Cele 11 persoane blocate in pestera Huda lui Papara, scoase la suprafata dupa sapte ore. Filmul operatiunii de salvare
O operatiune dificila de salvare s-a desfasurat in Alba, la pestera Huda lui Papara, din Apuseni.
9 adolescenti si doi adulti au ramas blocati in galeriile inundate de o viitura puternica, iar salvamontistii i-au adus la suprafata dupa o interventie anevoioasa, care s-a incheiat cu succes abia dupa 7 ore de truda.
Din fericire, turistii au scapat teferi din aceasta experienta. Cazul a ajuns acum si in atentia politistilor, care au deschis o ancheta pentru a lamuri conditiile in care a fost organizata excursia.
Cei 9 adolescenti, 4 de nationalitate franceza si 5 romani, cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani - erau intr-o tabara de aventura. In jurul orei 11.00, au ajuns la pestera impreuna cu doi adulti, un speolog si un animator. Dupa ce au vizitat galeriile, la iesire, au fost surprinsi de o viitura puternica.
Ruxi: "Coboram din pestera si a ajuns sa creasca nivelul apei, sa vina mai repede si atunci ne-am oprit, pe un bolovan inalt am asteptat acolo si oamenii cand au vazut ca e apa mare afara, s-au mobilizat ei si atunci au venit la noi."
Mihai Tataru: "Se vedea ca zone care se vedeau cand am intrat in pestera nu se mai vedeau, era viitura foarte puternica, ne-am speriat, dar am incercat sa gasim locuri unde sa fim cat de cat in siguranta."
Judetul Alba a fost ieri sub atentionare cod portocaliu de ploi torentiale si a turnat cu galeata.
Octavian Voda, spelogul care a insotit copiii in pestera: "Apa a inceput sa creasca tot mai mult si am avut noroc ca in dreapta noastra era un bolovan mare undeva la 4 metri, am urcat acolo copiii, copiii au cantat, a fost totul in regula pentru 3 ore."
Andrei Rubingher: "Este o activitate care se desfasaoara in tabara, taberele sunt aventura orice insemna sport de aventura plus animatie jocuri pentru dezvoltrea copilului."
Oamenii au sunat dupa ajutor si, la fata locului, a fost desfasurare de forte. Au intervenit peste 60 de salvamontisti, speologi din Alba, Bihor, Cluj si Mures, pompieri si jandarmi.
Lucian Forda - Salvamont Alba: "Sa ne asiguram in primul rand ca nu au patit nimic, dupa care a urmat echiparea: corzi, rapeluri, sisteme de elevare si evacuarea lor. In unele locuri ajungea si la 2 metri. Erau bine echipati, daca nu ar fi fost echipati nu ar fi rezistat."
Rand pe rand, tinerii au fost scosi din pestera. Din fericire toti erau teferi si nu a fost nevoie sa fie transportati la spital.
Constantin Canta, SMURD, Alba Iulia: "Din punct de vedere medical toate victimele sunt stabile din punct de vedere hemodinamic si respirator, au fost cativa care au avut hipoglocemii."
Din cauza ploii puternice, si a aluviunilor aduse de pe dealuri, si Drumul National 75 care leaga Turda de Campeni a fost blocat pe mai multe portiuni.