Guvernul a aprobat un stimulent financiar pentru medicii care luptă cu Covid-19. Care este valoarea acestuia
Ministrul Fondurilor Europene a anunțat, luni, aprobarea de către Guvern a acordării unui stimulent financiar medicilor și celorlalte cadre medicale implicate în lupta împotriva Covid.
Este vorba despre una dintre măsurile introduse într-o ordonanță de Guvern privind un pachet de măsuri ce vizează domeniul sănătății.
Declarațiile ministrului Ioan Boloș:
- Guvernul a probat un pachet de 5 măsuri care urmează a fi decontate din fonduri europene.
- Prima este cea legată de echipamentele medicale și de protecție medicală. Sumele sunt de 350 milioane de euro. Fac un apel către unitățile sanitare, dar și autorități pentru că procesul de decontare se vor derula conforma normelor europene
- A doua măsură este cea legată de simulentul de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienților cu coronavirus.
- Este vorba despre un număr de 75.000 cadre medicale, cu o valoare lunară de 2500 de lei. Nu este supus contribuțiilor sociale și nici contribuțiilor de sănătate. Singura regulă fiscală este cea referitoare la impozitul pe venit. Adică 10 la sută se reține, netul urmând să fie livrat personalului medical. Nu se referă doar la medici, ci la întregul personal implicat în trataamentul și diagnosticarea pacienților bolnavi cu coronavirus.
Propunerea de OUG a ministrului Fondurilor Europene, Ioan Boloș
- Am propus pe ordinea de zi un pachet de măsuri ce urmează a fi finanțat din fonduri europene. O primă categorie de măsuri este pentru domeniul sănătății. Este vorba despre echipamentele medicale și cele de protecție medicală. Fac un apel la tot cei care sunt implicați în procesul de achiziție a echipamentelor medicale. Acestea se pot achiziționa de unitățile sanitare, urmând ca procesul de decontare să se efectueze ulterior. Vom asigura la timp procesul de decontare al acestor cheltuieli.
- Am inclus, de asemenea, și stimulentul de risc medical. Beneficiarii sunt nu numai medicii, ci tot personalul medical care este implicat în tratarea bolnavilor. Veste bună este că, la propunerea noastră, UE va deconta sută la sută din echipamentele medicale. Nu avem cofinanțare la partea de echipamente medicale.
- Vă informez că avem o altă măsură: partea de asistenți sociali. Este vorba de cei 1000 de asistenți sociali și comunitari. Avem o țintă de 100.000 de persoane vârstnice, care să fie sprijiniți prin servicii sociale la domiciliu.
- În proiectul de ordonanță, avem un număr de 170.000 de pachete de igienă corporală, care sunt destinate celor care se află în carantină, plus copiilor de la casele de copii și persoanelor din căminele de bătrâni.
- O ultimă componentă pe partea de șomaj tehnic, unde propunem decontarea din fonduri europene a sumei de 300 de milioane de euro.
Violeta Alexandru: ANOFM a primit 34.000 de solicitări de șomaj tehnic de la angajatori pentru aproape 300.000 de angajaţi
Ministrul Muncii a anunţat, luni, la începutul şedinţei de Guvern, că au fost depuse, la ANOFM, 34.000 de solicitări de şomaj tehnic de către angajatori, pentru un număr de aproape 300.000 de angajaţi, activitatea de primire a documentelor şi de verificare a acestora fiind în plină desfăşurare.
”La nivel naţional ANOFM are în acest moment un număr de 34.000 de solicitări de la companii pentru un număr de aproape 300.000 de angajaţi, 298.000 de angajaţi, iar agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială au înregistrat puţin peste 35.000 de cereri. Ele în acest moment sunt în prelucrare de aşa manieră încât când avem rectificarea bugetară, ceea ce ştiu că se întâmplă curând, să se şi proceseze plăţile”, a spus Violeta alexandru, luni, la începutul şedinţei de Guvern, referindu-se la şomajul tehnic.
Aceasta a expicat că mai există probleme în completarea documentelor.
”Precizez că depun colegii mei un efort de verificare primară a datelor de unde rezultă că, deşi am comunicat public simplitatea procedurilor, totuşi întâmpinăm câteva probleme legate de completarea eronată a informaţiilor”, a mai spus Violeta alexandru, iar premierul Ludovic Orban a cerut ca documentele să fie completate porivit procedurilor aprobate.
Guvernul a adoptat OUG 30 pentru acordarea şomajului tehnic.
La AJOFM-uri, vor depune online o cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere angajatorii care au angajaţi prin contracte individuale de muncă, suspendate temporar, şi pentru care solicită fondurile aferente şomajului tehnic.
Şomajul reprezintă 75% din câştigul salarial al persoanei pe luna respectivă, maxim 75% din salariul mediu brut.
Guvernul discută despre prelungirea mandatelor aleşilor locali
Guvernul discută, în şedinţa de luni, o OUG pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali, până cel mult la 31 decembrie 2020. De asemenea, este simplificată procedura depunerii candidaturilor, fiind redus numărul de semnături necesare.
”AEP, MAI şi MLPDA au iniţiat un proiect de prelugire a mandatului aleşilor locale până nu mai târziu de 31 decembrie 2020”, a anunţat, luni, vicepremierul Raluca Turcan, la începutul şedinţei de Guvern.
Potrivit acesteia, se doreşte, de asemenea, reducerea numărului de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor.
Acte normative care ar putea fi aprobate
Potrivit ordinii de zi afişate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, citată de Agerpres, printre aceste proiecte se află și o ordonanţă de urgenţă care vizează, printre altele, acordarea unui stimulent de risc pentru medicii şi personalul medical implicaţi direct în tratamentul pacienţilor cu coronavirus,
"Se aprobă decontarea din fonduri europene aferente Programului operaţional 'Capital Uman', conform regulilor de eligibilitate stabilite la nivelul Programului şi respectiv a Ghidurilor Solicitantului, a unui stimulent de risc aplicat salariului existent pentru medici şi personal medical implicaţi direct în tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 precum şi decontarea echipamentelor şi materialelor de protecţie pentru lucrătorii de sănătate implicaţi direct în tratamentul COVID-19" - se arată în proiect.
Proiectul de OUG prevede şi decontarea din fonduri europene aferente Programului operaţional "Capital Uman" (POCU) a subvenţiilor acordate în baza OUG 30/2020, cu modificările şi completările ulterioare, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, acordate companiilor a căror activitate a fost afectată în mod direct de epidemie şi care au dispus măsura întreruperii temporare a activităţii, în sensul de intrare în şomaj tehnic a angajaţilor.
Prin acelaşi act normativ se are în vedere şi decontarea cheltuielilor salariale cu asistenţii sociali/lucrătorii sociali care sunt implicaţi în sprijinirea persoanelor în vârstă aflate în izolare la domiciliu pe perioada de epidemie cu COVID-19, tot din fonduri europene aferente POCU.
Totodată, prin acelaşi proiect se aprobă şi implementarea mecanismului de distribuire, în baza Programului operaţional 'Ajutorarea persoanelor defavorizate' - POAD, a pachetelor cu produse de igienă şi alimentare achiziţionate de Ministerul Fondurilor Europene către persoanele aflate în prezent într-o situaţie de vulnerabilitate.
Pe agenda reuniunii guvernamentale se află şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea criteriilor de stabilire a beneficiarilor prevăzuţi la articolul X alineat (5) din OUG 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare.
Articolul X alineat (5) din OUG 29/2020 stabileşte profesiile juridice de avocat, notar public şi executor judecătoresc printre potenţialii beneficiari de amânare la plată pentru serviciile de utilităţi - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum şi de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare, ca şi în cazul IMM-urilor.
Nu în ultimul rând, în cadrul şedinţei Executivului va avea loc o primă analiză a proiectului de rectificare bugetară, după cum a anunţat, sâmbătă, premierul Ludovic Orban.
"Va avea loc o rectificare bugetară, deja vom avea la şedinţa de luni o primă analiză a proiectului de rectificare bugetară. La ora actuală, ordonatorii principali de credite îşi definesc nevoile în perioada care va urma şi e posibil în cursul săptămânii viitoare să adoptăm rectificarea bugetară", a arătat Orban într-o declaraţie de presă susţinută la finalul unei şedinţe operative desfăşurate la MAI.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV/Agerpres, Pro TV
Etichete: spital, medici, salarii, rectificare bugetara, ludovic orban, stimulente,
Dată publicare:
06-04-2020 18:14