Directorul financiar al Hotelului Marriott, pus sub control judiciar. Ingineria financiara pe care ar fi pus-o la cale

Dată publicare: 07-07-2016 11:24
Dată actualizare: 10-07-2016 07:32


Marriott, celebrul hotel de 5 stele din Capitala, a fost vizitat joi de politistii de la economic si inspectori ANAF.

Kathrin Brettschneider, directorul financiar al Societatii Companiilor Hoteliere Grand SRL, firma care administreaza Hotelul Marriott din Capitala, a fost pusa sub control judiciar de catre procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care este investigata o evaziune fiscala de peste 7,5 milioane lei.

Kathrin Brettschneider, cu cetatenie austriaca, a fost audiata joi de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, fiind apoi pusa sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile.

Anchetatorii nu au reusit sa il audieze pe directorul general al companiei, Gregor Aufhauser, acesta fiind plecat din Romania.

Anchetatorii au anuntat ca au suspiciuni ca administratorii unitatii hoteliere ar fi facut evaziune fiscala in valoare de 7,5 milioane de lei.

"Din cercetarile efectuate pana in prezent, a rezultat faptul ca, in perioada 2008 - 2015, in documentele contabile ale SC S.C.H.G. SRL, au fost inregistrate cheltuieli cu dobanzi si pierderi din diferente de curs valutar, in baza unui contract de imprumut incheiat cu SC S. SRL, cu justificarea falsa ca acest contract este garantat de Statul roman, fapt care a condus la diminuarea impozitului pe profit datorat bugetului de stat cu suma de 7.581.113 lei (echivalentul a aproximativ 1.685.000 de euro)”, a precizat Parchetul Curtii de Apel Bucuresti.

Schema financiara pe care ar fi pus-o la cale conducerea hotelului

Reprezentantii luxosului hotel, cu o cifra de afaceri evaluata in urma cu cativa ani la peste 20 de milioane de euro, nu au vrut sa comenteze situatia. Au mentionat insa, ca cercetarile nu i-au afectat pe clienti.

Politistii de la economic au venit la Marriott nu sa se cazeze, ci sa il perchezitioneze, inca de la primele ore ale diminetii. O munca laborioasa avand in vedere ca vor avea de verificat actele contabile din ultimii 7 ani, cand se presupune ca s-a facut evaziune fiscala de aproximativ 2 milioane de euro.

Anchetatorii ii vor audia pe doi cetateni austrieci, ambii cu functii de conducere in cadrul societatii care administreaza hotelul de 5 stele.

Gregor Aufhauser, directorul general al Societatii Companiilor HoteliereGrand, le va da explicatii procurorilor la sfarsitul lunii, atunci cand se va intoarce in Romania din vacanta. Intre timp, la sediul parchetului general au fost aduse cutii pline cu documente ridicate din hotel.

Munca anchetatorilor nu va fi deloc usoara. Presupusa activitate infractionala nu se rezuma la firme fantoma sau lucrari fictive, cum se opereaza in general.

Cei aflati la conducerea hotelului sunt suspectati de politisti ca ar fi folosit un nou tip de inginerie financiara, greu de dovedit, in care se folosesc reguli contabile cunoscute doar de specialisti. In trecut, Marriott ar fi contractat un credit garantat de stat pentru lucari de constructii. La sfarsitul perioadei, n-ar fi fost inchisa linia de creditare, ci ar fi ramas in acte, fictiva, tocmai pentru a deconta cheltuielile cu dobanzile inregistrate.

Dincolo de perchezitiile politistilor, activitatea hotelului nu a avut de suferit. Dovada ca unii clienti sunt pusi pe glume.

Turist: Mi-am dat seama eu ca e ceva dubios, pierd mereu la cazino.

Reprezentantii hotelului nu au vrut sa faca nicio declaratie in legatura cu acest caz.


VIDEO PROTVPLUS.RO