Poliţia face publice imagini de la extrădarea unuia dintre liderii unui cartel mexican al drogurilor

21-02-2021 19:03


Poliţia Română a făcut publice, duminică, imagini de la extrădarea unuia dintre liderii unui cartel mexican al drogurilor, acuzat de spălare de bani şi de trafic internaţional de droguri.

Acţiunea a beneficiat de colaborarea cu D.E.A., Homeland Security şi US Marshals.

Aceasta a constat într-o cerere de comisie rogatorie formulată de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, sub aspectul cercetării infracţiunilor de spălare de instrumente monetare, conspiraţie la spălare de bani, prelucrarea sau distribuirea cu scopul importării ilegale şi importul de substanţe controlate, prevăzute de Codul Statelor Unite.

Aceste fapte sunt corespunzătoare în legislaţia română cu infracţiunile de trafic internaţional de droguri de mare risc şi spălarea banilor.

Ofiţer DIICOT: "În România, faptele sunt încadrate la trafic internaţional de droguri de mare risc şi spălarea banilor".

În fapt, Carlos Ruben Ramires era atât contabilul care trebuia să asigure milioanele de dolari necesare circulaţiei drogurilor, cât şi supervizorul din portul Constanța.

El ar fi trebuit să le confirme şefilor din Cartel de Jalisco Nueva Generation, că pachetele cu "moarte albă" nu se abat de pe ruta pe care o structruase.

Ofiţer DIICOT: "Acest cartel este unul dintre cele mai periculoase şi cetăţeanul arestat era responsabil pentru mai multe crime de-a lungul timpului. DEA a pus la punct operțaiunea Python şi am lucrat cu ei. Au fost efectuate 750 de arestări şi confiscări de bunuri de 20 de milioane de dolari".

Autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii au emis pe numele acestuia un mandat provizoriu de arestare, în vederea extrădării, mandat ce a fost pus în aplicare de autorităţile române.

Această operaţiune a fost parte integrantă a operaţiunii de amploare desfăşurată de Drug Enforcement Administration, în care au fost realizate 230 de arestări şi 11 mandate de percheziţie.

În luna iulie a anului 2020, persoana de cetăţenie mexicană care a făcut obiectul mandatului provizoriu de arestare a fost extrădată în Statele Unite ale Americii, urmând a fi judecată pentru acuzaţiile care i-au fost aduse. Aceasta ar fi unul dintre liderii unui cartel mexican al drogurilor.

În realizarea acestei operaţiuni, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime şi al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – P.T.F. Aeroport Otopeni.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO