Pentru că se anunță o iarnă grea, românii încep deja să-și achiziționeze plăpumi și haine groase. Care sunt cele mai căutate
Pentru că se anunță o iarnă grea în contextul crizei energetice și al prețului explodat la utilități, mulți pregătesc haine groase și plăpumi zdravene. În magazine este forfotă.
Oamenii caută pilote din puf, dar și pijamalele din lână sau materiale mai călduroase. Față de anii trecuți, vânzările la aceste produse au înregistrat creșteri de până la 35 la sută.
Românii caută soluții pentru a-și ușura traiul
Cum anul acesta gazul, lemnele și energia electrică au depășit cu mult costurile pe care și le putea permite o familie, mulți caută acum soluții pentru a-și ușura traiul. Pentru sezonul rece vor haine, plăpumi, perne și lenjerii de pat călduroase. Însă cele care conțin puf de rață, gâscă sau de
pinguin nu sunt deloc ieftine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chiar dacă atunci când vine vorba de preț cele mai accesibile produse sunt cele umplute cu fibră, trebuie menționat faptul că cele mai călduroase sunt cele care au în interior puf. Un set complet de două perne, lenjerie și plapumă, poate ajunge la câteva mii de lei.
Femeie: „Care sunt ușoare și se mulează, acelea sunt cele mai călduroase. Pene și puf”.
Mădălina Florea, responsabilul administrativ al unui magazin de profil: „Avem o creștere față de anul trecut de 16%, de la începutul anului și până acum am vândut peste 25.000 de perne și mai mult de 10.000 de pilote”.
Dincolo de piața internă, România exportă, în toată lumea, pături, plăpumi și saltele. Comparativ cu anul 2017, creșterea este de câteva zeci de milioane de euro.
Ce produse sunt la mare căutare
Și importurile au crescut, însă nu la fel de mult. Produsele cumpărate de peste hotare sunt cele care conțin bumbac sau bambus.
Cristina Iaroi, administratorul unui magazin: „Noi recomandăm lâna chiar și în timpul somnului. Copilului nu îi este nici frig, dar nu îi este nici cald, pentru că lâna are proprietăți de termoreglare. Colant, body, bluză de corp, pentru că ele se pot utiliza pe acasă, la grădiniță. Acestea se vând cel mai bine”.
La o fabrică de șosete din Sebeș, județul Alba, capacitatea de producție a fost mărită.
Constantin Ispir, directorul unei fabrici din Sebeș: „Firma noastră realizează anual câte un un milion de șosete groase. Din producția pe care o realizăm, aproximativ 35% este destinat pieței externe, Anglia, Germania, Cehia. Românii preferă șosetele flaușate, iar străinătatea preferă mai mult șosetele din lână pentru că este o fibră naturală”.
O pereche de șosete din bumbac costă între 8 și 11 lei, iar cele din lână 15 lei. Și firmele mai mici vând bine, în contextul actuzalei crize energetice. Un antreprenor din Roșia Montană produce tricotaje din lână merinos. De la șosete, căciuli, fulare și până la pulovere și cardigane, toate au căutare pe piață, atât în țară, cât și în străinătate.
Tică Darie, antreprenor: „O să găsiți și pături din lână merinos, șosete groase din lână. Am reușit să diversificăm destul de mult gama”.
Și comenzile la magazinele online au întregistrat creșteri importante.