Parkinson, o boala care apare la tot mai multi romani si tot mai devreme. Care sunt, de fapt, primele simptome
Numarul romanilor care sufera de Parkinson este in crestere si, din pacate, mai toti ajung foarte tarziu la medic, cand simptomele devin evidente.
Cauzele bolii nu sunt pe deplin cunoscute, dar specialistii neurologi sustin ca stresul este un factor de risc. Tocmai de aceea ne sfatuiesc sa ducem o viata activa, sa ne alimentam sanatos si, foarte important, sa avem o atitudine pozitiva.
Toata lumea asociaza boala Parkinson cu tremuratul mainilor sau al picioarelor. Putini stiu insa ca de fapt majoritatea celor care sufera de acesta boala nu tremura deloc si ca de fapt altele sunt primele simptome ale suferintei.
Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania: "Cei care au constipatie prelungita, care au tulburari de simt al mirosului care au tulburari ale somnului; O incetinire a initiativei, a declicului care te face sa amorsezi miscarea si apoi o incetinire, o reducere a vitezei miscarii propriu-zise"
Cristian Falup-Pecurariu medic primar neurolog: “Nu exista nici un test de sange sau nici o investigatie, tomografie, RMN sau alt tip de investigatie care ar putea sa puna diagnosticul; Multi pacienti sunt tratati de colegi la reumatologie la fizioterapie si la un moment dat ajung la consult si la neurolog."
Primele leziuni ale nervilor pot aparea chiar si cu 20 de ani inainte ca boala sa se manifeste in orice fel. De pilda, miscarile sporadice din timpul somnului sunt un semn destul de clar.
Desi Parkinsonul este o boala misterioasa, medicii spun ca exista metode prin care ne putem proteja.
Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania:"In contextul stresului, absenta bucuriei si a motivarii pozitive. Cred ca trebuie facem o mentiune cu totul deosebita, pentru ca este un factor de risc"
In acest moment, in Romania sunt 73 de mii de bolnavi de Parkinson inregistrati, insa medicii presupun ca numarul real este mult mai mare. Si varsta la care se manifesta boala este in scadere. Daca pana acum era considerata boala varstei a treia, din ce in ce mai multe cazuri sunt diagnosticate la varste de 40-50 de ani.