Asistentul medical întors din Germania nu are coronavirus. Cu ce virus a fost infectat


Ultimul update: Joi 13 Februarie 2020 13:18
Data publicarii: Joi 13 Februarie 2020 07:39
Categorie: Stiri actuale

Bărbatul internat cu febră, la spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, nu are coronavirus. 

În schimb, pacientul a fost diagnosticat cu rinovirus, motivbărbatul va fi izolat la domiciului pana se împlinesc două săptămâni de când a plecat din clinica din Germania.

Rinovirusurile sunte cele care produc virozele respiratorii. Simptomele care apar pot include tuse, dureri la nivelul gâtului, secreții nazale și senzația de strănut.

Pacientul era suspect după ce s-a întors din Germania, unde lucrează ca asistent medical într-un spital şi a îngrijit o familie de 4 cetăţeni chinezi, la care a fost confirmat temutul virus.

Autorităţile au dispus identificarea tuturor celor cu care a intrat în contact în ţară, iar rudele lui, au fost sfătuite, să rămână izolate.

Bărbatul în vârstă de 25 a venit în România acum 6 zile, a intrat în ţară prin Vama Nădlac şi de acolo a mers în Reșița, acasă la părinți, unde a ajuns în aceeași zi.

De sâmbătă până şi marți nu ar fi prezentat niciun semn de boală. În weekend, şi-a vizitat sora - în localitatea Garână din Caraş-Severin şi a mers la schi în munţii Semenic.

Marţi seara, în schimb, pentru că tușea şi avea febră, a cerut ajutorul medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe din Caraş-Severin. Când le-a spus doctorilor că a îngrijit patru pacienţi chinezi la care a fost confirmat coronavirusul, în spitalul din Trotsberg, Germania, - unde lucrează - s-a dat declanşat alertă.

Virgil Musta, Spitalul de Boli infecţioase “Victor Babeş” Timişoara: “A prezentat febră, tuse uscată are suspiciunea coronavirsului deşi forma uşoară.”

De la Caraş-Severin pacientul - suspect de coronavirus - a fost preluat de o ambulanţă dedicată transportului celor cu boli transmisibile şi dus de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

Tânărul, izolat într-un salon special amenajat

 

În noaptea de marți spre miercuri a fost izolat într-un salon special amenajat.

În spitalul din Timişoara, bărbatul de 25 de ani a fost supus, deja, mai multor teste. Cele de gripă au ieşit negative iar probele pentru coronavirus au fost trimiste la Institutul Matei Bales - pentru analize.

Până să se declanşeze alertă de coranavirus - în cele 5 zile care au trecut de când a venit în România - tânărul de 25 de ani a intrat în contact cu mai multe persoane. La spitalul din Caras Severin - de pildă - au fost 16 cadre medicale în apropierea lui. Toate sunt, acum, ţinute sub supraveghere de autortatile sanitare.

În acelaşi timp, se încearcă identificarea tuturor celor pe care i-a întâlnit în România.

Daniel Botgos, purtător de cuvânt Caraş-Severin: “Epidemiologii Direcţiei de Sănătate publică efectuează o anchetă contactând membrii familiei, pacientul are o soră la Garână şi mama lui lucrează la Bocşa. Să vedem cercul de contact din această perioadă din aproximativ 1 săptămâna el a intrat inevitabil cu mai multe persoane. Vom vedea dacă vor avea simptome.”

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, aprecizaza că rezultatele testelor de coranavirus în cazul barbarului de 25 de ani vor fi gata - cel mai devreme - în această seară. Până atunci se va menţine starea de alertă.

Coronavirusul - care de primit recent numele de COVID-19 - a făcut până acum mai bine 45 de mii de victime pe tot globul. Cele mai multe sunt în China. Peste 1.100 de oameni au murit din cauza bolii dar sunt şi cinci mii de pacienţi care s-au vindecat.

Semnele comune ale infecţiei cu coronavirus sunt febră, tusea şi dificultăţile de respiraţie.

În cazurile mai grave se poate ajunge la pneumonie, insuficienţă renală şi chiar moarte.

Perioada de incubaţie a boli este până la 12 zile iar specialiştii susţin că purtătorii virusului pot reprezenta un pericol pentru ceilalţi înainte să prezinte primele simtome de boală.

VIDEO PROTVPLUS.RO