UE ne cere reforme fiscale pentru reducerea deficitului. Măsurile ar duce la închiderea multor firme și la scumpiri
„Mă tatuez pe mână, nu se măreşte TVA-ul” - a spus-o luni premierul, în contextul în care Guvernul trimite la Bruxelles un plan fiscal pe următorii 7 ani ca să obțină o păsuire de la Comisia Europeană pentru deficitul bugetar uriaș.
Șeful executivului se angajează că vă strânge mai mulți bani din taxe și impozite fără a le majora. Lucru pe care specialiștii în economie nu îl cred posibil.
Planul fiscal scris de Guvern arată că „reforma administrării sistemului de impozite și taxe” este esențială. Avem decalaje mari la toate categoriile de impozitare, cum ar fi impozitul pe venit, contribuțiile sociale, impozitul pe profit și TVA, spun oficialii. Documentul nu face însă nicio referire clară la schimbările din următorii ani.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Nu se măreşte TVA-ul. Vă spun, mă tatuez pe mână, nu se măreşte TVA-ul. Nu va creşte nicio cotă unică. Va rămâne 10% pe venit. Cum să crească cota unică pe venit de la 10% la 16% când noi avem cea mai mare impozitare a muncii la venituri mici şi medii din Europa? Ce om normal, la cap, ar face acest lucru?”.
Recomandările venite de la UE, ignorate la București
Pe de altă parte, oficialii europeni au recomandat renunțarea la unele cote reduse de TVA, iar Banca Mondială a venit și cu scenarii pentru schimbarea impozitării veniturilor populației ca măsuri de reducere a deficitului bugetar uriaș.
Mihai Roman, profesor de macroeconomie: „Deficit bugetar care nu va fi redus doar prin creșterea veniturilor și încasărilor, inevitabil va urma și o creștere de taxe, care în momentul de față în contextul electoral, nu sunt asumate de guvern. Acest plan este mai mult o listă de dorințe, ce-și dorește să se întâmple în anii următorii, nu e fundamentat optimismul”.
Până la finele acestui an, statul va ajunge să cheltuie cu 140 de miliarde de lei mai mult decât va avea ca venituri, asta înseamnă aproape 8% din PIB. Deja a cheltuit 100 de miliarde de lei.
Guvernul scrie, în documentul de 120 de pagini redactat pentru Comisia Europeană, că va reuși să reducă deficitul la 2,5% în anul 2031 prin creșterea veniturilor - din fonduri europene, din reforma fiscală și din îmbunătățirea colectării de taxe.
Nici scăderea pragului până la care se poate încadra o firmă că să plătească impozite mai reduse nu este asumată. Măsura care vizează 500.000 de microîntreprinderi a fost cerută de Comisia Europeană, dar o decizie vă fi luată de următorul guvern. Acum, acest prag este de 500.000 de euro, însă recomandarea făcută de Banca Mondială este ca nivelul să scadă până la 88.500 de euro.
Ana Păun, specialist fiscal: „Efectul este major asupra economiei, se preconizează că numărul de microîntreprinderi va scădea la 300.000. Cred că creșterea de taxe va duce la scumpirea produsului sau serviciului final și se va reflecta în buzunarul consumatorului, din păcate”.
Măsura ar aduce, potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanțelor, două miliarde de lei în plus la buget, pe an.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, taxe, impozite, deficit bugetar, reforma fiscala,
Dată publicare:
28-10-2024 19:35