Românii vor putea merge din vară la spectacole, cu anumite condiții. Care sunt acestea

Dată publicare: 05-04-2021 19:54
Dată actualizare: 05-04-2021 19:54


Revenirea la normalitate ar însemna și aducerea pe linia de plutire a unor domenii puternic lovite de pandemie. Oamenii ar putea merge la concerte, la teatru, meciuri și festivaluri în anumite condiții.

Reprezentații industriei ospitalității și organizatorii de evenimente cer să poată participa cei vaccinați. Iar ceilalți să fie testați.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că aceste solicitări vor fi analizate de Guvern.

Din vară ne-am putea bucura din nou de festivaluri, concerte, nunți și spectacole cu sute, poate chiar mii de participanți.

Deocamdată sunt însă doar propuneri negociate de guvern cu cei din industria ospitalității.

Florin Cîțu, premierul României: ”Vreau să avem o vacanță mai bună decât anul trecut. Se poate aplica o linie ca la evenimente sportive, culturale, să fie aplicată o linie de participare a celor cu vaccin, cu test sau cu anticorpi. Acesta e rolul comitetului interministerial. Să vedem care vor fi regulile, le vom agrea".

Până acum, reprezentanții horeca și organizatorii de evenimente au propus ca persoanele vaccinate să poată participa liber la evenimente. La fel și cei care prezintă un test covid negativ.

Edy Chereji, organizator festivaluri: ”Costul acestui test nu ar reprezenta un impediment nici pentru noi ca organizatori de evenimente, nici pentru cei care și-ar dori să vină la astfel de evenimente. Noi suntem pregătiți să facem acest lucru".

La intrarea la eveniment, ar putea fi amenajate astfel de corturi pentru cei care vor să participe. Dacă v-ați vaccinat deja, intrarea v-ar putea fi permisă fără probleme.

 

Călătoriile din România nu vor fi condiționate

 

Dacă nu, atunci veți putea face un test antigen pe loc, în aceste corturi și, dacă este negativ, vă veți putea bucura de spectacol.

În interiorul restaurantelor, reprezentanții Horeca propun o separare clară pentru cei care prezintă adeverință de vaccinare sau test covid negativ și cei care nu sunt deloc imunizați.

Dragoș Petrescu, reprezentant Horeca: ”Nu dorești să te vaccinezi, atunci te testezi nu pe banii tai, ci pe banii operatorului. Dacă nu dorești să te testezi, nu dorești să te vaccinezi, cu alte cuvinte, nu dorești să execuți niciun fel de procedură care să arate că ești infectat sau nu, atunci te poți prezenta la restaurant, stai pe terasă, distanțat".

Practic, sunt beneficii pentru cei vaccinați care sunt deja discutate la nivel european, urmând să fie incluse în certificatul verde pentru turism în cadrul Uniuni Europene. În țara noastră însă, călătoriile nu vor fi condiționate.

Reporter: Certificatul verde european de vaccinare se va aplica și în România?
Florin Cîțu: În nici un caz. Fără certificat verde românii vor putea să călătorească".

Comisia Europeană ar urma să introducă pașaportul verde digital pentru cei care vor să călătorească începând cu luna iunie.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO