Peste 10.000 de romani mor sau sunt raniti grav in accidente rutiere, in fiecare an. Povestile celor pe care-i lasa in urma


Ultimul update: Miercuri 23 Noiembrie 2016 07:15
Data publicarii: Duminica 20 Noiembrie 2016 18:19
Categorie: Stiri actuale

Anual in Romania, mor in accidentele rutiere aproximativ 2000 de oameni, iar alti 9000  sunt raniti grav sau raman mutilati pe viata. Aceasta statistica neagra a pozitionat ani de-a randul tara noastra in topurile fruntase ale Europei.

Politia incearca sa le puna frana, prin campanii, amenzi si dosare penale. Astazi, de ziua internationala a victimelor accidentelor rutiere, soferii au fost opriti in trafic, nu pentru a fi sanctionati, ci pentru a fi indemnati sa respecte intotdeauna regulile de circulatie. Potrivit OMS, 3.400 de oameni mor in fiecare zi pe drumurile din intreaga lume si zeci de mii de persoane sunt afectate pentru tot restul vietii. La nivel mondial, in fiecare an, 1,2 milioane de persoane isi pierd viata in trafic.

La Iasi, preotii de la Mitropolie au tinut o slujba de pomenire a victimelor accidentelor rutiere, in prezenta a peste 100 de rude si prieteni ai celor care au pierit tragic, pe sosele.

Pentru aceasta doamna, timpul parca s-a oprit in loc din 2013, de cand fiica ei de 16 ani a pierit intr-un accident, la Uricani. Mergea la cules de struguri impreuna cu alte 10 persoane iar masina in care se aflau a fost spulberata de un tren.

Nimeni din autotuturism nu a supravietuit, iar politistii au stabilit ca soferul nu s-a asigurat cand a trecut calea ferata. "Aveam o presimtire ca se intampla ceva cand a murit fetita mea si la un moment dat a fost adevarata presimtirea tragica… Vorbisem dimineata cu dansa si la un moment dat nu-i mai suna telefonul…am ramas depresiva, foarte urat…nu aveam cuvinte"

Si aceasta femeie si-a pierdut in urma cu 3 ani singura fiica intr-un teribil accident rutier. Tanara de 26 de ani, care abia se casatorise, a fost lovita mortal de o masina exact cand a coborat dintr-un taxi in fata locului de munca. "Niciodata n-o sa ma pot recupera pentru ca a fost singurul copil…dupa ce am purtat-o in facultate…"

Si in Capitala, politistii de la Brigada Rutiera au iesit in trafic, impreuna cu studentii Facultatii de Medicina. Acestia din urma, in rol de victime, au impartit pliante soferilor, cu informatii despre prudenta la volan si interventiile esentiale, in caz de accident.

In Romania, potrivit Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie, zilnic pe sosele tarii isi pierd viata 5-6 persoane. 80 la suta dintre accidente se petrec in mediul urban, iar 60 la suta, din cauza traversarilor neregulamentare. Pe locul doi, spun politistii, accidentele sunt provocate de viteza excesiva, apoi de neacordarea de prioritate pietonilor sau altor masini.

Romania a ocupat un dureros loc fruntas in Europa in ultimii 7 ani, din cauza numarului crescut de accidente rutiere. Ca sa le reduca, in ultimii ani, politistii au facut controale mult mai dese in trafic, si au desfasurat numeroase campanii de prevenire, la nivel national.

VIDEO PROTVPLUS.RO