Porcii sacrificați înainte de Ignat pentru a avea preparate gustoase de Crăciun
Chiar dacă mai este ceva până la Ignat, gospodarii din Mărginimea Sibiului au pus deja gând rău porcilor din bătătură.
Primul sacrificat a fost un godac de peste 200 de kilograme, care este deja cârnați, cotlete, mușchiuleț și slăninuță. Bunătățile urmează să fie puse la zvântat și afumat.
Godacul de 208 kilograme a fost crescut în bătătura unui localnic cu tot ce avea omul mai bun prin hambare.
Pentru ca șoriciul să rămână fraged, porcul a fost pârlit la început cu paie.
NicolaeI Vestemean, ajutor de bucătar: "Se rumenește un pic soriciul și pe unde nu se poate lua așa părul se da cu gaz și se face perfect. Se da cu sare și se freacă șoriciul și rămâne moale tot timpul."
După ce au sărat șoriciul, măcelarul și ajutoarele lui au verificat slănina. Nu înainte însă să fie cinstiți de gazde cu un rachiu.
După ce animalul a fost tranșat, oaspeții au fost invitați la pomană porcului - gătită la ceaun.
Chiuvuta Vestemean, bucătăreasă: "Rețeta e simplă: sare piper, un pic de ceapă și untură.
Reporter: Cât stă pe foc?
Chiuvuta Vestemean, bucătăreasă: Până e gata, până sosul lăsat e limpede la culoare, spune singură când e gata."
Apreciați au fost și cârnații preparați după o rețeta locală.
Gospodină: "Rețeta de cârnați e în felul următor: sare, piper, și usturoi. Simplu nu se bagă altceva nimic. Sunt aia tradiționali."
În satele din Mărginimea Sibiului sacrificarea porcului încă din noiembrie a devenit o obișnuiță.
Localnicii spun că doar așa ajung să aibă de Crăciun carne bine afumată și cârnați gustoși.
În zonă, porcul în viu se vinde cu 9 lei kilogramul. În schimbul a cel mult 500 de lei, sătenii se oferă să vă tranșeze godacul și să vă prepare din carnea lui cârnați și alte bunății.
Sursa: Pro TV
Etichete: porc, taiat, bucatari, ignat, pomana porcului, sacrificiu,
Dată publicare:
29-11-2017 17:48