OUG pe Legile Justiţiei a scos magistraţii în stradă. Ar putea urma o grevă fără precedent

Ultimul update: Vineri 22 Februarie 2019 20:22
Data publicarii: Vineri 22 Februarie 2019 18:16
Categorie: Actualitate

Au loc proteste fără precedent ale magistraţilor din toată România. Sute de judecători, şi procurori din marile oraşe, au ieşit şi vineri în stradă, ca să reclame implicarea politicului în actul de justiţie.

În urma celor două ordonanţe de urgenţă, adoptate recent de guvern, mai multe instanţe şi parchete au anunţat că-şi suspendă activitatea în următoarea săptămână. Ministrul Tudorel Toader nu a avut însă nicio reacţie, deşi magistraţii vorbesc deja de o posibilă greva generală în Justiţie.

De la adoptarea ordonanţelor de urgenţă prin care se modifica din nou legile justiei, sistemul judiciar fierbe. Mii de magistraţi din Sibiu, Cluj, Timişoara, Oradea, şi Iaşi au ieşit în stradă, revoltaţi. Li s-au alăturat şi simpli cetăţeni care au vrut să îşi arate susţinerea faţă de magistraţi.

Magistraţii au anunţat şi alte forme extraordinare de protest. După un apel făcut de Asociaţia Forumul Judecătorilor, mai multe parchete şi instante judecătoreşti au ameninţat cu grevă. Pe de o parte, procurorii din Parchete se vor ocupa doar de cazurile urgente, în timp ce judecătorii din tribunale vor suspenda activitatea cu publicul.

Cristian Dănileţ - judecător: "cred că este vremea să recunoasem că au eşuat toate discuţiile cu Ministerul Justiţiei, nu vedem o altă cale decât prin măsuri radicale".

Activitatea din instante va fi blocată nu doar în Cluj, ci şi în Constanţa, Iaşi, Sibiu şi chiar în Bucureşti. Iar asta înseamnă că mai multe dosare şi procese vor fi amânate.

Sincron Florin Zereș, judecător din cadrul Judecătoriei Sibiu: "Sunt atacurile care se duc asupra sistemului de justite de 2 ani încoace, modificări aduse legilor justiţiei şi care în opinia noastră, nu sunt în măsură să asigure o independenţă a magistraţilor ci din contră reprezintă un regres din acest punct de vedere."

Călin Nistor, procuror-sef interimar al DNA: "Eu sper ca să rămân în continuare acelaşi cadru până la apariţia OUG, cadru legal."

Şi preşedintele Klaus Iohannis a criticat PSD pentru modificările făcute. "Întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiției şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiției ca să îşi rezolve dosarele penale"

În faţa acestui puternic val de critici la adresa celor două ordonanţe de urgenţă, venite inclusiv din partea Comisiei Europene, la Guvern s-a lăsat liniştea. Contactat de Ştirile ProTV, Ministrul Justiţiei a refuzat să comenteze scandalul din sistem. Iar Victor Ciorbea, singurul care poate contesta cele două acte normative la Curtea Constituţională, încă mai analizează.

Decizia magistraţilor de a suspendat activitatea nemijlocită cu publicul are efecte imediate. E un gest fără precedent care presupune că toată activitatea care presupune urmărire penală este suspendată. Procurorii nu se vor mai prezenta probele strânse în dosare, iar judecătorii vor intra în sala judecată doar ca să dea noi termene procese, ceea ce înseamnă termene mai lungi de soluţionare a cauzelor.

În perioada în care activitatea e suspendată, se discută doar urgenţele - adică dosarele în care se cere arestarea preventivă sau cazurile cu minori. Într-o săptămână, instanţele au doar două zile lucru cu publicul şi asta complica mult şi situaţia celor care au, de exemplu, permise de conducere suspendate şi procese în instanţă pe acest motiv.

Situaţia aceasta va trena cel puţin până la finalul lunii, când magistraţii au programate întâlniri. Aceştia au reclamat ca executivul adopta o amnistie pe bucăţi, iar ordonanţa prin care se modifica "intempestiv" legile justiţiei face parte din acest plan. "Legile se schimba atât de des încât nici nu apucăm să citim modificările şi apar altele", reclamă unul dintre magistraţi.

Totul în condiţiile în care partidul care îl susţine pe ministrul justiţiei pretinde că Tudorel Toader este deschis dialogului, iar oficialii europeni şi-au manifestat îngrijorările repetat şi apăsat.

Apel lansat de Forumul Judecătorilor: Convocarea urgentă a adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor
Apel lansat de Forumul Judecătorilor: Convocarea urgentă a adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor
FULLSCREEN
OUG pe Legile Justiţiei a scos magistraţii în stradă. Ar putea urma o grevă fără precedent
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Provocator, din Cuba, direct în România
Provocator, o melodie senzuală, semnată Mandinga

05:03
VORBESTE LUMEA
Vijelie la sediul NASA
Vali Vijelie a susținur o serie de concerte în America

10:39
ROMANII AU TALENT
Am/N-am cu Pavel Bartoș și Smiley

03:05
VORBESTE LUMEA
Cristina Șișcanu, în lacrimi la Vorbește lumea
Peste 300 de milioane de persoane, diagnosticate cu depresie

18:21
VORBESTE LUMEA
Angelica și Claudiu Moroșanu au acceptat invitatia echipei Vorbește lumea și au discutat despre evoluția lui Cătălin în Ferma.
Ferma: un nou început este azi de la 21:30, la PRO TV

07:59
VORBESTE LUMEA
Vitaminizarea de primăvară
Spanacul, ștevia, loboda, urzicile, surse excelente de vitamina C

14:49
VORBESTE LUMEA
Mască pentru ridurile de pe frunte
Adina Halas: "Masca se aplică de 2 ori pe săptămână"

02:28
VORBESTE LUMEA
Irina Pelin primele declarații după ce a mers în marea finală Cântă acum cu mine Irina Pelin primele declarații după ce a mers în marea finală Cântă acum cu mine
Ana Maria Mirică: "Irina m-a făcut să sar ca un arc"

13:00
VORBESTE LUMEA
De 40 de ani, are grijă de pacienți
Meseria de asistentă medicală

03:19
VORBESTE LUMEA
Probioticele, un ajutor pentru sănătate
Dezechilibrul microflorei instentinale aduce probleme digestive și de imunitate

04:23
Iohannis la dezbatere
Petiţie pentru referendum pe justiție. Ce întrebări îi sunt propuse lui Iohannis
Deversările de la Colibița. Amenzi de 120.000 de lei date de Apele Române
Dosar penal pentru un fals stomatolog în Suceava. Ce ar fi pățit un copil de 4 ani
Perle la Română la Simulare BAC 2019: ”Femeia s-a întors storcită vai mama ei”
Subiecte MATEMATICĂ Simulare BAC 2019. Ce exerciții au primit elevii
Mașină spulberată de tren, în Olt. Imagini de la locul tragediei
elevi
Subiecte ISTORIE Simulare BAC 2019. Ce au avut de rezolvat elevii din clasele a XI-a și a XII-a
Barem ISTORIE Simulare BAC 2019. Elevii susțin proba obligatorie a profilului
Barem MATEMATICĂ Simulare BAC 2019. Elevii susțin proba obligatorie a profilului
Echinocţiul de primăvară. Momentul sosirii primăverii astronomice
Azi are loc prima rundă de negocieri privind desemnarea procurorului-şef al UE
Ce a păţit un român care nu și-a plătit ratele pentru un televizor cumpărat din Germania