Sibiu vs Brasov / Cluj vs Oradea. Cine va conduce noile judete ale Romaniei

Ultima actualizare: 17-10-2012 15:18

Schimbarea modului in care impartim Romania va aduce modificari si in vietile noastre. Odata cu regionalizarea tarii, autoritatile ar trebui sa se ocupe si de documente.

Adresa de domiciliu se va schimba in buletin, iar in actele casei va trebui inscris numele noului judet. Intre liderii locali a inceput deja lupta pentru ca orasul lor sa fie capitala regiunii. Opozitia spune insa ca reorganizarea tarii, in 8 mari zone, va bulversa pe toata lumea.

Odata cu regionalizarea buletinul, pasaportul, actele masinii, placutele de inmatriculare si actele casei se schimba. In maximum 4 ani, sustin unii. Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu spune insa ca actele raman valabile pana la expirare. Sumele pentru toata operatiunea vor fi platite de stat si nu vor fi mici. Liderii opozitiei nu sunt atat de optimisti.

O alta problema. Stabilirea capitalei regiunii? Criteriile vor fi dezvoltarea economica, traditiile si capacitatea de a administra zona. Orgoliile s-au ivit deja. De exemplu, in regiunea centrala, alegerea se va face intre Sibiu si Brasov. In zona de Vest, batalia se da intre Cluj si Oradea.

Intre regiunile trasate de Guvern exista importante diferente economice. Preponderent agricola, Moldova este cea mai saraca. Investitiile in IT sau imobiliare au facut ca locuitorii din regiunea de nord-vest sa castige cel mai bine.

Investitia Ford este abia la inceput, insa regiunea Olteniei nu sta chiar prost la capitolul salarii, dar nici numarul somerilor nu este mic.

Cele mai mici salarii le au cei din centrul tarii, iar in Muntenia rata somajului este destul de mare. In regiunea sud-est, desi exista patru porturi, salariile nu sunt foarte mari. De departe, fruntasi in statistici sunt bucurestenii.

Citeste si:

Noua HARTA a Romaniei. Cat de bogate sunt noile judete si ce populatie au

Sondaj stirileprotv.ro: Ce oras crezi ca ar trebui sa-ti conduca regiunea?
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO