Pacienții tăcuți: o treime din cei infectați cu Covid-19 nu au niciun simptom

Dată publicare: 06-04-2020 17:43
Dată actualizare: 06-04-2020 18:43


Mulți dintre cei infectați cu noul coronavirus duc boala pe picioare, fără simptome. O spun studiile, o confirmă și specialiștii români. Rapoartele la nivel global vorbesc despre un procent de până la 30 % de așa-ziși pacienți tăcuți.

Andrei Șcrab a fost confirmat cu noul coronavirus acum două săptămâni, după ce a intrat în contact cu un bărbat bolnav. Este cazul tipic al unui pacient asimptomatic.

Andrei Șcrab: ”Am urmat un tratament 2 zile, după care doamna profesor m-a vizitat, a văzut că sunt ok, mă simt bine, eram energic, făceam sport, a decis să întrerupă acest tratament. N-am avut febră, n-am avut tuse, n-am avut dureri”.

Medicii la Boli Infecțioase din Iași îl monitorizează. Pericolul, în cazul lui, este altul.

Andrei Șcrab: ”Să iau contact nu cu foarte mulți, dar cu câțiva cu siguranță și neștiind că sunt infectat, cu siguranță transmiteam mai departe. Eu dacă nu eram testat nu mi-aș fi dat seama, nu aș fi avut nicio bănuială că aș fi avut acest Covid-19”.

Într-un interviu pentru postul național de radio, directorul Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a susținut că o persoană din patru, infectate cu noul coronavirus, nu prezintă simptome.

Presa din China a citat date din ceea ce a numit un raport secret al autorităților. Aici apare un alt procent, 30 %.

Apoi, la bordul navei de croazieră ”Diamond Princess”, din cei peste 3.700 de pasageri confirmați cu Covid-19, aproape jumătate au fost asimptomatici la testare.

Și un studiu făcut în Islanda avansează același raport infectări/lipsă simptome: 1 din 2.

Ce spun specialiștii din România?

Valeriu Gheorghiță, medic infecționist Spitalul Militar Central București: ”Un procent de 25-30% dintre persoanele care fac infecția cu coronavirus pot rămâne asimptomatice. Ele pot să răspândească virusul mai departe. Persoanele asimptomatice sunt greu de identificat și de diagnosticat și poate să reprezinte o sursa de infecție pentru restul persoanelor”.

În acest context, măștile limitează răspândirea bolii.

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS: ”Putem utiliza și o mască de unică folosință dacă există. Uite, de exemplu, se recomandă și măștile textile. E o barieră mecanică, fară să fie perfectă, care oferă un anumit grad de protecție, mai ales față de aceste microparticule care sunt eliminate”.

În mai multe țări din Europa, masca este obligatorie. Și americanii recomandă protecția în public.

Este una dintre măsurile esențiale, care au ajutat mai multe state asiatice să țină răspândirea Covid-19 sub control.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO