Panică la bordul navei unde un român a fost infectat cu coronavirus

13-02-2020 19:16


Inevitabilul s-a produs. Un român a fost diagnosticat cu infecție cu coronavirus la bordul navei Diamond Princess, izolată în portul japonez Yokohama.

După prima săptămână de carantină, numărul îmbolnăvirilor la bord a explodat și joi, cetățeanul român și alte 43 de persoane de pe vas au fost confirmate cu temutul virus. Cu toții au fost debarcati și transferați în spitale japoneze pentru îngrijiri. În țară, vestea a băgat autoritățile în alertă, mai ales că pe navă mai sunt încă 16 români.

Informația privind infectarea cetățeanului român a fost confirmată de Ministerul de Externe, care a fost anunțat de autoritățile japoneze. Pacientul a solicitat în mod expres să nu fie făcute publice date privind identitatea sa. Este vorba de o persoană care lucra în restaurant, cel mai probabil ca ospătar. Riscul să se îmbolnăvească era foarte mare, deoarece se află printre aceia care au intrat în contact cu mulți pasageri pe perioada carantinei.

Ambasada noastră în Japonia a anunțat că se află în legătură cu pacientul, dar și cu ceilalți 16 români aflați pe pachebot.

Starea de spirit se schimbă des pentru pasagerii și membrii echipajului în carantină, de pe pachebotul ancorat în portul japonez Yokohama. Îngrijorarea și teama pun stăpânire deseori pe cei aflați la bord. Până acum, pe vas au fost testaţi pozitiv cel puțin 218 oameni, în majoritate pasageri. Cel mai mare număr de cazuri într-un singur loc, exceptând China, unde bilanțul a crescut abrupt la peste 1.350 de morți și cel puțin 60.000 de îmbolnăviri.

Membră a echipajului: „Toţi ne dăm măştile jos atunci când mâncăm. Stăm cu toţii în acelaşi loc şi luăm masa, iar virusul se poate extinde.”

Vasul de lux Diamond Princess a fost plasat în carantină pe data de 4 februarie în portul Yokohama din Japonia. Peste 3.700 de persoane se aflau la bord, pasageri și membri ai echipajului.

În timp ce turiștii au fost izolați în cabine, cei peste 1000 de membri ai echipajului au fost nevoiți să muncească în continuare mai mult decât în mod normal. În acest fel au intrat foarte ușor în contact cu persoane potențial infectate.

O cabină tipică pentru echipaj la bordul unui vapor de croazieră este foarte mică, n-are mai mult de 10 mp, are paturi suprapuse, două sau patru, în funcție de departamentul în care lucrezi, un mic birou cu scaun, un dulap și o baie, de asemenea, foarte mică și, n-are geam, deci nu vezi lumina zilei.

În plus, într-un spațiu atât de mic, este întotdeauna prea cald dacă nu pornești aerul condiționat și prea frig dacă îl pornești.

De la începutul epidemiei și în România au fost mai multe persoane suspectate de infectare cu coronavirus. Cel mai recent caz este al unui asistent medical care a îngrijit pacienți infectați cu coronavirus în Germania și care a revenit acasă zilele trecute. Testele care i s-au făcut la Institutul Matei Balș din Capitală au arătat, însă, că bărbatul are o răceală.

În țară nu este niciun pacient infectat cu temutul virus, spun oficialii.

Între timp, Guvernul de la București se pregătește să facă achiziții de urgență, de la dezinfectanți, filtre, tărgi speciale, până la aparate de suport respirator, iar rețeaua de centre de diagnosticare este extinsă.

Victor Costache, ministrul propus al Sănătății: „Primele 10 cazuri vor fi la Balș și apoi să fie folosite celelalte spitale de boli infecțioase: Iași, Timișoara și Cluj."

Măsuri speciale sunt luate și la aeroport, unde suprafețele sunt dezinfectate periodic, iar călătorii sunt avertizați asupra riscurilor. Autoritățile vor echipa aeroporturile cu scanere speciale, pentru care vor cheltui cinci milioane de lei.

La Otopeni vor fi instalate cele mai multe scanere termice, cinci, dintr-un total de 35. Restul aeroporturilor internaționale vor fi dotate cu câte două astfel de aparate, care ajută la depistarea călătorilor suspectați că ar fi infectați cu periculosul virus.

Orice persoană care vine dintr-o zonă de focar va intra în carantină pentru 14 zile, spun reprezentanții Ministerului Sănătății, timp în care li se vor face teste.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO