Pentagon: Infractori, luptători voluntari şi traficanţi de arme din Ucraina au furat o parte din armele furnizate de Occident

FGM-148 Javelin
IMAGO

Infractori, luptători voluntari şi traficanţi de arme din Ucraina au furat anul trecut o parte din armele şi echipamentele furnizate de Occident şi destinate trupelor ucrainene, dar până la urmă acestea au fost recuperate.

Asta arată un raport al inspectorului general al Departamentului Apărării obţinut de CNN.

Comploturile pentru a fura armamentul şi echipamentele au fost dejucate de serviciile de informaţii din Ucraina şi aceste livrări au fost recuperate în cele din urmă, potrivit raportului.

Raportul inspectorului general atrage atenţia că, după invazia Rusiei în Ucraina anul trecut, capacitatea Departamentului Apărării de a urmări şi monitoriza toate echipamentele americane care au ajuns în Ucraina, aşa cum cere legea ce reglementează controlul exporturilor de arme, s-a confruntat cu "provocări" din cauza prezenţei limitate a SUA în ţară.

Potrivit raportului, care a analizat perioada februarie-septembrie 2022, Biroul de cooperare în domeniul apărării de la Kiev (ODC-Kyiv) "nu a fost în măsură să efectueze monitorizarea necesară (a utilizării finale) a echipamentelor militare pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei în anul fiscal 2022".

Citește și
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”

"Incapacitatea personalului DoD (Departamentul Apărării - n.r.) de a vizita zonele în care echipamentele furnizate Ucrainei erau utilizate sau depozitate a împiedicat în mod semnificativ capacitatea ODC-Kyiv de a executa" monitorizarea, arată documentul.

Guvernul SUA, conștient de riscul unei deturnări ilicite

Raportul este datat 6 octombrie 2022. La sfârşitul lunii octombrie, SUA au reluat inspecţiile la faţa locului în depozitele de arme ucrainene, ca o modalitate de a urmări mai bine unde mergeau echipamentele. De asemenea, Departamentul a furnizat ucrainenilor sisteme de urmărire, inclusiv scanere şi software, a declarat în februarie fostul subsecretar al Pentagonului pentru politica de apărare, Colin Kahl, la o audiere în Congres.

Raportul subliniază însă cât de dificil a fost în primele zile ale războiului pentru SUA să urmărească armele şi echipamentele în valoare de miliarde de dolari pe care le trimitea în Ucraina.

"Guvernul SUA rămâne foarte conştient de riscul unei posibile deturnări ilicite şi ia măsuri proactive pentru a atenua acest risc în strânsă cooperare cu guvernul Ucrainei. Suntem conştienţi că trimitem arme pentru a ajuta Ucraina să se apere într-un conflict activ şi există riscul ca aceste arme să fie capturate în cazul în care teritoriul încape în mâinile altcuiva - ceea ce se întâmplă în orice război", a comentat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Republicanii au criticat administraţia Biden pentru ceea ce ei consideră a fi o lipsă de control cu privire la ajutorul de miliarde de dolari acordat Ucrainei. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a declarat la începutul acestui an că susţine Ucraina, dar nu "susţine un cec în alb". Acelaşi sentiment a fost împărtăşit de candidatul republican la preşedinţie Ron DeSantis, guvernatorul Floridei.

CNN a relatat în aprilie 2022 că administraţia Biden era dispusă să îşi asume riscul de a pierde urma armelor furnizate Ucrainei , deoarece le considera esenţiale pentru înfrângerea de către Ucraina a forţelor ruseşti.

Comandamentul SUA din Europa a încercat să atenueze problema anul trecut, solicitând şi păstrând chitanţe de mână de la ucraineni, pe care aceştia au făcut un "efort de bună-credinţă" pentru a le furniza, se arată în raport, citând personalul EUCOM.

Biroul de cooperare în domeniul apărării de la Kiev a cerut, de asemenea, guvernului ucrainean rapoarte de cheltuieli, pierderi şi daune pentru echipamentele furnizate de SUA, se mai arată în raport, iar autorităţile ucrainene "au depus eforturi pentru a preveni proliferarea ilicită a materialului de apărare furnizat de Statele Unite".

Ce arme au fost sustrase și de către cine

Cu toate acestea, organizaţiile criminale au reuşit să fure o parte din armamentul şi echipamentele furnizate de SUA şi aliaţii săi, se arată în raport.

La sfârşitul lunii iunie 2022, un grup de crimă organizată supravegheat de un oficial rus anonim s-a alăturat unui batalion de voluntari folosind documente false şi a furat arme, inclusiv un lansator de grenade şi o mitralieră, precum şi peste 1.000 de cartuşe, se arată în raport. Serviciul de informaţii al Ucrainei a dejucat complotul, potrivit raportului.

În aceeaşi lună, serviciile de informaţii ucrainene au dejucat, de asemenea, un complot al unor traficanţi de arme care încercau să vândă arme şi muniţii furate de pe fronturile din sudul Ucrainei, precum şi un alt complot al unor infractori ucraineni care se dădeau drept lucrători umanitari şi care au furat veste antiglonţ în valoare de 17.000 de dolari, se arată în raport.

Iar în august 2022, serviciile de informaţii ucrainene au descoperit un grup de membri ai batalionului de voluntari care au furat 60 de puşti şi aproape 1.000 de cartuşe şi le-au dus într-un depozit, "probabil pentru a fi vândute pe piaţa neagră".

Raportul nu specifică dacă armele şi echipamentele erau americane, dar faptele sunt prezentate într-o secţiune redactată care se referă la urmărirea de către Ucraina a armamentului furnizat de SUA.

Inspectorul general al Pentagonului a scris că unele articole mai mari, cum ar fi rachetele şi elicopterele, au fost mai uşor de urmărit prin intermediul mecanismelor de informaţii. Cu toate acestea, articolele mai mici, cum ar fi dispozitivele de vedere pe timp de noapte, au fost mai greu de monitorizat.

În cele din urmă, raportul nu face nicio recomandare, menţionând că Departamentul Apărării "a depus eforturi pentru a atenua incapacitatea de a efectua monitorizarea în persoană".

Articol recomandat de sport.ro
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Citește și...
Netanyahu e acuzat de sabotaj chiar de familiile ostaticilor din Fâșia Gaza
Netanyahu e acuzat de sabotaj chiar de familiile ostaticilor din Fâșia Gaza

Forumul Familiilor Ostaticilor, o asociaţie israeliană ce reprezintă rudele persoanelor aflate în captivitate în Gaza, a denunţat joi ceea ce a numit ''sabotarea'' eforturilor pentru eliberarea celor dragi, acuzându-l pe Netanyahu, scrie AFP.

Planul teribil al Rusiei pentru mai multe state NATO. O celulă a FSB a fost destructurată înainte de a face prăpăd
Planul teribil al Rusiei pentru mai multe state NATO. O celulă a FSB a fost destructurată înainte de a face prăpăd

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat, joi, că a neutralizat un grup format din 19 agenţi ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB).

Rusia a făcut anunțul care ar putea schimba soarta războiului din Ucraina. Kremlinul, mesaj ferm pentru Zelenski
Rusia a făcut anunțul care ar putea schimba soarta războiului din Ucraina. Kremlinul, mesaj ferm pentru Zelenski

Kremlinul a indicat joi prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov că Rusia este dispusă să negocieze cu Ucraina chiar dacă la Kiev se află la putere preşedintele Volodimir Zelenski, a cărui legitimitate este contestată de Moscova.

Recomandări
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders:
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders: "Marile cazuri de corupție din România nu ajung în instanță"

Într-un interviu exclusiv acordat corespondentului PRO TV la Bruxelles, Camelia Donțu, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat că “nu sunt atât de multe cazuri la nivel înalt în justiție"

Şeful Statului Major al Apărării, despre dronele ruseşti: Sunt, probabil, combătute de apărarea antiaeriană ucraineană
Şeful Statului Major al Apărării, despre dronele ruseşti: Sunt, probabil, combătute de apărarea antiaeriană ucraineană

România are un sistem de supraveghere antiaeriană „foarte bun", iar rămăşiţele de drone rusești găsite în România sunt, cel mai probabil, rezultatul acţiunilor armatei ucrainene, a declarat şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad.

 

UEFA a amendat România pentru rasism şi discriminare la EURO 2024. Câți bani trebuie să plătim
UEFA a amendat România pentru rasism şi discriminare la EURO 2024. Câți bani trebuie să plătim

UEFA a sancţionat România cu o amendă de 40.000 de euro, pentru incidentele rasiste şi discriminatorii petrecute la unele meciuri de la EURO 2024 din Germania, informează EFE.