Pesta porcină africană face ravagii în România. Angajați filmați mimând dezinfecția mașinilor


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 04 August 2018 18:05
Categorie: Stiri actuale

Pesta porcină africană continuă să facă ravagii în România. În comuna Suceveni, din judeţul Galaţi, au fost identificate două focare noi aşa că autorităţile au hotărât să sacrifice toţi porcii din localitate.

Între timp, pe reţelele sociale au apărut imagini în care angajaţii Direcţiei Sanitar-Veterinare sunt suspectaţi că mimează atunci când fac dezinfecţia maşinilor la punctul de traversare a Dunării cu bacul.

Un cameraman amator a filmat revoltat aceste scene şi, potrivit celor prezenţi, dezinfectantul nici nu se observă.

Carmen Stroia, dir Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi: "Există posibilitatea unui nivel foarte scăzut în pompa de dezinfecţie al nivelului lichidului şi nu uitaţi că jetul de dispersare din tubul atomizorului sau pompei de dezinfecţie, pe sublinierea mai simplă, este extrem de fin, sub formă de picături imperceptibile.”

Şi totuşi în urmă cu două săptămâni, pe 25 iulie lucrurile nu stăteau aşa.

În acelaşi timp, virusul pestei porcine africane, care a fost confirmat iniţial în Delta Dunării, s-a răspândit cu viteză în toate judeţele din sud-estul ţării. În comuna Suceveni, din judeţul Galaţi, autorităţile au hotărât să sacrifice toţi porcii.

Marian Mitrofan, primarul comunei Suceveni, județul Galaţi: "Probabil se vor tăia toţi porcii. O lăsat satul fără porci. Exact cum se spune "sat fără câini", acuma e "sat fără porci!". "Ce să fac, ce să fac, dacă boala a apărut în comunitatea noastră? Credeţi că noi am vrut treaba asta?"

Reprezentanţii primăriei le-au spus oamenilor că vor primi între 8 şi 12 lei pe kilogram, pentru fiecare animal sacrificat.

Viteza cu care mistreții răspândesc virusul pestei porcine. ''Situația e catastrofală
Alertă în țară. Numărul focarelor de pestă porcină africană a crescut
VIDEO PROTVPLUS.RO