Peste 14 mii de oameni încă așteaptă fonduri de la Guvern prin programul „Casa Verde”
Casele verzi rămân încă la stadiul de vis, în România. Deşi vin la pachet cu foarte multe avantaje, în acest moment, doar 4.800 de locuinţe folosesc panouri foto-voltaice, iar peste 14 mii de oameni încă așteaptă fonduri de la Guvern pentru aşa ceva.
Iată cum arată casa viitorului, în viziunea unor studenţi la Arhitectură: „Casa noastră este realizată 100% din materială sustenabile şi materiale prietenoase cu mediu, precum este finisajul acesta - de plută”.
Casa are şi panouri fotovoltaice - integrate în acoperiș - care asigură întregul necesar de energie electrică și termică pentru consum.
Astfel de locuinţe sunt cu 15-20% mai scumpe față de cele obișnuite, însă experții spun că de-alungul anilor investiția se va amortiza.
Pe de altă parte, într-o perioadă înnorată, în care soarele nu alimentează panourile, casele trebuie să fie racordate şi la rețeaua clasică de curent.
Dalia Stoian, manager de proiect: „Suntem în urmă faţă de vestul Europei, adică în Germania deja au programe de finanţare pentru a inlocui panourile fotovoltaice cu unele mai performante. Noi suntem abia la început, când oamenii îşi montează primele panouri fotovoltaice”.
Totuşi, în ultimii ani au apărut mai multe firme care produc diferite tipuri de case verzi, de dimensiuni mici.
Cătălin Butmălai, directorul unei companii producătoare de case solare: „Dumneavoastră aveţi terenul, va trebui să obţineţi aprobările pentru construcţie, noi vă putem oferi proiectul casei, adaptarea lui la terenul dumneavoastră şi, de asemenea, în momentul programat, vine şi kitul întreg pe care îl montam foarte repede la locul dumneavoastră”.
În tot acest timp, programul „Casa Verde” inițiat de Guvern, prin care proprietarii pot primi fonduri de până la 20.000 de lei pentru montarea de panouri fotovoltaice, se mişcă foarte greu. Deşi sunt peste 14.000 de cereri, avem numai 400 de instalatori specializați în astfel de montaje. Din 2019 și până acum, doar 8.400 de persoane au reușit să își monteze panouri fotovoltaice pe case.