Iohannis: Restaurantele se pot redeschide în interior începând din 1 septembrie, în anumite condiții

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că restaurantele se pot redeschide în interior, începând din data de 1 septembrie, în anumite condiții.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că atât campania electorală, cât şi alegerile locale trebuie să fie în condiţii de maximă siguranţă şi protecţie, făcând un apel la responsabilitate.

Klaus Iohannis, despre campania electorală și alegeri:

- Pe 27 august debutează campania electorală pentru alegerile locale din septembrie. Este pentru prima dată când scrutinul și campania se vor desfășura în condiții excepționale, generate de pandemia de coronavirus. O premieră pe care nu și-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putință.

- Obiectivul este ca evenimentele să se desfășoare în condiții de siguranță sanitară maximă. Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții regulile.

Citește și
Iohannis: România a obţinut 79.9 miliarde de euro la summitul UE
Iohannis, despre alocaţii şi pensii: „Este o majorare atât cât s-a putut, în condiţii de criză”

- Un scenariu cu risc 0 nu există, dar dacă toate măsurile sunt respectate, riscul poate fi redus la un minim. Tocmai de aceea am solicitat Guvernul să inițieze o campanie de informare, astfel încât toată lumea să știe ce trebuie să facă, atât pe perioada campaniei, cât și în ziua votului.

- Fac un apel la responsabilitate și mă adresez candidaților. Respectați toate aceste reguli și nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării.

- Drafi români, este important ca voi să decideți cine va conduce comunitatea în care trăiți în următorii 4 ani. Să-i alegeți în cunoștință de cauză pe cei care pot aduce dezvoltarea în comunele,localitățile în care locuiți. 

- Este esențial să facem tot ce ține de noi pentru ca și democrația să fie protejată în această perioadă dificilă.

- Am rugat Guvernul să vină cu măsuri de sprijin, în acest domeniu, dar acum este momentul să acționăm concret și să se redeschidă acolo unde este posibil.

Klaus Iohannis, despre redeschiderea restaurantelor:

- Pot să dau câteva informații noi și importante: sunt două domenii în care consider că este important să se reia activitatea atât cât de poate și acolo unde se poate.

- Primul sector este zona culturală: teatrele și cinematografele se vor putea deschide, probabil începând cu 1 septembrie, în condiții speciale de siguranță.

- Al doilea sector, care este în suferință, este sectorul HORECA, în special funcționarea restaurantelor. Vremea se răcește, terasele se vor putea folosi încă o vreme, consider că după 1 septembrie, în anumite condiții, restaurantele se pot redeschide în interior.

- Cred că aceste două sectoare sunt importante, cred că după ce am învățat cum să ne comportăm în pandemie, putem să facem acest pas. Evident nu ne întoarcem la normalitate, dar acolo unde este posibil, consider că este bine să se reia funcționarea restaurantelor.

Klaus Iohannis, despre regulile la începerea noului an școlar:

- Soția mea, Carmen, va merge la școală și va respecta toate măsurile de siguranță.

- Nu nu mi se pare că este o problemă extremă faptul că profesorii și elevii nu vor primi măști atunci când vor merge la școală.

Întrebat dacă se ia în calcul ca în cazul familiilor vulnerabile, mersul la școală să fie opțional, Klaus Iohannis a spus: "Se lucrează la amendarea Legii 55 și urmează să avem normele elaborate de ministerele de resort, dar este clar că trebuie să avem grijă, asta înseamnă distanțare, portul măștii și o respectare riguroasă a igienei".

Klaus Iohannis, despre moțiunea de cenzură:

- Această moțiune de cenzură este prima care se depune în moțiune extraordinară cam în bătaie de joc a PSD-ului. Eu nu-mi doresc ca această moțiune să treacă. 

- Suntem în pandemie, suntem în criză economie și acum suntem în apropierea alegerilor.

- Nu cred că PSD își dorește să preia în guvernarea, ci își dorește să arunce țara în aer și asta este grav.

- Este o moțiune total neavenită și pusă într-un moment în care aveam nevoie de orice, numai de instabilitate politică nu.

Klaus Iohannis, despre întâlnirea dintre oficiali MAI și interlopi:

- Am cerut explicații ministrului de Interne cu mult timp înainte să se întâmple aceste lucruri. Nu cred că trebuie să explic eu în detaliu ce s-a întâmplat.

- Le voi solicita să vă explice public despre ce a fost vorba.

Klaus Iohannis, despre traseismul politic:

- Nu sunt de acord cu traseismul, sunt total împotrivă. Am văzut că în ultima perioadă a fost acuzat PNL-ul de traseism politic, dar să nu uităm că patentul în ceea ce privește traseismul politic aparține PSD-ului.

Citește și...
Legea privind organizarea de cursuri online în învăţământul românesc, promulgată de Iohannis
Legea privind organizarea de cursuri online în învăţământul românesc, promulgată de Iohannis

Legea conform căreia activităţile desfăşurate în învăţământul preuniversitar şi universitar se pot realiza şi online, în situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau cea de asediu, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis, despre alocaţii şi pensii: „Este o majorare atât cât s-a putut, în condiţii de criză”
Iohannis, despre alocaţii şi pensii: „Este o majorare atât cât s-a putut, în condiţii de criză”

Majorarea alocaţiilor pentru copii şi a pensiilor este una realizată în condiţiile crizei economice provocată de pandemie, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Declarația pe propria răspundere pe care ar putea fi obligați să o completeze părinții elevilor
Declarația pe propria răspundere pe care ar putea fi obligați să o completeze părinții elevilor

Părinții ar putea fi obligați să semneze o declarație pe proprie răspundere "la începutul fiecărui ciclu de prezența fizică în spațiul școlar", potrivit unui proiect publicat de Ministerul Sănătății, care stabileşte normele pentru începerea cursurilor.

Recomandări
Zelenski declară oraşul strategic Liman ''complet eliberat'' de sub controlul rușilor
Zelenski declară oraşul strategic Liman ''complet eliberat'' de sub controlul rușilor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică oraşul strategic Liman din estul ţării "complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse.

Cum arată fisura din barajul de la Roșia Montană. Raed Arafat este la fața locului. VIDEO
Cum arată fisura din barajul de la Roșia Montană. Raed Arafat este la fața locului. VIDEO

Au apărut primele imagini cu fisura de la barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat, care a dus la evacuarea populației de la Roșia Montana.   

LIVE UPDATE Evacuare de urgență, la Roșia Montană. Barajul Tăul Mare este fisurat. A început scoaterea apei din lac
LIVE UPDATE Evacuare de urgență, la Roșia Montană. Barajul Tăul Mare este fisurat. A început scoaterea apei din lac

Este alertă la Roșia Montană, după ce primarul localității a anunțat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat.