Infometati, sedati si internati la psihiatrie. Ororile prin care au trecut copiii de la un centru de plasament din Capitala

Ultima actualizare: 26-06-2016 00:08

Sistemul de protectie a copilului nu este capabil sa-i protejeze pe minorii care ajung in grija statului. Dovada ca, dupa grozaviile de la Brasov, politistii au descoperit abuzuri similare si in Capitala, la Centrul de Plasament Sfanta Maria.

Fetele, cu varste intre 9 si 18 ani, ar fi fost infometate, sedate si internate la psihiatrie, fara ca vreun medic sa le vada inainte. Iar angajatii centrului, platiti sa ii ingrijeasca pe acesti copii ar fi folosit banii si bunurile celor mici in interes personal. Mai mult, fetele erau lasate sa fuga din centru si ajungeau sa se prostitueze. Politia Capitalei a deschis o ancheta dupa ce un fost angajat a dezvaluit ororile prin care trec acesti copii.

La Centrul de plasament Sfanta Maria din Sectorul 1, anchetatorii au cautat documente care sa le sustina suspiciunile. Copiii au fost trimisi intr-o excursie ca sa nu se sperie de politisti. In schimb, angajatii care erau liberi au fost adusi sub escorta la serviciu. Toti trebuie sa raspunda la acuzatii grave de rele tratamente aplicate minorilor. Procurorii ii acuza pe unii angajati ca foloseau centrul ca pe o banca sau magazin. Ar fi luat din alimentele destinate copiilor si ar fi dus acasa obiectele donate pentru cei mici, haine sau electrocasnice. Si banii primiti de copii, ajutor de la stat, ar fi ajuns in conturile lor.

Procurorii au descoperit pe langa restul neregulilor si faptul ca angajatii ar fi luat cadourile primite de copii si le vindeau ulterior in buticuri din cartier. Copii aveau dreptul la o tabara si 4 excursii pe an. La munte sau la mare ajungeau insa tot angajatii, impreuna cu familiile lor si uneori cativa dintre copii, sustin procurorii. Celelalte minore erau lasate sa fuga din centru.

Potrivit surselor din ancheta, portarul le deschidea usa si ele dipareau pe strazi cu zilele. Procurorii spun ca fuga lor nu era anuntata la politie ci ascunsa cu bilete de voie falsificate. La Gara de Nord isi petreceau o parte din timp. Intrau in anturajul adolescentilor fara adapost sau se ofereau pe cativa lei barbatilor care erau in trecere.

Iar dezvaluirile anchetatorilor continua. Pentru ca angajatii sa nu fie deranjati de minore, 50 la suta dintre fete ar fi fost internate la psihiatrie sau tratate cu medicamente destinate celor cu boli psihice, fara nici o recomandare sau consult facut de un medic. Toate aceste abuzuri le vor marca intreaga viata, spun psihologii. Este rusinos pentru autoritatile noastre ca timp de atatia ani, nu s-au sinchisit sa stopeze aceste orori, desi angajatii statului primesc bani ca sa aiba grija de copii. Iar Primaria Sectorului 1, care ar fi trebuit sa controleze acest centru nu a raspuns la solicitarea noastra, pentru a comenta acuzatiile.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO