Programul Casa Verde s-a ofilit. Cum explică autoritățile eșecul de proporții

Ultima actualizare: 19-06-2020 19:30

Programul Casa Verde care promitea fonduri pentru panouri fotovoltaice i-a dezamăgit din nou pe cei care visau să își transforme locuințele în case eficiente energetic.

La șapte luni după ce au depus cererile, mai bine de jumătate dintre cei înscriși au aflat că au fost respinși pe motiv că pe dosare nu apărea data la care documentele au fost înregistrate la instalatorii autorizați care depun proiectele.

În acest fel, dintr-o greșeală de comunicare, jumătate din suma alocată pentru panouri a rămas necheltuită.

A trecut mai bine de un an și jumătate de când proiectul Casa Verde a fost anunțat cu mult entuziasm.

În realitate, nu a fost montat niciun panou fotovoltaic până acum. Cei care își doreau case cu energie verde au avut de trecut multe obstacole.

Programul Casa Verde fotovoltaice a pornit de la lansare cu stângul.

Aplicațiile au început pe 10 septembrie anul trecut și în doar câteva ore reprezentanții Fondului de Mediu au oprit procedurile.

La vremea aceea au spus că au suspiciuni de fraudă informatică după ce în 6 ore au primit peste 13.000 de cereri.
Multe din documentele de la dosar expirau în 30 de zile.

Dar, cum procesul de aplicații a fost amânat de autorități, Administrația Fondului de Mediu, instituția care coordonează programul, a anunțat atunci printr-un comunicat de presa că acceptă toate dosarele înregistrate la instalatori, chiar dacă sunt expirate. Șapte luni mai târziu, nu a mai fost așa.

Patricia Pușchilă, beneficiar respins: ”Consider că este o nedreptate și să primești un răspuns după 7 luni de la depunerea unui dosar este incredibil”.

Mai mult de jumătate dintre cei care au aplicat, adică peste 13.000 de oameni, au fost respinși din această cauză.

Dan Tudose, instalator autorizat de panouri fotovoltaice: ”Toată lumea s-a bazat că documentele sunt valabile așa cum era transmis în comunicatele oficiale”.

 

”Regulile trebuie respectate”

 

Explicația noii conduceri de la AFM este că deși informarea nu a fost completă, regulile sunt reguli și trebuie respectate.

Andreea SZABO, Președinte Administrația Fondului pentru Mediu: ”A mai fost un comunicat de presă care a încurcat ceva mai mult lucrurile. Ceea ce instalatorii aveau de făcut, respectiv să dateze dosarele, nu s-a întâmplat. Evaluarea fiind unitară, nu a putut să ia în calcul altceva decât data înscrierii în aplicație”.

Marian Mândru, coordonator Greenpeace România: ”Este foarte greu de înțeles, este pur și simplu o contrazicere a unor declarații anterioare ale unor autorități. Cetățenii și instalatorii sunt bulversați, nu înțeleg ce se întâmplă”.

Astfel au rămas nealocati 252 de milioane de lei. Și asta într-o țară somată în repetate rânduri de Comisia Europeană să ia măsuri urgente împotrivă poluării.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO