Casca-minune care i-ar putea scapa pe bolnavii de Parkinson de tremur. 39 de persoane au fost deja vindecate

16-05-2016 19:42

Un tratament revolutionar le da sperante bolnavilor de Parkinson. Medicii israelieni si o companie high-tech testeaza o casca speciala, care promite sa ii scape de tremur pe bolnavi. Dispozitivul foloseste fascicule cu ultrasunete de mare intensitate.

Tratamentul este experimentat deocamdata intr-un spital din Haifa. Tehnologia ar putea fi folosita in viitor si pentru alte boli.

Samuel Tamir a fost diagnosticat cu Parkinson in urma cu aproape noua ani. Pana de curand nici macar nu visa ca isi va putea relua vreodata activitatea in micul sau atelier de tamplarie.

Samuel Tamir, pacient: "Nu puteam nici macar sa tin surubelnita in mana, atat de tare imi tremura. Acum este incredibil, dar pot sa o invart fara probleme."

Un nou tratament ce foloseste fascicule tintite de ultrasunete i-a schimbat viata radical. Acum se poate hrani singur si si-a reluat vechile pasiuni. Samuel este unul dintre primii pacienti supusi procedeului revolutionar. Intr-o prima faza, bolnavului i se pune pe cap o casca special conceputa. Apoi, medicii ii fac un RMN ca sa afle exact care sunt celulele bolnave ce trebuie eliminate cu ajutorul ultrasunetelor.

Ilana Schlesingerm, neurochirurg, spitalul Rambam din Haifa: "Aceasta este zona pe care o tratam. Vedeti, se afla in adancul creierului, dar nu taiem, ci folosim o metoda sigura, fara efecte adverse. Tratamentul dureaza cinci ore si dupa fiecare etapa medicii verifica daca pacientului ii mai tremura mana. Daca tremurul se simte tot mai putin, inseamna ca actionam unde trebuie."

In total, 39 de israelieni care sufera de Parkinson au scapat de tremur cu ajutorul acestei metode. iar compania InSightec, care a dezvoltat tehnologia, planuieste sa o furnizeze si altor spitale interesate.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO