Patriarhia Romana cere explicatii privind construirea "Mega Moscheii". Reactia imamului Capitalei: "Este o datorie morala"
Patriarhia Romana cere cultului musulman explicatii oficiale privind moscheea ce va fi ridicata in Bucuresti.
"Lacasul este o datorie morala pe care Romania o are fata de comunitatea musulmana", raspunde imamul Capitalei, care le aminteste autoritatilor ca, in 1970, cea mai mare moschee care a existat la noi a fost inghitita de apa, odata cu insula Ada Kaleh.
Patriarhia Romana condamna gestul bucurestenilor de a pangari cu carne de porc terenul dedicat construirii moscheii la Bucuresti. Plecand de la acest incident, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane cer muftiului cultului musulaman sa le explice credinciosilor ortodocsi necesitatea noii constructii.
Bogdan Teleanu, inspector in cadrul biroului de presa al Patriarhiei: "Patriarhia Romana a cerut lamuriri privind necesitatea, scopul, dimensiunile a ceea ce se va construi pe acest teren."
Reporter: "De ce ati solicitat pe cale oficiala aceasta argumentare?"
Bogdan Teleanu: "Se impuneau aceste clarificari tocmai pentru evita asemenea incidente neplacute. Oamenii probabil ca nu stiu la ce sa se astepte si sunt inspaimantati, s-au facut si speculatii privind dimensiunile, numarul."
Imamul cele mai mari moschei existente acum in Bucuresti sustine ca asteapta noua constructie de mai bine de 20 de ani. Aceasta ar fi o datorie morala fata de comunitatea musulmana de la noi.
Aziz Besir Osman, imamul Bucurestiului: "Dupa '89 am facut cerere la Primaria Capitalei ca sa obtinem teren pentru a construi o geamie noua, cum ar fi in locul geamiei din insula Ada Kaleh."
Pe insula Ada Kaleh, care se afla pe Dunare, aproape de Orsova, exista cea mai mare moschee din Romana. Dar in 1970, lacasul a fost inghitit de ape, odata cu insula veche din antichitate, pentru ca autoritatile au decis sa construiasca hidrocentrala de la Portile de fier. Din moscheea de pe Ada Kaleh a fost pastrat un covor pretios, ce va fi asezat in constructia de langa Romexpo.
Iin noua moschee ar urma sa fie adus un covor istoric, extrem de important pentru comunitatea musulmana din Romania. A fost daruit in 1903 de sultanul turc, dupa ce o fata a lucrat la el timp de 12 ani. Are o suprafata de 154 de metri patrati si cantareste 483 de kg.
Dincolo de datoria morala, necesitatea construirii moscheii tine si de aspecte practice, spune imamul Bucurestiului. In prezent, geamia turceasca din Capitala este neincapatoare.
Imamul Bucurestiului: "Se umple, dar nu incape. Se umple si aici, se umple si baraca in zilele de vineri."
Imamul Bucurestiului: "Musulmanii din Romania in primul rand sunt romani si apoi sunt musulmani. Si statul roman e obligat sa ne asigura loc de rugaciune."
Lucrarile de constructie vor incepe in urmatorii 3 ani, iar Biserica Ortodoxa Romana ar urma sa primeasca in schimb un teren la Istanbul, pentru ridicarea unui loc de pelerinaj.