Pensionarea anticipată a magistraţilor, amânată până la 1 ianuarie 2022

Ultima actualizare: 11-12-2019 19:42

Guvernul este gata să își angajeze răspunderea în fața Parlamentului pentru Legile justiției.

A adoptat un proiect de lege prin care vrea să modifice compunerea instanțelor de apel, dar și să amâne posibilitatea pensionarii anticipate pentru magistrații cu o vechime de 20 de ani. Această ultimă modificare rămâne însă fără obiect, pentru că Senatul a adoptat miercuri o lege asemănătoare.

Premierul a declarat că va ține cont de ea și ar putea face ultimele modificări joi. După ce guvernul se va prezenta în fața Parlamentului, opoziția are trei zile timp de gândire şi poate iniţia o moțiune de cenzură care să ducă la căderea guvernului. Dar social-democrații vor să își păstreze această armă, în cazul în care PNL va veni cu ordonanța de urgență în domeniul legilor electorale.

Guvernul Orban a adus modificări la legile justiţiei adoptate de fosta putere PSD-ALDE pentru ca sistemul judiciar să nu fie aruncat în aer. Procurorii şi judecătorii care au o vechime de 20 de ani nu se vor putea pensiona de la 1 ianuarie, aşa cum mulţi dintre ei sperau.

Ionel Dancă, purtător de cuvânt al Guvernului: „Vorbim de proiectul de modificare a legilor Justiției, în sensul amânării pensionării anticipate a magistraților, despre creșterea vechimii pentru accederea la INM a magistraților și despre situațiile legate de completele de judecată din trei. Având în vedere disfucționalitățile grave care ar urma să aibă loc în actul de Justiție Guvernul urmează să-și asume răspunderea în Parlament.”

Însă miercuri şi senatorii au adoptat o lege prin care pensionarea anticipată este amânată din nou, până în 2022 şi nu până în 2021, cum şi-ar fi dorit Executivul liberal. Amânate vor fi şi noile condiţii de pregătire a magistraţilor.

Premierul Ludovic Orban a trimis deja în Parlament scrisoarea prin care anunţă că îşi angajează răspunderea pentru noile modificări ale legilor justiţiei care fac posibil ca de la 1 ianuarie 2020 completurile de apel să nu mai fie compuse din doi, ci din trei judecători.

Un subiect extrem de fierbinte rămâne însă Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie. Deocamdată guvernul nu îşi asuma nicio decizie legată de controversata structură a ministerului public. Cel puţin până nu se limpezesc apele la csm unde nu a fost aleasă încă noua conducere. Abia după aceea se va adopta o soluţie legislativă care poate însemna reorganizarea secţiei speciale sau chiar desfiinţarea ei, aşa cum cer nu doar organismele europene, ci şi chiar mulţi magistraţi.

Votul pentru angajarea răspunderii guvernului ar urma, potrivit calendarului anunţat, să fie dat joi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO