Pachetul de măsuri pentru sprijinirea populației afectată de scumpiri nu e gata. Când va fi prezentat
În țară, deși prețurile cresc de câteva luni, coaliția de guvernare a finalizat abia astăzi cel puțin declarativ, pachetul de măsuri menite să sprijine populația afectată de scumpiri.
Astfel, de luna viitoare, ar trebui ca persoanele cu venituri mici, elevii și transportatorii să primească ajutor de la guvern. Actul normativ nu este însă gata, ci va fi prezentat de premier, săptămâna viitoare.
Liderii coaliției de guvernare au stabilit ca, din luna mai, elevii cu burse sociale să primească un ajutor lunar de 150 de lei, pentru haine și rechizite. Măsura ar urma să fie valabilă până la finalul anului, iar un ajutor este prevăzut și pentru familiile cu venituri mici, vârstnicii cu pensii sub 1500 de lei, persoanele cu dizabilități și familiile monoparentale. Aceștia ar urma să primească în jur de 250 de lei la fiecare două luni, pentru a-și cumpăra alimente sau pentru a-și plăti utilitățile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Trebuie venit cât mai repede cu aceste măsuri.”
Reporter: Ce înseamnă cât mai repede?
Marcel Ciolacu: „Presupun că într-o săptămână-două. Cele cu voucherele, cele cu transportatorii, deducerea anumitor accize și distribuitori, toate intră în acest pachet, sprijin pentru România.”
Tichetele de masă, mărite la valoare
Norma de hrană pentru bolnavii din spitale ar urma și ea să crească de la 11 la 22 de lei, iar tichetele de masă, primite de mulți angajați, pe lângă salariu, să ajungă la 30 de lei, în loc de 20, cât valorează în prezent.
De asemenea, transportatorii care alimentează în țara noastră ar urma să-și deconteze acciza la carburant, chiar de luna viitoare. Și salariul minim ar urma să crească, însă doar voluntar. Companiile vor avea de ales dacă le vor suplimenta veniturile celor care primesc salariul minim pe economie cu 200 de lei, iar acești bani în plus nu vor fi impozitați.
O altă măsură este ca firmele care au în derulare proiecte de dezvoltare locală, blocate în acest moment de scumpirile la materialele de construcții, să primească diferența de preț de la stat, cel mai probabil din fondurile de investiții. Acest pachet de măsuri va costa aproape 17 miliarde de lei, iar jumătate din sumă ar putea veni din fonduri europene. Forma finală a măsurilor va fi anunțată de premierul Nicolae Ciucă abia săptămâna viitoare.