Operatiunea de salvare din pestera Huda lui Papara s-a incheiat cu succes. Cine erau de fapt cei 11 oameni prinsi in grota

×
Codul embed a fost copiat

11 oameni au ramas blocati ore bune in pestera Huda lui Papara din Judetul Alba, unde se afla cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

Operatiune extrem de dificila de salvare luni seara, in judetul Alba. 11 oameni au fost scosi din pestera Huda lui Papara, unde ramasesera blocati in urma unei viituri. Cum accesul turistilor in pestera declarata rezervatie speologica nu e premis, iar printre cei 11 se aflau 9 minori, politia a demarat o ancheta.

Daca primele informatii vorbeau de noua speologi blocati, in final speologii salvatori au stabilit ca e vorba de unsprezece persoane, din care doar doi adulti si restul adolescenti, cu varste de 15 si 16 ani. Patru dintre adolescenti sunt francezi. Operatiunea a durat aproape sapte ore si a fost dificila atat din cauza nivelului apei, cat si al faptului ca drumul de acces era blocat. In pestera hiberneaza cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

Desfasurarea evenimentelor:

UPDATE 22:30 Toate cele unsprezece persoane, din care patru sunt de nationalitate franceza, ramase luni blocate in pestera Huda lui Papara in urma unei viituri au fost scoase la suprafata, a anuntat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Unirea Alba.

Citește și
speologi
Pestera Focul Viu din Apuseni adaposteste un bloc de gheata vechi de peste 3000 de ani. Ce incearca acum cercetatorii sa afle
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Prima persoana a fost scoasa la suprafata in jurul orei 20,50, iar ultima dupa ora 22,00 a mentionat sursa citata.

Purtatorul de cuvant al ISU Alba, Alina Marescu, a declarat, pentru AGERPRES, ca starea de sanatate a celor unsprezece persoane este buna, neavand nevoie de ingrijiri medicale.

Pe de alta parte, Politia va ancheta in ce conditii a fost organizata deplasarea in Huda lui Papara a celor unsprezece persoane, din care noua cu varste de 15 si 16 ani, accesul in pestera fiind in ultimii ani permis doar speologilor. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Alba Iulia, subcomisar Luminita Prodan, a declarat, pentru AGERPRES, ca va fi demarata o ancheta pentru a se stabili in ce circumstante a fost organizata excursia in Huda lui Papara a celor noua adolescenti, insotiti de doi adulti.
 

UPDATE 21:15 O prima persoana din cele ramase luni blocate in pestera Huda lui Papara in urma unei viituri a fost scoasa la suprafata la ora 20,50, a anuntat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Unirea Alba.

Celelalte persoane sunt in regula si urmeaza sa fie evacuate si acestea din pestera, a mentionat sursa citata.

Daca primele informatii vorbeau de noua speologi blocati, in final speologii salvatori au stabilit ca e vorba de unsprezece persoane, din care doar doi adulti si restul adolescenti, cu varste de 15 si 16 ani. Patru dintre adolescenti sunt francezi.

UPDATE 20:20 Cele noua persoane blocate luni in urma unei viituri in pestera Huda lui Papara, din Muntii Trascaului, sunt in regula, potrivit echipei de speologi salvatori care au stabilit un contact acustic cu acestea, a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Unirea Alba, Alina Marescu.

Speologii salvatori incearca in prezent sa aiba si contact vizual cu persoanele blocate si sa le evacueze din pestera, cu atat mai mult cu cat nivelul apei ar fi scazut, a mentionat Alina Marescu.

Pentru a facilita accesul salvatorilor in pestera, autoritatile locale au actionat cu un utilaj pentru decolmatarea drumului comunal 130 care face legatura intre satul Sub Piatra si Huda lui Papara, afectat de precipitatiile abundente.

UPDATE 18:00 Un utilizator al Facebook implicat in operatiunile de salvare a postat imagini cu viitura care a blocat accesul in pestera:


UPDATE 17:45 Cativa cetateni francezi se afla printre cei noua speologi care au ramas blocati in pestera Huda lui Papara, aflata pe teritoriul satului Sub Piatra, comuna Salciua din judetul Alba, dupa ce o viitura a inundat, luni, interiorul, ca urmare a unor precipitatii abundente, a declarat, pentru AGERPRES, subprefectul Mihaela Alba.

Albu a mentionat ca, potrivit informatiilor furnizate de autoritatile locale, printre persoanele blocate s-ar afla si francezi, insotiti de doi speologi experimentati din Cluj Napoca. Pe de alta parte, muncitori care lucrau la un drum comunal i-au spus primarului comunei ca au vazut de dimineata in apropierea pesterii un grup de copii, a mai spus subprefectul.

Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Unirea Alba, colonel Dorel Sofica, a declarat, pentru AGERPRES, ca in interiorul pesterii vor intra doar speologi de la Salvaspeo, urmand ca la suprafata sa fie organizat un grup de sprijin format din angajati ai ISU. Dorel Sofica a mentionat ca se deplaseaza spre Salciua pentru a monitoriza situatia.

Ploile din ultimele ore au adus aluviuni iar pestera s-a umplut de apa. Specialistii spun ca galeriile pesterii s-au inundat si debitul apei a crescut si de 10 ori ceea ce face imposibil accesul in pestera. Echipajele de salvare nu reusesc sa ajunga la ei deoarece in zona accesul este foarte dificil. O portiune din drumul national 75 care face legatura intre Turda si Campeni este blocat pe cateva sute de metri din cauza aluviunilor. In 2010 un alt grup de turisti a ramas blocat, insa oamenii fost salvati la timp.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Unirea Alba, Alina Marescu, a declarat, pentru AGERPRES, ca, potrivit unui apel facut la 112, in pestera au ramas blocate noua persoane, surprinse de debitul crescut al apei. Doi speologi de la Salvaspeo Cluj urmeaza sa se deplaseze la fata locului pentru a evalua situatia din interiorul pesterii. ISU a trimis in apropiere de pestera o autospeciala de interventie si o ambulanta SMURD, a mentionat Marescu.

Situata in partea de nord-vest a Muntilor Trascaului, este considerata una dintre cele mai interesante pesteri din Muntii Apuseni. Aici hiberneaza cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de indivizi din noua specii. Huda lui Papara este cea mai lunga si denivelata pestera din Muntii Trascaului. Incepand din 1954, un grup de speologi clujeni au explorat si cartat pestera, publicand harta in 1969. Din 1979, clubul de speologie "Polaris" Blaj a inceput explorarea si recartarea pesterii, reusind in 1986 sa realizeze amenajarea turistica. De cativa ani, pestera nu mai poate fi vizitata.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Constructia autostrazii Lugoj-Deva a fost deblocata. Ce se va intampla cu liliecii descoperiti in timpul lucrarilor
Constructia autostrazii Lugoj-Deva a fost deblocata. Ce se va intampla cu liliecii descoperiti in timpul lucrarilor

A fost deblocata constructia autostrazii Lugoj-Deva, care a ramas fara acord de mediu dupa ce pe santier s-a descoperit o pestera plina de lilieci.
 

Pestera Focul Viu din Apuseni adaposteste un bloc de gheata vechi de peste 3000 de ani. Ce incearca acum cercetatorii sa afle
Pestera Focul Viu din Apuseni adaposteste un bloc de gheata vechi de peste 3000 de ani. Ce incearca acum cercetatorii sa afle

Cum era clima acum 2.000 de ani? Sau ce plante si animale populau teritoriul Romaniei in trecut? Sunt intrebari la care cercetatorii vor sa gaseasca raspuns printr-un proiect unic pana acum la noi in tara.

A fost gasita moarta intr-o pestera din Hunedoara. Pe cine au retinut politistii la un an de la crima
A fost gasita moarta intr-o pestera din Hunedoara. Pe cine au retinut politistii la un an de la crima

La un an dupa ce o femeie a fost gasita moarta intr-o pestera din Hunedoara, anchetatorii au arestat un suspect. Este iubitul femeii, un barbat de 45 de ani, care nu isi recunoaste insa faptele.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.