Pacepa, spionul care a fugit din România comunistă și a dezvăluit adevărata față a lui Nicolae Ceaușescu

×
Codul embed a fost copiat

Ion Mihai Pacepa era șeful Casei Prezidențiale a României și cel mai important oficial român în materie de spionaj în 1978 când a ales să fugă în Statele Unite ale Americii, producând un șoc profund regimului comunist din țară.

Ion Mihai Pacepa (foto – în picioare, în spatele lui Nicolae Ceaușescu) a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii și a prezentat dovezi despre regimul lui Nicolae Ceauşescu. Concluzia raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, aprobat de Președintele României și publicat la 18 decembrie 2006, subliniază “rolul excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității" de generalul Pacepa. Potrivit acestui raport, el "a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu". Informațiile oferite de Pacepa au fost de asemenea un important revelator al caracterului criminal al dictaturii în influente cercuri politice și de media din Vest. Dar, Securitatea nu i-a iertat vreodată lui Pacepa acest “act de trădare.

Ion Mihai Pacepa, spionul care a fugit din România comunistă

Realizatorii documentarului „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator”, care se va difuza pe VOYO începând cu 6 decembrie , au aflat că atunci când a ajuns în SUA marea problemă a lui Pacepa a fost că șeful CIA, Robert Gates, credea foarte puțin din ceea ce spunea spionul din România. Președintele Jimmy Carter a vrut chiar să-l trimită înapoi în România pe Pacepa, dar șeful CIA l-a convins pe președinte că acest lucru ar fi o condamnare la moarte. În video-ul atașat se poate observa prezența discretă a lui Ion Mihai Pacepa, alături de Jimmy Carter și Nicolae Ceaușescu. Imaginile au fost realizate cu ocazia vizitei președintelui român în SUA. 

Cine a fost Ion Mihai Pacepa

Ion Mihai Pacepa a încetat din viață la vârsta de 92 de ani, în urma infectării cu virusul COVID-19, conform comunicărilor oficiale. Pacepa a fost un ofițer de informații român care a lucrat în cadrul Securității, serviciul de informații al regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu.

Născut pe 28 octombrie 1928 în București, Ion Mihai Pacepa a avut o carieră impresionantă în cadrul aparatului de stat comunist. Tatăl său era tinichigiu auto, iar mama sa era casnică. Pacepa și-a început studiile la Facultatea de Chimie Industrială din București, dar a fost recrutat în Securitate cu câteva luni înainte de absolvire. Cu toate acestea, și-a obținut diploma de inginer patru ani mai târziu.

În anii '50 și '60, Pacepa a ocupat poziții importante în cadrul serviciului de informații externe al României. A fost șef adjunct al Misiunii Române în Republica Federală Germania și a condus rezidența de spionaj a României în această țară. Ulterior, a fost numit adjunct al șefului Direcției de Informații Externe și a avansat în gradul de general maior.

În aprilie 1972, Pacepa a devenit consilierul lui Ceaușescu pentru securitate națională și dezvoltare tehnologică. A ocupat și funcția de prim-adjunct al șefului Departamentului de Informații Externe și secretar de stat la Consiliul Securității Statului. Cu toate acestea, în iulie 1978, Pacepa a decis să dezerteze și să ceară azil politic în Statele Unite ale Americii.

Dezertarea lui Pacepa a fost un eveniment de amploare în România comunistă. Regimul lui Ceaușescu l-a condamnat la moarte în contumacie și a pus un premiu pe capul său. Lideri ai lumii arabe si prieteni ai lui Nicolae Ceaușescu, Arafat și Gaddafi, au oferit și ei recompense pentru asasinarea lui Pacepa. Cu toate acestea, Pacepa a reușit să scape și să se refugieze în SUA, unde i s-a acordat azil politic. În 1999 Curtea Supremă a României a anulat aceste condamnări și a ordonat repunerea sa în gradul de general. Cu toate acestea, guvernul român a refuzat să aplice decizia Curții Supreme.

După dezertare, Pacepa a început să dezvăluie secretele regimului comunist din România. În 1987, a publicat cartea “Orizonturi Roșii” - "Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief", care a devenit un bestseller internațional. Cartea a fost tradusă în mai multe limbi și a fost republicată în 27 de țări. În această carte, Pacepa a dezvăluit detalii despre viața de la curtea lui Ceaușescu și despre activitățile de spionaj ale României comuniste.

Pacepa a continuat să scrie și să ofere informații despre regimul comunist din România. În 1993, a publicat cartea "Moștenirea Kremlinului", în care a documentat continuitatea poliției politice de tip comunist în România. În 1999, a publicat trilogia "Cartea Neagră a Securității", care a devenit un bestseller în țară.

Ion M. Pacepa a fost un personaj controversat și extrem de influent în istoria României comuniste. Dezertarea sa și dezvăluirile făcute au avut un impact semnificativ asupra regimului lui Ceaușescu și au contribuit la căderea acestuia în decembrie 1989. Moartea sa în Statele Unite ale Americii reprezintă sfârșitul unei vieți pline de evenimente și dezbateri în jurul activităților de spionaj și a regimului comunist din România.

Documentarul Tovarășu difuzat pe VOYO

Chiar și după zeci de ani, Nicolae Ceaușescu continuă să impresioneze prin povestea sa de viață și prin modul în care a ajuns de la sărăcie extremă la... putere extremă. O putere atât de înspăimântătoare, încât oamenii parte din națiunea lui se temeau să îi pronunțe numele. Dar cine a fost Nicolae Ceaușescu, dincolo de cortina oficială? Răspunsul se regăsește în mini seria „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator”, ce analizează ascensiunea, perioada de glorie și decăderea dictatorului prin materiale de arhivă și interviuri în premieră, realizate în ultimii 3 ani în Londra, Paris, New York, Washington DC, Seattle, SUA și în mai multe locații din România.

Urmărește pe VOYO „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator”!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
Citește și...
Doi frați au murit împreună la o stână din Bistrița-Năsăud. Ce spun anchetatorii despre cauza deceselor
Doi frați au murit împreună la o stână din Bistrița-Năsăud. Ce spun anchetatorii despre cauza deceselor

Doi fraţi, în vârstă de 28, respectiv 32 de ani, au fost găsiţi morţi, luni seara, într-un imobil din comuna Feldru, judeţul Bistriţa-Năsăud, cel mai probabil fiind vorba de o intoxicaţie cu monoxid de carbon.

Incendiu la două case din Bragadiru. Pompierii intervin cu opt autospeciale VIDEO
Incendiu la două case din Bragadiru. Pompierii intervin cu opt autospeciale VIDEO

Un incendiu se manifestă la două case din Bragadiru, luni seară.

Un bărbat internat într-un azil de bătrâni din Hunedoara a murit după ce s-a rănit singur cu o foarfecă
Un bărbat internat într-un azil de bătrâni din Hunedoara a murit după ce s-a rănit singur cu o foarfecă

Un bărbat de 75 de ani, internat într-un azil din municipiul Lupeni, judeţul Hunedoara, a murit la spital, după ce s-ar fi rănit singur cu o foarfecă. Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz.

Recomandări
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente

O treime dintre spitalele României sunt la un pas de blocaj. Au conturile blocate și datorii de milioane de lei, iar din această cauză pacienții își cumpără singuri medicamentele.

Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani
Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani

Trăim vremuri complicate, iar o familie cu doi copii a ajuns să dea cu 40% mai mult pentru a avea un trai decent față de anul 2020.

Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo
Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo

Întrebarea "cu factură sau fără" a devenit regulă în România. Țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul evaziune fiscală și pe ultimul la colectarea de taxe. Se vede cel mai bine în turism.