Pacepa, spionul care a fugit din România comunistă și a dezvăluit adevărata față a lui Nicolae Ceaușescu

×
Codul embed a fost copiat

Ion Mihai Pacepa era șeful Casei Prezidențiale a României și cel mai important oficial român în materie de spionaj în 1978 când a ales să fugă în Statele Unite ale Americii, producând un șoc profund regimului comunist din țară.

Ion Mihai Pacepa (foto – în picioare, în spatele lui Nicolae Ceaușescu) a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii și a prezentat dovezi despre regimul lui Nicolae Ceauşescu. Concluzia raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, aprobat de Președintele României și publicat la 18 decembrie 2006, subliniază “rolul excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității" de generalul Pacepa. Potrivit acestui raport, el "a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu". Informațiile oferite de Pacepa au fost de asemenea un important revelator al caracterului criminal al dictaturii în influente cercuri politice și de media din Vest. Dar, Securitatea nu i-a iertat vreodată lui Pacepa acest “act de trădare.

Ion Mihai Pacepa, spionul care a fugit din România comunistă

Realizatorii documentarului „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator”, care se va difuza pe VOYO începând cu 6 decembrie , au aflat că atunci când a ajuns în SUA marea problemă a lui Pacepa a fost că șeful CIA, Robert Gates, credea foarte puțin din ceea ce spunea spionul din România. Președintele Jimmy Carter a vrut chiar să-l trimită înapoi în România pe Pacepa, dar șeful CIA l-a convins pe președinte că acest lucru ar fi o condamnare la moarte. În video-ul atașat se poate observa prezența discretă a lui Ion Mihai Pacepa, alături de Jimmy Carter și Nicolae Ceaușescu. Imaginile au fost realizate cu ocazia vizitei președintelui român în SUA. 

Cine a fost Ion Mihai Pacepa

Ion Mihai Pacepa a încetat din viață la vârsta de 92 de ani, în urma infectării cu virusul COVID-19, conform comunicărilor oficiale. Pacepa a fost un ofițer de informații român care a lucrat în cadrul Securității, serviciul de informații al regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Născut pe 28 octombrie 1928 în București, Ion Mihai Pacepa a avut o carieră impresionantă în cadrul aparatului de stat comunist. Tatăl său era tinichigiu auto, iar mama sa era casnică. Pacepa și-a început studiile la Facultatea de Chimie Industrială din București, dar a fost recrutat în Securitate cu câteva luni înainte de absolvire. Cu toate acestea, și-a obținut diploma de inginer patru ani mai târziu.

În anii '50 și '60, Pacepa a ocupat poziții importante în cadrul serviciului de informații externe al României. A fost șef adjunct al Misiunii Române în Republica Federală Germania și a condus rezidența de spionaj a României în această țară. Ulterior, a fost numit adjunct al șefului Direcției de Informații Externe și a avansat în gradul de general maior.

În aprilie 1972, Pacepa a devenit consilierul lui Ceaușescu pentru securitate națională și dezvoltare tehnologică. A ocupat și funcția de prim-adjunct al șefului Departamentului de Informații Externe și secretar de stat la Consiliul Securității Statului. Cu toate acestea, în iulie 1978, Pacepa a decis să dezerteze și să ceară azil politic în Statele Unite ale Americii.

Dezertarea lui Pacepa a fost un eveniment de amploare în România comunistă. Regimul lui Ceaușescu l-a condamnat la moarte în contumacie și a pus un premiu pe capul său. Lideri ai lumii arabe si prieteni ai lui Nicolae Ceaușescu, Arafat și Gaddafi, au oferit și ei recompense pentru asasinarea lui Pacepa. Cu toate acestea, Pacepa a reușit să scape și să se refugieze în SUA, unde i s-a acordat azil politic. În 1999 Curtea Supremă a României a anulat aceste condamnări și a ordonat repunerea sa în gradul de general. Cu toate acestea, guvernul român a refuzat să aplice decizia Curții Supreme.

După dezertare, Pacepa a început să dezvăluie secretele regimului comunist din România. În 1987, a publicat cartea “Orizonturi Roșii” - "Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief", care a devenit un bestseller internațional. Cartea a fost tradusă în mai multe limbi și a fost republicată în 27 de țări. În această carte, Pacepa a dezvăluit detalii despre viața de la curtea lui Ceaușescu și despre activitățile de spionaj ale României comuniste.

Pacepa a continuat să scrie și să ofere informații despre regimul comunist din România. În 1993, a publicat cartea "Moștenirea Kremlinului", în care a documentat continuitatea poliției politice de tip comunist în România. În 1999, a publicat trilogia "Cartea Neagră a Securității", care a devenit un bestseller în țară.

Ion M. Pacepa a fost un personaj controversat și extrem de influent în istoria României comuniste. Dezertarea sa și dezvăluirile făcute au avut un impact semnificativ asupra regimului lui Ceaușescu și au contribuit la căderea acestuia în decembrie 1989. Moartea sa în Statele Unite ale Americii reprezintă sfârșitul unei vieți pline de evenimente și dezbateri în jurul activităților de spionaj și a regimului comunist din România.

Documentarul Tovarășu difuzat pe VOYO

Chiar și după zeci de ani, Nicolae Ceaușescu continuă să impresioneze prin povestea sa de viață și prin modul în care a ajuns de la sărăcie extremă la... putere extremă. O putere atât de înspăimântătoare, încât oamenii parte din națiunea lui se temeau să îi pronunțe numele. Dar cine a fost Nicolae Ceaușescu, dincolo de cortina oficială? Răspunsul se regăsește în mini seria „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator”, ce analizează ascensiunea, perioada de glorie și decăderea dictatorului prin materiale de arhivă și interviuri în premieră, realizate în ultimii 3 ani în Londra, Paris, New York, Washington DC, Seattle, SUA și în mai multe locații din România.

Urmărește pe VOYO „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator”!

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Un bărbat de 45 de ani a încălcat ordinul de protecție și și-a agresat soția, în Craiova
Un bărbat de 45 de ani a încălcat ordinul de protecție și și-a agresat soția, în Craiova

Un bărbat de 45 de ani din Craiova a fost reţinut pentru 24 de ore după ce a încălcat ordinul de protecţie care fusese emis pentru că îşi agresase fosta soţie.

 

Tragedie de Florii, în Mamaia. Un bărbat a murit înecat în mare
Tragedie de Florii, în Mamaia. Un bărbat a murit înecat în mare

Un bărbat de aproximativ 50 de ani s-a înecat în mare, în staţiunea Mamaia, trupul acestuia fiind găsit duminică dimineaţă.  

Reacția salvatoare a unui tată când fiul său de doi ani a căzut într-o piscină, în Timiș. „Am auzit atâta, că s-ar fi înecat”
Reacția salvatoare a unui tată când fiul său de doi ani a căzut într-o piscină, în Timiș. „Am auzit atâta, că s-ar fi înecat”

Momente de spaimă, pentru doi părinți din Timiș. Băiețelul lor - de numai doi ani - a căzut într-o piscină, iar intervenția rapidă a tatălui i-a salvat viața.

Recomandări
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

A început distracția în Vama Veche și în Costinești. Cum se petrece pe litoral, în minivacanța de 1 Mai și Paște
A început distracția în Vama Veche și în Costinești. Cum se petrece pe litoral, în minivacanța de 1 Mai și Paște

A fost o noapte albă pe litoralul care a revenit la viață cu soare și veselie, gata pentru vacanța comasată de 1 Mai și Paște.