Planul prin care 2 bucuresteni au vrut sa pangareasca terenul "Marii Moschei". Muftiul Iusuf: "Vom face o slujba de sfintire"
Mai multi bucuresteni, care se opun construirii celei mai mari moschei din tara in Capitala, au adus pe terenul unde ar urma sa fie ridicat locasul mai multi porci vii, considerati animale impure de traditia islamica.
De asemenea, acestia au adus si cateva carcase de porc, pe care le-au ingropat, sperand ca vor opri lucrarile. Seful cultului musulman a anuntat insa ca moscheea va fi construita, in ciuda protestelor.
Pe terenul de peste 11.000 de mp din Bucuresti, pe care ar urma sa fie construita moscheea, doi romani care nu sunt de acord cu ridicarea lacasului de cult au ingropat aici 2 carcase de porc, in speranta ca musulmanii vor renunta la idee.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
"Am adus acesti purcelusi frumosi, vopsiti tricolor, si am si ingropat 2 purcelusi la fata locului", spun acestia in filmarea realizata de ei.
Catalin Berenghi, unul dintre initiatorii protestului: "Legea musulmana spune ca daca locul a fost spurcat de porci, sau au fost ingropati sau sacrificati porci pe acel pamant, moscheea nu se mai face."
Catalin Gornic, unul dintre initiatorii demersului: "In Spania, niste oameni au facut astfel de demersuri si s-a oprit constructia unei moschei.
Muftiul Murat Iusuf, Seful Cultului Musulman din Romania, a declarat pentru Agerpres ca gestul celor doi nu va impiedica ridicarea moscheii.
Muftiul Murat Iusuf: "Din punct de vedere ritualic, gestul respectiv este egal cu zero, nu poate fi apreciat drept pangarire. Terenul va fi salubrizat, iar cand se va pune temelia constructiei vom face o slujba de sfintire."
De aceeasi parere sunt si reprezentantii Centrului Cultural Islamic Islamul Azi.
Dr. Abu al Ola Nagi Al Ghithy, presedintele Centrului Cultural Islamic Islamul Azi: "Nu ne provoaca, e dreptul lui sa exprime ce vrea sa faca, dar la sfarsit o sa fie moscheea construita. E un gest negativ. nu ar fi trebuit asa intr-o tara care respecta toata religiile. In constitutia romana scrie ca o tara laica."
Protocolul prin care comunitatea musulmana din Romania primeste in concesiune timp de 49 de ani terenul de pe Bulevardul Expozitiei din Capitala pentru construirea unei moschei a fost semnat la sfarsitul lunii iulie.
Cu o capacitate de 1000 de locuri, moscheea ar urma sa aiba si o biblioteca, o casa parohiala si un centru de asistenta sociala. Lucrarie trebuie sa inceapa in urmatorii trei ani cu bani de la statul turc si din donatii.
La schimb, Patriarhia Romana ar urma sa primeasca un teren in cartierul Fener din Istanbul, pentru a construi un camin pentru pelerini. In Romania, traiesc oficial 67 de mii de musulmani, cei mai multi in Dobrogea.