Documentarul TOVARĂȘU’, despre facerea, gloria și căderea lui Nicolae Ceaușescu, difuzat EXCLUSIV pe VOYO

×
Codul embed a fost copiat

Documentarul Tovarășu', despre începuturile, perioada de glorie și căderea lui Nicolae Ceaușescu, poate fi urmărit exclusiv pe VOYO.

Tovarășu’ ne dezvăluie întreaga poveste de viață a lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns de la sărăcia extremă la puterea extremă. Pe parcursul a trei episoade, documentarul difuzat pe VOYO surprinde o narațiune a „domniei sale”: în prima parte începutul solitar, chinuit, marcat de singurătate, înstrăinare și închisoare; în a doua parte vedem „ciocanul rece” al pregătirii sale staliniste, care i-a permis să-și consolideze puterea acasă și să seducă superputeri din întreaga lume; la final, anii de nebunie în care un „Tovarășu’” nebun strigă la o națiune a cărei populație s-a retras de furie și care se încheie cu execuția sa, singura sângeroasă din jumătatea de est a Europei.

Narațiunea este spusă în primul rând prin cuvintele oamenilor care au trăit-o - cei care l-au cunoscut îndeaproape, l-au slujit și i-au îndeplinit poruncile, inclusiv familia... dar și de la cei care au fost intimidați, închiși sau torturați în timpul regimului său de 25 de ani. Relatarea completă a vieții sale, cu înregistrări realizate în București, Londra, Paris, New York, Washington DC, Seattle, SUA și mai multe locații din România – este susținută de documente nedifuzate până acum, primele interviuri și reconstituiri dramatice.

Episodul 1 începe de la rădăcinile sale țărănești. Nicolae Ceaușescu este al treilea copil din cei opt ai unei familii din Scornicești, un ținut al sărăciei într-o națiune care aproape s-a dezintegrat în Primul Război Mondial. O confruntare rapidă cu legea. O treime din tinerețe a fost petrecută în spatele gratiilor. Colegii lui de închisoare povestesc despre duritatea și unicitatea lui – prefigurand talentul de a acumula putere. Fără prieteni și fără umor, a reușit totuși să atragă ochii unei regine a frumuseții proletare, viitoarea sa soție Elena. El s-a strecurat din detenție pentru a o vedea în privat – un păcat care i-a adus izolarea în închisoare. La 30 de ani avea să devină general de armată și să reprezinte România la înmormântarea lui Stalin. Ceauşescu a urcat constant în ierarhia partidului, iar odată cu moartea lui Dej, a preluat controlul efectiv al ţării. Anul 1968 îi oferă șansa de a fi văzut ca un erou national: denunță liderii de la Kremlin pentru invadarea Cehoslovaciei. Ceauşescu îşi elimină rivalii şi este numit preşedinte, primul din secolul XX. Liderii străini îl bagă în seamă – Generalul de Gaulle vizitează România și deschide o fabrică Renault la Pitești, sosește în România președintele Nixon - primul președinte american dintr-o țară comunistă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Episodul doi: Ceauşescu este acum în vârful lumii. A știut să joace pe o scenă internațională: regina Elisabeta a II-a, președintele SUA Nixon, Mao, de Gaulle, Papa Paul al VI-lea, Fidel Castro, Gaddafi, Brejnev, Arafat, șahul Iranului. Președintele român știe care e înțelegerea implicită cu Occidentul: te ajut cu crizele tale din Orientul Mijlociu, Vietnam și pentru SUA deschide o ușă către China. Iar pentru necazurile sale, Ceauşescu, primeşte credite, tehnologie şi protecţie strategică față de Uniunea Sovietică. Privirea lui Ceaușescu se îndreaptă spre Est și îl vizitează pe Kim ll Sung din Coreea de Nord și pe Mao în China. Cuplul de români a fost fermecat de o primire suprarealistă, accelerându-și și mai mult propriul cult al personalității. În curând, vanitatea și teama au întunecat gândurile dictatorului, în timp ce poporul său se luptă sub supravegherea continua a unei Securități în creștere. Dizidenții au fost închiși în liniște. Între timp, superputerile închid ochii. Pentru a îndeplini obiectivele economice, avortul este interzis pentru a umfla populația. Un palat prezidențial enorm se ridică din ruinele unui cutremur devastator - alimentat cu 150 de milioane de dolari din fonduri occidentale. Cu un Ceauşescu diagnosticat cu o serie de boli, medicul său privat sare de pe balconul unui spital din Bucureşti.

Citește și
jamie foxx
Jamie Foxx a fost lovit cu un pahar la un restaurant, în timpul aniversării sale. În ce stare se află actorul

Episodul 3. România a trăit și a crescut în timp cu bani împrumutați. Acum, era momentul să-și plătească bancherii occidentali. Deci, pentru a economisi dolari, sărăcirea în masă a devenit norma dureroasă a cetățenilor de zi cu zi. Mihail Gorbaciov vine la putere, deschide linii directe spre Occident și-și izolează omologul român. Șeful Securității, Ioan Pacepa, dezertează în SUA; apoi, superstarul Nadia Comaneci fuge peste graniță spre libertatea din America. În plină paranoia, starea de sănătate a dictatorului se degradează și mai mult, iar slujitorii de rang înalt îi oferă doar cifrele care cred că i-ar plăcea șefului. Detestata Elena evoluează într-un co-președinte și ascunde dosare și documente de soțul ei. Față în față, Gorbaciov îl confruntă la București pe Ceaușescu: spune că el cunoaște adevărata Românie mai bine decât propriul ei președinte. Luni mai târziu, de data aceasta la Moscova, Ceaușescu este cu spatele la perete. Pentru a salva comunismul, chiar el îi cere lui Gorbaciov ca Uniunea Sovietică să intervină, chiar și militar, în România.

În timp ce luminile comunismului se sting, capitală cu capitală, Ceaușescu și-a îndemnat zeci de mii de conaționali adunați în piața principală a capitalei să rămână fideli idealurilor. Dar mulțimea a început să vocifereze. Fața i-a înghețat, iar soția lui îl trage înapoi; se grăbesc spre un elicopter care așteaptă pe acoperiș. Abia depășind blocurile din oraș, elicopterul s-a îndreptat spre o garnizoană militară pentru evadarea finală.

Renegații nu au ajuns, însă, niciodată acolo. Pretinzând o problemă mecanică, pilotul a aterizat într-un câmp. În timp ce se îndreptau spre garnizoană, Ceaușescu plânge pe scaunul din față. De data aceasta, capcana se strânge pentru cuplul prezindențial. Iar în ziua de Crăciun, compatrioții săi ortodocși nu au avut milă. Principalul călău trage 29 de gloanțe în cuplul condamnat, închizând capitolul comunismului în Europa.

Primul episod al serie Tovarășu’ va fi difuzat pe VOYO în data de 6 decembrie

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Jamie Foxx a fost lovit cu un pahar la un restaurant, în timpul aniversării sale. În ce stare se află actorul
Jamie Foxx a fost lovit cu un pahar la un restaurant, în timpul aniversării sale. În ce stare se află actorul

Actorul hollywoodian Jamie Foxx, care recent a dezvăluit că anul trecut a suferit un AVC, a fost rănit şi a avut nevoie de copci după ce a fost lovit în gură cu un pahar la un restaurant din Beverly Hills.

 

Snoop Dogg a lansat un nou album. Staturile care cântă alături de rapperul american
Snoop Dogg a lansat un nou album. Staturile care cântă alături de rapperul american

Unul dintre cei mai îndrăgiți rapperi din lume, Snoop Dogg, tocmai și-a lansat un nou album. La 53 de ani, artistul dovedește că se pricepe, încă, să facă muzică de calitate.

CONCURS Vocea României: Prinde indiciul, înscrie-te și câștigă super premii
CONCURS Vocea României: Prinde indiciul, înscrie-te și câștigă super premii

Timpul e pe sfârșite, dar șansa ta de a câștiga premii senzaționale încă există!

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.