Mii de musulmani s-au rugat pe stadionul Dinamo, intr-o zi de mare sarbatoare. "Noi avem nevoie de multe moschei"

17-07-2015 17:58


Mii de musulmani s-au rugat impreuna, vineri, la prima ora a diminetii, pe stadionul Dinamo din Bucuresti. A fost o zi de mare sarbatoare pentru ei, care a marcat sfarsitul Ramadanului, adica 30 de zile de post si rugaciune.

Cu totii isi doresc sa se adune intr-un viitor apropiat la cea mai mare moschee din tara, care va fi ridicata in Capitala. Asa cum cere traditia, toti copiii au fost rasplatiti cu cadouri, pentru ca au tinut post in luna sfanta: "Am primit o ciocolata si am luat si haine Spiderman".

Dupa rugaciune, musulmanii au discutat despre construirea celei mai mari moschei din Romania. Muftiatul comunitatii musulmane a primit un teren de peste 11.000 de metri patrati in Bucuresti, unde va fi ridicata moscheea, cu fonduri de la statul turc.

Dr. Abu al Ola Nagi Al Ghithy, presedintele Centrului Cultural Islamic Islamul Azi: "Ia uitati-va acum cati sunt aici, peste 6.000. Si nici nu incapem in aceasta moschee. Noi avem nevoie de multe moschei".

Lacasul de cult ar urma sa aiba o capacitate de 1.000 de locuri. In plus, acolo va exista si o scoala de vara, unde copiii vor putea studia religia musulmana. Costurile totale ale constructiei sunt estimate la un milion de euro, bani donati de statul turc. La schimb pentru terenul moscheii din Bucuresti, Patriarhia Romana ar urma sa primeasca un teren in cartierul Fener din Istanbul, pentru a construi, cel mai probabil, un camin.

Victor Opaschi, secr. de stat pentru Culte: "Aici, Biserica Ortodoxa Romana va trebui sa se pronunte ce vrea sa construiasca acolo. Institutia omoloaga din Turcia mi-a comunicat ca ei sunt pregatiti sa discute despre trei oferte pe care le vor face in perioada imediat urmatoare, pentru, probabil, o casa a pelerinilor romani."

In Romania traiesc oficial 67.000 de musulmani, cei mai multi fiind in Dobrogea.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO