Restaurantele se redeschid în interior, de la 1 septembrie. Ce condiții trebuie respectate

×
Codul embed a fost copiat

Vești bune pentru cei care pregătesc nunți, botezuri sau aniversări în următoarea perioadă. De la 1 septembrie se dublează numărul maxim de participanți: până la 50 în interior și maximum 100 în exterior.

UPDATE În schimb terasele, restaurantele și cafenelele din toată țara vor fi obligate să ia ultima comandă la ora 23 și să-și trimită acasă clienții la miezul nopții.

Însă, în zeci de localități cu un număr ridicat de cazuri de Covid-19, localurile nu vor fi deschise.

Până acum, evenimentele private, printre care nunțile, botezurile sau aniversările, se puteau organiza cu cel mult 20 de persoane în interior și 50 afară. De la 1 septembrie numărul maxim crește.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”Pentru evenimentele private 50 din interior, 100 în afară, în exterior, dar rămân aceleași reguli de distanțare fizică, purtatul măștii, dezinfectantul și evitarea, să spunem, interacțiunii fizice”.

Citește și
Iohannis: Restaurantele se pot redeschide în interior începând din 1 septembrie, în anumite condiții
Iohannis: Restaurantele se pot redeschide în interior începând din 1 septembrie, în anumite condiții
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Potrivit hotărârii, de la 1 septembrie vor funcționa restaurantele și cafenelele. În schimb rămân închise cluburile, discotecile și barurile.

Așa că unele dintre localuri vor fi nevoite să se adapteze: să renunțe la ringul de dans, să aducă mese și să-și amenajeze o bucătărie dacă vor să primească clienți în condițiile stabilite de autorități.

1,5 cazuri la mia de locuitori. Acesta este pragul în funcție de care se vor închide sau deschide restaurantele în fiecare oraș.

Din ce am aflat până acum, niciun județ nu are în prezent peste 1,5 cazuri la mia de locuitori.

În schimb sunt multe localități în anumite județe unde acest prag este depășit și unde restaurantele nu se vor deschide.

Deocamdată autoritățile nu au făcut publică lista. O vom afla de abia luni.

Nelu Tătaru: ”Noi am lăsat libertatea comitetelor județene pentru situații de urgență să adapteze acest program la fiecare unitate hotelieră în funcție de localitatea în care se află. Alaltăieri aveam 49, când era ultima evaluare, de unități teritoriale peste 3, acolo sigur nu vor fi. Avem și din Brașov, Vaslui, Iași, avem Prahova, Ilfov, avem și București”.

Programul de funcționare este și el strict: între orele 6 și 24, în toată țara, nu doar în anumite regiuni, cum se întâmplă până acum.

Ultima comandă dintr-un restaurant poate fi luată la ora 23, iar la miezul nopții clienții sunt poftiți afară.

Dănuț Trandafir, administrator restaurant: ”Ne ajută că se deschid la interior, ne va asigura stabilitate, vânzări, cealaltă măsură cu ora 11 ultima comandă prea puțin modifică ecuația generală a restaurantului, cred că situația nu se va schimba”.

Hotelurile, pensiunile și celelalte unități de cazare vor putea să-și țină deschise restaurantele pentru turiștii cazați, indiferent cât de mare este numărul de cazuri în localitatea în care se afla.

Măsuri similare trebuie să ia și organizatorii de evenimente private, cum ar fi workshopurile și cursurile de instruire.

- - - -

Restaurantele și cafenelele din toată țara, inclusiv cele din pensiuni și hoteluri, se pot redeschide în interiorul clădirilor, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

Decizia a fost adoptată în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență de joi, 27 august, urmând să fie ratificată și printr-o hotărâre de Guvern.

TEXTUL Hotărârii 43 poate fi consultat la finalul acestui articol

Cele mai importante prevederi ale Hotărârii numărul 43 a Comitetului pentru pentru Situații de Urgență sunt:

- redeschiderea începând cu data de 1 septembrie 2020 a restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităților de cazare, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

- limitarea la nivel național a programului de funcționare a teraselor între orele 06.00-24.00.

- creșterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private la 50 în spațiu închis, respectiv 100 în spațiu deschis

- actualizarea listei țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

"Se aprobă reluarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori. Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricționarea sau închiderea activității operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, trece peste pragul de
1,5/1.000 de locuitori"
, se arată în hotărârea citată, dată publicității joi noapte.

Condițiile în care se vor redeschide restaurantele

 

Pensiunile şi hotelurile din toată ţara îşi vor putea deschide restaurantele în interior începând cu 1 septembrie. Restul restaurantelor se vor deschide ținând cont de numărul de îmbolnăviri din fiecare zonă în parte. La fel se va proceda şi în cazul unităţilor de cultură care vor fi, de asemenea, deschise. Normele de funcţionare urmează să fie stabilite.

Nelu Tătaru: Autorităţile locale vor decide care sunt restaurantele care se vor deschide în funcţie de acea zonă . Se va servi masa în spaţiile închise pentru cei cazaţi în hoteluri în toată ţara indiferent de triajul în comunitate.

În ceea ce priveşte restaurantele, patronatele au propus să deschidă în interior la jumătate din capacitate după principiul o masă da, una nu. Masca se va purta peste tot, la fel ca în străinătate.

Dragoș Petrescu, reprezentant HORA:  „Orice spaţiu închis presupune masca pe figură, până te aşezi la masă şi evident la masa nu vei sta cu masca. Dar când te ridici de la masă şi vrei să te duci spre exteriorul restaurantului, terase, toalete, sau către altă masă va trebui să porţi mască şi este o normalitate

Fiecare local trebuie să-şi ia măsuri de respectare a normelor de igienă.

Oana Coanta, proprietar restaurant: "Ne gândim de câteva luni la asta şi ştim deja cum o să fie, ce mese o să scoatem, cum o să aşezăm scaunele, care o să fie traseele catre toalete, către ieşire, locurile dezinfectanţilor. Deci da, avem un plan".

Patronii de localuri au mari aşteptări de la guvern. Cum este şi cazul lui Tiberiu, care a preluat acest pub din centrul vechi din Capitala în martie, când au început restricţiile. Are 12 angajaţi în şomaj tehnic, pe care speră să-i aducă înapoi.

În loc de 200 de oameni pe ringul de dans vor fi doar 25 de clienţi aşezaţi la mese. Tocmai de aceea spune că încasările nu vor acoperi lunile de pauză, dacă va trebui să închidă la 12 noaptea.

Reguli la redeschiderea teatrelor și cinematografelor

 

Şi pentru teatre şi cinematografe există două variante: fie se deschid la 50 % din capacitate, fie nu se deschid deloc. La fel ca în cazul restaurantelor, deciziile vor fi luate în funcţie de scenariul epidemiologic.

Din informaţiile pe care le avem de la ministerul Culturii, va trebui păstrat un scaun liber inclusiv între membrii aceleiaşi familii pentru că organizatorii să nu mai fie nevoiţi să verifice relaţiile de rudenie dintre spectator. Rămâne de văzut dacă în cinematografe vom putea consuma popcorn sau băuturi răcoritoare în condiţiile în care masca este obligatorie.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Avem un avantaj pentru că publicul care participa atât la proiecţii cinematografice cât şi la evenimente culturale în săli de spectacol este un public care nu creează probleme din punct de vedere al disciplinei.

Deschiderea sălilor de spectacol şi a restaurantelor este vitală pentru ambele industrii. Organizatorii de evenimente au pierderi foarte mari şi mulţi se tem că vor fi nevoiţi să închidă afacerile. Iar în cazul restaurantelor este în joc soarta a 400,000 de oameni care risca să rămână şomeri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Regulile care trebuie respectate la redeschiderea restaurantelor în interior. Câte persoane pot sta la o masă
Regulile care trebuie respectate la redeschiderea restaurantelor în interior. Câte persoane pot sta la o masă

Restaurantele se pot deschide în interior, în anumite condiții, de la 1 septembrie, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Restaurantele se pot redeschide în interior începând din 1 septembrie, în anumite condiții
Iohannis: Restaurantele se pot redeschide în interior începând din 1 septembrie, în anumite condiții

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că restaurantele se pot redeschide în interior, începând din data de 1 septembrie, în anumite condiții.

Redeschiderea restaurantelor, cinematografelor şi teatrelor, dezbătută miercuri de CNSU
Redeschiderea restaurantelor, cinematografelor şi teatrelor, dezbătută miercuri de CNSU

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) se reuneşte miercuri pentru a dezbate ordinul comun privind regulile de protecţie sanitară pe timpul campaniei electorale.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.