii de ieri, și, în funcție de evoluția situației din zonă, militarii români sunt pregătiți să își reia misiunile.
România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internațional, atât în format aliat, cât și alături de partenerii din cadrul Coaliției Globale anti-ISIS.”, se menționează într-un comunicat al MAPN.
Anunțul lui Klaus Iohannis privind militarii români din Irak
„Avem şi noi militari în Irak, staţionaţi, care fac parte din forţele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire. Sunt instructori care sunt din partea noastră acolo şi, evident, siguranţa lor ne preocupă. O parte din militarii noştri au fost deja relocaţi. Deci tema este foarte importantă pentru noi”, a declarat Klaus Iohannis.
De asemenea, Iohannis a afirmat că acordă foarte multă atenție situației din Irak.
Iohannis: Soluția pentru criza din zonă e o abordare diplomatică
Aflat la Munchen, Iohannis a transmis că soluţia pentru criza din zonă este o abordare diplomatică şi revenirea la calm.
„Eu personal îi acord foarte multă atenţie. Sunt în contact permanent cu Guvernul şi în special cu miniştrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speţă Externele şi Apărarea, şi sunt convins că singura soluţie pentru această criză care a apărut - nu putem să îi spunem altfel - este o abordare calmă, diplomatică şi revenirea la calm în această zonă", a precizat preşedintele.
Parteneriatul strategic România-SUA este solid
Președintele a lăudat marți parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite.
„Parteneriatul strategic cu Statele Unite este solid şi funcţionează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO şi este foarte bine că funcţionează optimal. Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realişti: situaţia din Irak ne priveşte, fiindcă noi avem foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni şi în Irak, avem oameni şi în alte ţări din zonă, ştiţi foarte bine. Avem reprezentanţe şi, în acest sens, sunt o serie de cetăţeni români expuşi în zonă”, a menționat Iohannis.
Şeful statului român participă, marţi, la întâlnirea anuală a grupului parlamentar al CSU din Bundestag, ocazie cu care ar urma să prezinte viziunea României referitoare la viitorul Europei şi va purta un dialog despre priorităţile agendei europene.