OUG pe Legile Justiţiei a scos magistraţii în stradă. Ar putea urma o grevă fără precedent
Au loc proteste fără precedent ale magistraţilor din toată România. Sute de judecători, şi procurori din marile oraşe, au ieşit şi vineri în stradă, ca să reclame implicarea politicului în actul de justiţie.
În urma celor două ordonanţe de urgenţă, adoptate recent de guvern, mai multe instanţe şi parchete au anunţat că-şi suspendă activitatea în următoarea săptămână. Ministrul Tudorel Toader nu a avut însă nicio reacţie, deşi magistraţii vorbesc deja de o posibilă greva generală în Justiţie.
De la adoptarea ordonanţelor de urgenţă prin care se modifica din nou legile justiei, sistemul judiciar fierbe. Mii de magistraţi din Sibiu, Cluj, Timişoara, Oradea, şi Iaşi au ieşit în stradă, revoltaţi. Li s-au alăturat şi simpli cetăţeni care au vrut să îşi arate susţinerea faţă de magistraţi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Magistraţii au anunţat şi alte forme extraordinare de protest. După un apel făcut de Asociaţia Forumul Judecătorilor, mai multe parchete şi instante judecătoreşti au ameninţat cu grevă. Pe de o parte, procurorii din Parchete se vor ocupa doar de cazurile urgente, în timp ce judecătorii din tribunale vor suspenda activitatea cu publicul.
Cristian Dănileţ - judecător: "cred că este vremea să recunoasem că au eşuat toate discuţiile cu Ministerul Justiţiei, nu vedem o altă cale decât prin măsuri radicale".
Activitatea din instante va fi blocată nu doar în Cluj, ci şi în Constanţa, Iaşi, Sibiu şi chiar în Bucureşti. Iar asta înseamnă că mai multe dosare şi procese vor fi amânate.
Sincron Florin Zereș, judecător din cadrul Judecătoriei Sibiu: "Sunt atacurile care se duc asupra sistemului de justite de 2 ani încoace, modificări aduse legilor justiţiei şi care în opinia noastră, nu sunt în măsură să asigure o independenţă a magistraţilor ci din contră reprezintă un regres din acest punct de vedere."
Călin Nistor, procuror-sef interimar al DNA: "Eu sper ca să rămân în continuare acelaşi cadru până la apariţia OUG, cadru legal."
Şi preşedintele Klaus Iohannis a criticat PSD pentru modificările făcute. "Întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiției şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiției ca să îşi rezolve dosarele penale"
În faţa acestui puternic val de critici la adresa celor două ordonanţe de urgenţă, venite inclusiv din partea Comisiei Europene, la Guvern s-a lăsat liniştea. Contactat de Ştirile ProTV, Ministrul Justiţiei a refuzat să comenteze scandalul din sistem. Iar Victor Ciorbea, singurul care poate contesta cele două acte normative la Curtea Constituţională, încă mai analizează.
Decizia magistraţilor de a suspendat activitatea nemijlocită cu publicul are efecte imediate. E un gest fără precedent care presupune că toată activitatea care presupune urmărire penală este suspendată. Procurorii nu se vor mai prezenta probele strânse în dosare, iar judecătorii vor intra în sala judecată doar ca să dea noi termene procese, ceea ce înseamnă termene mai lungi de soluţionare a cauzelor.
În perioada în care activitatea e suspendată, se discută doar urgenţele - adică dosarele în care se cere arestarea preventivă sau cazurile cu minori. Într-o săptămână, instanţele au doar două zile lucru cu publicul şi asta complica mult şi situaţia celor care au, de exemplu, permise de conducere suspendate şi procese în instanţă pe acest motiv.
Situaţia aceasta va trena cel puţin până la finalul lunii, când magistraţii au programate întâlniri. Aceştia au reclamat ca executivul adopta o amnistie pe bucăţi, iar ordonanţa prin care se modifica "intempestiv" legile justiţiei face parte din acest plan. "Legile se schimba atât de des încât nici nu apucăm să citim modificările şi apar altele", reclamă unul dintre magistraţi.
Totul în condiţiile în care partidul care îl susţine pe ministrul justiţiei pretinde că Tudorel Toader este deschis dialogului, iar oficialii europeni şi-au manifestat îngrijorările repetat şi apăsat.
Sursa: Pro TV
Etichete: proteste, guvern, dna, Liviu Dragnea, tudorel toader, viorica dancila, oug, CSM, magistrati, legile justiției,
Dată publicare:
22-02-2019 18:16