Peste 200.000 de oameni și-au anulat programările pentru vaccinarea cu AstraZeneca. Ce spun autoritățile
Apar noi îngrijorări în privința vaccinului de la „AstraZeneca”.
Un oficial al Agenției Europene a Medicamentului a declarat că există o legatură între acest ser anti-Covid și cazurile de tromboză. La noi, coordonatorul campaniei de vaccinare așteaptă recomandările oficialilor europeni, dar spune că în România nu au fost confirmate cazuri de tromboză. Până acum, peste 207.000 de oameni și-au anulat programările pentru acest vaccin, iar alți 99.000 nu s-au prezentat la centrele de vaccinare.
Seful strategiei de vaccinare din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente a declarat că din punctul lui de vedere există o legătură între vaccinul de la AstraZeneca și cazurile de tromboză. Într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, expertul a explicat că „acum putem spune, este clar, că există o legătură între cheagurile de sânge și vaccin. Cu toate acestea, nu știm încă ce cauzează această reacție."
După această declarație, oficialii de la Agenția Europeană a Medicamentului s-au întrunit într-o ședință.
Reprezentanții campaniei de vaccinare din România așteaptă concluziile lor.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „În funcție de recomandările transmise de EMA, România va adopta toate măsurile, încât siguranța fiecărui cetățean să fie prioritară."
Oficialii români asigură însă că la noi în țară nu au fost confirmate cazuri de tromboză asociate cu administrarea vaccinului AstraZeneca.
Valeriu Gherghiță: „Sunt șapte cazuri de tromboze, trei la AstraZeneca și patru, Pfizer. Au fost infirmate. Indiferent de reacția EMA, sunt aproape sigur că nu se va retrage autorizația AstraZeneca, pentru că sunt prea puține cazuri, unul la un milion.”
La peste trei săptămâni de la apariția primelor suspiciuni în legătură cu serul de la AstraZeneca, în România încrederea a scăzut mult pentru acest vaccin. Se vede în datele platformei de vaccinare. Din martie și până acum, 207.000 de oameni și-au anulat programările pentru AstraZeneca, iar din cei care au rămas totuși programați, o treime, adică 99.000 de oameni nu s-au prezentat în centrele de vaccinare.
La un centru din Brașov, la prânz nu se prezentase nimeni pentru vaccinarea cu AstraZeneca, deși erau disponibile 265 de doze. În timp ce pentru Pfizer există o listă de așteptare pentru 2.000 - 2.500 de persoane.
Oana Tudorache, medic: „Pentru AstraZeneca am început să facem vaccinări fără programări, deci sunt locuri, pot să vină pacienții fără să se mai programeze pe platformă sau telefonic. Pur și simplu se prezintă aici, îi vaccinăm, îi băgăm în sistem cu ajutorul buletinului."
O doamnă a așteptat aproape două luni să își poată administra prima doză cu Pfizer.
Femeie: „Îmi prezintă mai multă încredere Pfizer decât AstraZeneca. Soțul meu s-a vaccinat cu AstraZeneca, dar este mai sănătos decât mine.”
Situația este identică în cele mai multe centre din țară. În Timiș, frigiderele sunt pline de doze de la AstraZeneca. Sunt disponibile aproximativ 8.000.
Flavius Cioca, director DSP Timiș: „Trebuie subliniat însă că acest vaccin este pus pe piață conform unor directive și prevederi legale în urma unor studii."
Tânără: „Înțeleg de ce sunt speriați. Mesajele sunt contradictorii, dar per total este un vaccin sigur.”
Reporter: „Dumneavoastră nu ați avut nicio problemă?”
Tânără: „Am avut febră într-o seară. Febra e cel mai mic deranj."
Tot mai mulți români sunt însă răpuși de COVID, iar autoritățile încearcă să grăbească procesul de vaccinare. Premierul Florin Cîțu și-ar dori ca până în luna iunie să fie vaccinați cinci milioane de români. Valeriu Gheorghiță, țeful campaniei de vaccinare a anunțat că de miercuri va crește capacitatea în centre pentru toate cele trei tipuri de ser.
Pe 4 mai va începe și vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Medicul Valeriu Gheorghiță este însă nemulțumit de numărul mic de medici de familie care sunt dispuși să participe la vaccinare, doar 3.000 din totalul de 10.000.
Valeriu Gheorghiță: „În cabinetele medicilor de familie vor fi distribuite vaccinuri pentru care se poate asigura lanțul de frig, vaccinul AstraZeneca și Johnson&Johnson.”
De miercuri, cei înscriși pe listele de așteptare vor primi doar o singură notificare, în loc de trei, pentru a se înscrie în cel mult 24 de ore de la primirea mesajului.