Bebeluș de 7 luni, torturat săptămâni la rând de propriul tată. Asistentul social nu a observat nimic

Ultima actualizare: 16-06-2020 19:19

Caz înfiorător de tortură asupra unui bebeluș, petrecut în Galați.

Copilul de numai șapte luni, spun anchetatorii, a fost mușcat, bruscat și chinuit de mai multe ori în ultimele săptămâni de tatăl lui, până ajuns în spital cu traumatisme la cap, edem cerebral și hemoragie în retină la ambii ochi.

Individul o bănuia pe mama copilului de infidelitate și pentru că cel mic s-a născut cât el era plecat din țară spunea ce bebelușul nu este al lui. Tatăl agresor a fost arestat preventiv.

Chinurile la care bietul bebeluș a fost supus de tatăl lui sunt greu de descris în cuvinte.

Individul își acuza partenera de infidelitate și, spun apropiații lui, își varsă nervii de fiecare dată când avea ocazia pe băiatul de numai șapte luni.

Ultima dată l-a bătut atât de tare încât i-a provocat o hemoragie în retină la ambii ochi.

Tincuța Forțu, bunica bebelușului: ”Spunea că asta nu-i a lui. A fost plecat din țară și-n timpul ăsta el spunea că copilul e făcut cu altcineva”.

Torturile pe care cel mic le-a îndurat de când tatăl lui s-a întors de la muncă, din Anglia, înainte de pandemie, sunt descrise în termeni care șochează.

Procurorii vorbesc, printre altele, despre mușcături pe trupului firav al pruncului.

Tincuța Forțu: ”Aici, i-am văzut piciorul rupt și coastele. Aici vânăt, aici iar așa, aici coastele fărâmate, aici vânăt, aici așa, și piciorul”.

Anchetatorii au strâns probe potrivit cărora bebelușul ar fi fost chinuit de tată încă din luna mai.

În tot acest timp, mama copilului, în vârstă de 21 de ani, nu a suflat o vorbă. Iar în momentul în care bunica lui a alertat autoritățile, a început să mintă.

Iuliana Moraru, Spitalul de Pediatrie Galați: ”Copilul a fost adus de un echipaj SMURD, declarativ, prin declarațiile mamei prin cădere din pătuț. În urma examenelor clinice colegii mei au suspicionat imediat un politraumatism prin agresiune fizică, iar investigațiile interclinice și radioimagistice au pus imediat un diagnostic de politraumatism prin agresiune fizică repetată, cu o stare generală extrem de gravă”.

Rănile celui mic erau atât de grave, încât nu au putut fi tratate în spitalul din Galați, așa că doctorii au cerut transferul în București.

În stare foarte gravă, bebelușul a fost transferat la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” direct în secția de reanimare.

Avea printre altele un traumatism cranio-cerebral și mai multe leziuni la ochi. Doctorii fac tot posibilul să îl salveze, dar este posibil să rămână cu sechele grave.

Tatăl băiatului are 23 de ani. Individul a fost arestat preventive, iar procurorii îl acuză de tentativă de omor și rele tratamente aplicate minorului.

La audieri, bărbatul a uimit cu reacția lui în fata acuzațiilor.

Liliana Istrate, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați: ”Nu recunoaște săvârșirea infracțiunii, susține că toate acele traumatisme înregistrate la minor ar fi provocate prin căderea de pe pat, pe jos, pe podea”.

 

15.000 de cazuri de abuz pe an împotriva copiilor 

 

Anchetatorii încearcă să afle și cum a fost posibil că săptămâni la rând nimeni să nu reclame abuzul. Familia era vizitată frecvent de un asistent social care nu a sesizat nimic.

Maria Bourceanu, asistent social: Noi îi mai vizitam, așa, la domiciliu, deci înainte de venirea tatălui copiii erau bine îngrijiți. Nu știm în ziua aceea ce fenomen s-a putut întâmplă în familia lor.
Reporter: Când ați făcut ultima vizită înainte de agresiune?
Maria Bourceanu: Nu i-am vizitat așa de des, pentru că nu erau o problemă socială. Adică să fie bătăi”.

Potrivit organizației ”Salvați Copiii”, în România abuzul și neglijarea copiilor sunt probleme care ating cifre îngrijorătoare. 

Statisticile din 2018 ale Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului au numărat aproape 15.000 de cazuri de abuz. 94 % dintre ele au avut loc în familie.

”Salvați Copiii” susține că două treimi dintre copii au fost supuși abuzului ca forme de disciplină.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO