Comuna unde s-a facut coada de 1 kilometru la legume. Agricultorii spun ca de ani nu au mai avut recolta asa bogata
Toamna vine cu recolte bogate. La Galati, in comuna Matca, vestita pentru legume, pietele sunt pline de rosii, castraveti sau ardei.
Dupa un an de munca, cultivatorii sunt multumiti ca au clienti. In plus ii ajuta si legea care obliga hipermarketurile, sa aiba pe rafturi 51 la suta marfa romaneasca.
La Matca, in patria solariilor este forfota cum n-a mai fost de ani buni.
Legumicultorii din Matca au o productie atat de bogata incat, la intrarea in piata, s-a format o coada de mai bine de un kilometru pe care cei care vin aici cu marfa o parcurg in aproape o ora.
Sofer: "Marfa multa, piata e mica. Politia ne opreste pe aici, parca suntem traficanti."
Sofer: E multa marfa. Intr-un cuvant: multa marfa, pret jos
Chiar si cu interventia politistilor, traficul este dat peste cap in fiecare dimineata. Masini cu portbagajele lasate sau cu remorci burdusite incearca sa isi faca loc. La tot acest belsug a contribuit si vremea. Pentru ca legumele sunt frumoase ca in reviste si au preturi bune sunt si cumparatori. Unii merg la piata altii la hipermarcket unde sunt mult mai multe marfuri romanesti.
Dorel Cosma, legumiculor din comuna Matca: "Marii cumparatori vin, vorbesc cu depozitele, ambaleaza marfa si, de acolo, mai departe.
Reporter: Ce conditii impun? Cum trebuie sa fie marfa ca sa o accepte?
Dorel Cosma, legumiltor: In mare parte trebuie sa fie calibrata, de aceeasi marime. Culoare sa aiba. La castravete sa fie verde, la rosie sa fie mai rosu inchis
Oamenii din Matca recunosc ca le lipseste o fabrica de procesare in localitate, care i-ar ajuta sa isi vanda marfa mai usor si sa isi puna eticheta pe un bulionul de Matca sau pe castravetii murati de Galati.
Barbat: "Noi producem, atat. Legumicultura, in rest, nimic."
Direct de la producatori, rosiile costa in acest moment intre doi lei si doi lei si jumatate un kilogram.