Iata "motoarele de bani" cu care vor supravietui viitoarele opt judete ale Romaniei
Romania este pe cale sa se reorganizeze administrativ-teritorial. Dar ce inseamna asta pentru economia noilor opt judete? Cel mai bogat va fi, cu siguranta, Bucuresti-Ilfov, dupa cum arata datele incont.ro.
Batalia se va da, apoi, intre Regiunea Sud, cu Dacia si multe alte fabrici, si Nordul, respectiv Vestul, care sunt departe de fi sarace - dupa cum arata un studiu publicat de www.incont.ro
Din cele 41 de judete actuale, vor ramane opt judete mari sau sapte judete si municipiul Bucuresti, scopul fiind de a atrage mai multi bani europeni, de a elimina birocratia, de a aduce mai multe prerogative la primarii, de a diminua costurile cu administratia statului.
1. Regiunea Bucuresti - Ilfov va fi la viitoarea reorganizare, in continuare, scena celor mai mari motoare de dezvoltare, arata o analiza a incont.ro realizata pe baza datelor Registrului Comertului din 2009.
In Bucuresti este sediul central al OMV Petrom, liderul pietei interne a carburantilor si cea mai mare companie din Romania, in functie de cifra de afaceri. Mai mult, tot aici au sediile si Rompetrol Downstream, compania care administreaza reteaua de benzinarii a Rompetrol, dar si Orange Romania, Vodafone Romania, British American Tobacco (BAT) Trading, Kaufland Romania, distribuitorul si furnizorul de gaze GDF SUEZ Energy (fostul Distrigaz Sud), Romtelecom SA, LukOil Romania, dar si Transelectrica, firma de stat care transporta toate energia electrica ce se vinde in tara.
Pe de alta parte, nici Ilfov nu duce lipsa de nume mari sau de afaceri importante.
Aici sunt inregistrate business-urile Metro, Hiproma (operator al retelei de hipermarketuri Carrefour in Romania), Real Hypermarket, Philip Morris, Mediplus Exim (Mediplus face parte din grupul A&D Pharma Holdings, cel mai mare grup farmaceutic din Romania), Coca Cola Romania, Porsche Romania, Rewe Romania (prezent prin lanturile de magazine Billa, Selgros, Penny Market XXL si Penny Market) sau Top Brands Distribution (este una dintre cele mai importante companii din Romania care activeaza in domeniul distributiei de bunuri de larg consum).
2. Vine apoi la rand Regiunea Sud, care cuprinde Ialomita, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Dambovita, Arges, Calarasi, si care concentreaza si ea afaceri importante.
In Arges gasim Autombile Dacia, Renault Industrie Roumanie, Fildas Trading, Johnson Controls, Renault Technologie Roumanie sau EURIAL Leasing IFN.
In Dambovita toate drumurile duc la Artic SA Gaesti si Mechel Tragoviste. In Ialomita este fosta fabrica Expur de uleiuri, iar in Giurgiu este sediul Romstrade, firma de constructii detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache. In Teleorman nu prea sunt afaceri mari, dar compenseaza Prahova, Dambovita si Arges.
In Prahova sunt sediile rafinariei Petrotel - LukOil, dar si ale Electrica Furnizare Muntenia Nord, Unilever South Central Europe, Electrica Distributie Muntenia Nord, PLUDI Market, PLANOIL, Buzmann Industries, LLK Lubricants Romania si Yazaki Romania. In Calarasi cele mai mari business-uri le deruleaza Agro-Chirnogi SA si Remat SA.
3. Regiunea SudEst va incorpora judetele Vrancea, Buzau, Galati, Braila, Tulcea si Constanta.
Constanta va predomina in economia "locala" cu Rafinaria Petromidia adica Rompetrol Rafinare, dar si cu sediile Grup Servicii Petroliere, Rompetrol Petrochemicals, Santierul Naval Constanta sau Enel Dobrogea. Tulcea si Braila vin si ele cu STX RO Offshore Turcia, administrator de santiere navale.
La Galati, toate drumurile duc la fostul Sidex, acum numit ArcelorMittal Galati. Urmeaza apoi alte companii importante. Este vorba despre Arabesque, companie specializata in materiale de constructii si finisaje, Santierul Naval Damen Galati, dar si firma de constructii Vega '93 sau Mairon Galati (infiintata in 1994 si care are ca obiect principal de activitate stocarea, distributia si procesarea de produse metalurgice).
Vrancea vine cu textilele pentru marile case de moda din Italia si nu numai. Mai departe, Buzau pune pe harta Bunge Romania, Relad, Agrana, dar si Ductil Steel si Grup Romet.
4. Regiunea NordVest va inghiti Bihor, Satu Mare, Maramures, Salaj, Bistrita Nasaud si Cluj.
In Bihor cele mai mari afaceri sunt legate de Holcim, Celestica, Leonardo, dar si European Drinks si European Food. In Cluj, afacerile de top sunt concentrate la fabrica Nokia, la MOL Romania, Ursus Breweries, Electrica Transilvania Nord, Groupama Asigurari, ENKA Construction and Development, Bechtel International sau la Ardaf.
Satu Mare gazduieste fabrica Electrolux si productia Unicarm, dar sediul Autonet Import. Mai departe, Maramures are EATON Electro Productie si Regia Autonoma de Activitati Nucleare. Salaj are fabrica Silcotub, iar Bistrita Nasaud gazduieste businessul Leoni Wiring Systems.
5. Regiunea Vest va cuprinde Arad, Timis, Hunedoara si Caras-Severin.
Timis ori Timisoara intra in hora financiara cu Continental Automotive, Unita SA, Delphi Packard Romania, Nestle Joe, Confort SA, Enel Distributie Banat sau Alcatel Lucent. Arad aduce Takata-Petri Romania, Astra Vagoane, dar si Astral Impex. Hunedoara se misca pe harta afacerilor cu Electrocentrale Deva, Compania Nationala a Huilei si SEWS Romania. Caras - Severin vine cu Artima.
6. Regiunea NordEst include judetele Iasi, Neamt, Suceava, Botosani, Bacau si Vaslui.
Aici, cele mai importante afaceri sunt ArcelorMittal Tubular (judetul Neamt), Egger (Judetul Suceava). In Botosani si Vaslui, afacerile sunt mai mici, dar in Bacau se schimba treaba. Aici avem sediile Dedeman, Spedition UMB, Tehnostrade si Simba Invest. La Iasi avem noul sediu central al E.ON Moldova.
7. Regiunea Sud - Vest include Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt si Valcea.
In Mehedinti exista Remat Scholz SA, considerat un business mare. In Gorj gasim Complexul Energetic Turceni, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si Compexul Energetic Rovinari.
In Dolj au sediile CEZ Vanzare SA, Complexul Energetic Craiova si CEZ Distributie SA. In plus, tot aici este si Ford Craiova.
In Olt exista fabrica de aluminiu Alro Slatina, dar si Pirelly Tyres Romania sau TMK Artrom. In Valcea, combinatul Oltchim SA, firma de stat, in curs de privatizare, este motorul dezvoltarii economice locale.
8. Regiunea Centru: Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Alba.
In Alba domina industria lemnului si cea a producerii de energie din deseuri lemnoase. Vorbim despre afacerile Kronospan Sebes si Holzindustrie Schweighofer. Mures iese in fata cu E.ON Gaz Romania si E.ON Gaz Distributie (fostul Distrigaz Nord), dar si cu Azomures.
Dar Brasov are un cuvant mai puternic de spus cu Selgros Cash&Carry, Electrica Transilvania Sud, Autoliv Romania, Schaffler Romania, Europharm, Kraft Foods, Rom Oil, Smithkline Beecham Trading.
Mai departe, Sibiu nu sta deloc in spate si aduce sectorul gazelor naturale in prim plan cu Romgaz si Transgaz. Afaceri mari in Sibiu mai sunt si cele ale Polisano, Benrom, Continental Automotive si Ambient. Harghita vine cu Borsec si Romaqua Group, iar Covasna aduce in prim plan businessul Domo Retail.
Potrivit Institutului National de Statistica, cea mai bogata regiune de dezvoltare este in acest moment Bucuresti-Ilfov, urmata de Sud-Muntenia si Centru.
Sursa: incont.ro
Etichete: judete, PDL, finante, regiuni, reorganizare,
Dată publicare:
10-06-2011 15:11