Prețurile la energie electrică și gaze naturale vor fi plafonate pentru gospodării. Compensările nu vor mai fi aplicate
Noile măsuri de sprijin pentru plata facturilor la gaze și energie electrică au fost agreate de coaliția de guvernare.
Pentru un an de zile, pentru gospodării, tarifele ar urma să fie plafonate, în funcție de consumul lunar, în timp ce companiile și instituțiile publice vor da ceva mai mult. Ordonanța ar putea să fie aprobată vineri, în ședința de Guvern, astfel încât de la 1 aprilie să intre în vigoare.
Prin noua schemă de sprijin prețurile la energie electrică și gaze naturale ar urma să fie plafonate, însă nu vor mai fi aplicate și compensări, ca până acum.
De la 1 aprilie, pentru energie electrică, cei care au un consum lunar mai mic sau egal cu 100 kwh vor plăti cel mult 68 de bani/kwh. 80 de bani este prețul pentru cei care consumă între 100 și 300 de kwh pe lună. Pentru companii și instituții, tariful maxim va fi de 1 leu/kwh, cu TVA inclus.
Pentru gazele naturale, consumatorii casnici vor plăti cel mult 31 de bani pe kwh, iar companiile 37 de bani. Cu alte cuvinte, sunt aproximativ aceleași costuri ca în prezent. Proiectul de ordonanță nu a fost pus încă în dezbatere publică și nu este exclus să mai sufere modificări.
Pot fi și situații în care facturile vor fi mai mari. De exemplu, în luna februarie, acest consumator a plătit pentru factura la energie electrică 72 de lei, cu un cost de 68 de bani pe kwh, după ce au fost aplicate plafonările și compensările actuale. Cum consumul este mai mare de 100 de kwh, de la 1 aprilie va plăti mai mult, adică 85 de lei. La gazele naturale, pe de altă parte, mulți consumatori plătesc acum mai puțin decât noul plafon, adică în jur de 25 de bani pe kwh.
Liderii politici ar urma să anunțe și o supraimpozitare a companiilor din energie, în încercarea de a reduce cheltuielile bugetare pentru aceste măsuri de sprijin. În urma discuțiilor dintre ministrul Energiei și cel al Finanțelor, impactul bugetar ar ajunge la 5 miliarde de lei.
„Supraimpozitarea și impozitarea distorsionează. Cine vine cu măsuri în care se introduc impozite, trebuie să-și asume și impactul acestor măsuri. Sectorul respectiv își va ajusta producția ca să fie impozitat cât mai puțin”, a declarat președintele PNL Florin Cîțu.
„Având un preț fix, ajută populația, dar nu este o reformă așa cum ne-am dorit noi, structurală. E o intervenție pe o perioadă limitată pe anul acesta. Ne-am dori să intrăm și pe fondul problemei și să fie și modificări structurale”, a transmis președintele PSD Marcel Ciolacu.
Ordonața de urgență cu noile plafoane ar urma să fie aprobată vineri, în ședința de Guvern. Liderii politici analizează și alte măsuri de sprijin pentru carburanți și alimente. Și la nivel european se discută despre plafonarea prețurilor la gaze naturale, dar măsurile concrete nu au fost încă stabilite.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: preturi, plafonare, energie electrica, gaze naturale,
Dată publicare:
17-03-2022 18:03