Pacepa, spionul care a fugit din România comunistă și a dezvăluit adevărata față a lui Nicolae Ceaușescu

×
Codul embed a fost copiat

Ion Mihai Pacepa era șeful Casei Prezidențiale a României și cel mai important oficial român în materie de spionaj în 1978 când a ales să fugă în Statele Unite ale Americii, producând un șoc profund regimului comunist din țară.

Ion Mihai Pacepa (foto – în picioare, în spatele lui Nicolae Ceaușescu) a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii și a prezentat dovezi despre regimul lui Nicolae Ceauşescu. Concluzia raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, aprobat de Președintele României și publicat la 18 decembrie 2006, subliniază “rolul excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității" de generalul Pacepa. Potrivit acestui raport, el "a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu". Informațiile oferite de Pacepa au fost de asemenea un important revelator al caracterului criminal al dictaturii în influente cercuri politice și de media din Vest. Dar, Securitatea nu i-a iertat vreodată lui Pacepa acest “act de trădare.

Ion Mihai Pacepa, spionul care a fugit din România comunistă

Realizatorii documentarului „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator”, care se va difuza pe VOYO începând cu 6 decembrie , au aflat că atunci când a ajuns în SUA marea problemă a lui Pacepa a fost că șeful CIA, Robert Gates, credea foarte puțin din ceea ce spunea spionul din România. Președintele Jimmy Carter a vrut chiar să-l trimită înapoi în România pe Pacepa, dar șeful CIA l-a convins pe președinte că acest lucru ar fi o condamnare la moarte. În video-ul atașat se poate observa prezența discretă a lui Ion Mihai Pacepa, alături de Jimmy Carter și Nicolae Ceaușescu. Imaginile au fost realizate cu ocazia vizitei președintelui român în SUA. 

Cine a fost Ion Mihai Pacepa

Ion Mihai Pacepa a încetat din viață la vârsta de 92 de ani, în urma infectării cu virusul COVID-19, conform comunicărilor oficiale. Pacepa a fost un ofițer de informații român care a lucrat în cadrul Securității, serviciul de informații al regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu.

Citește și
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

Născut pe 28 octombrie 1928 în București, Ion Mihai Pacepa a avut o carieră impresionantă în cadrul aparatului de stat comunist. Tatăl său era tinichigiu auto, iar mama sa era casnică. Pacepa și-a început studiile la Facultatea de Chimie Industrială din București, dar a fost recrutat în Securitate cu câteva luni înainte de absolvire. Cu toate acestea, și-a obținut diploma de inginer patru ani mai târziu.

În anii '50 și '60, Pacepa a ocupat poziții importante în cadrul serviciului de informații externe al României. A fost șef adjunct al Misiunii Române în Republica Federală Germania și a condus rezidența de spionaj a României în această țară. Ulterior, a fost numit adjunct al șefului Direcției de Informații Externe și a avansat în gradul de general maior.

În aprilie 1972, Pacepa a devenit consilierul lui Ceaușescu pentru securitate națională și dezvoltare tehnologică. A ocupat și funcția de prim-adjunct al șefului Departamentului de Informații Externe și secretar de stat la Consiliul Securității Statului. Cu toate acestea, în iulie 1978, Pacepa a decis să dezerteze și să ceară azil politic în Statele Unite ale Americii.

Dezertarea lui Pacepa a fost un eveniment de amploare în România comunistă. Regimul lui Ceaușescu l-a condamnat la moarte în contumacie și a pus un premiu pe capul său. Lideri ai lumii arabe si prieteni ai lui Nicolae Ceaușescu, Arafat și Gaddafi, au oferit și ei recompense pentru asasinarea lui Pacepa. Cu toate acestea, Pacepa a reușit să scape și să se refugieze în SUA, unde i s-a acordat azil politic. În 1999 Curtea Supremă a României a anulat aceste condamnări și a ordonat repunerea sa în gradul de general. Cu toate acestea, guvernul român a refuzat să aplice decizia Curții Supreme.

După dezertare, Pacepa a început să dezvăluie secretele regimului comunist din România. În 1987, a publicat cartea “Orizonturi Roșii” - "Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief", care a devenit un bestseller internațional. Cartea a fost tradusă în mai multe limbi și a fost republicată în 27 de țări. În această carte, Pacepa a dezvăluit detalii despre viața de la curtea lui Ceaușescu și despre activitățile de spionaj ale României comuniste.

Pacepa a continuat să scrie și să ofere informații despre regimul comunist din România. În 1993, a publicat cartea "Moștenirea Kremlinului", în care a documentat continuitatea poliției politice de tip comunist în România. În 1999, a publicat trilogia "Cartea Neagră a Securității", care a devenit un bestseller în țară.

Ion M. Pacepa a fost un personaj controversat și extrem de influent în istoria României comuniste. Dezertarea sa și dezvăluirile făcute au avut un impact semnificativ asupra regimului lui Ceaușescu și au contribuit la căderea acestuia în decembrie 1989. Moartea sa în Statele Unite ale Americii reprezintă sfârșitul unei vieți pline de evenimente și dezbateri în jurul activităților de spionaj și a regimului comunist din România.

Documentarul Tovarășu difuzat pe VOYO

Chiar și după zeci de ani, Nicolae Ceaușescu continuă să impresioneze prin povestea sa de viață și prin modul în care a ajuns de la sărăcie extremă la... putere extremă. O putere atât de înspăimântătoare, încât oamenii parte din națiunea lui se temeau să îi pronunțe numele. Dar cine a fost Nicolae Ceaușescu, dincolo de cortina oficială? Răspunsul se regăsește în mini seria „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator”, ce analizează ascensiunea, perioada de glorie și decăderea dictatorului prin materiale de arhivă și interviuri în premieră, realizate în ultimii 3 ani în Londra, Paris, New York, Washington DC, Seattle, SUA și în mai multe locații din România.

Urmărește pe VOYO „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator”!

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Cutremur în România, raportat vineri seară. Unde a fost resimțit
Cutremur în România, raportat vineri seară. Unde a fost resimțit

Un cutremur de magnitudine slabă a avut loc, vineri, la ora 20:18, ora locală a României.

 

România înregistrează un deficit uriaș la carnea preferată a cetățenilor. Reacția lui Marcel Ciolacu
România înregistrează un deficit uriaș la carnea preferată a cetățenilor. Reacția lui Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că în România există un deficit de circa 4 milioane de carcase de porc iar prin programele viitoare dezvoltate de Ministerul Agriculturii numărul suinelor produse va creşte la 8,7 milioane.  

De ce dronele rusești nu pot fi doborâte, înainte să cadă la noi, explică Ciolacu: „Acest lucru nu este încă permis”
De ce dronele rusești nu pot fi doborâte, înainte să cadă la noi, explică Ciolacu: „Acest lucru nu este încă permis”

Dronele căzute pe teritoriul României nu pot fi doborâte, spune Marcel Ciolacu, pentru că „trebuie să tragem pe teritoriul Ucrainei şi cred că acest lucru nu este încă permis”, explică premierul, după cel mai recent astfel de eveniment.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.