Un singur om poate contesta OUG pe justiţie. Judecătorii şi procurorii au ieşit în stradă

Ultima actualizare: 21-02-2019 20:56

Cele două ordonanţe din domeniul justiţiei au stârnit un val de proteste. Mai mulţi magistraţi, grupaţi în diverse asociaţii, au ieşit în stradă, ca să reclame faptul că le sunt amputate puterile

Mai mulţi judecători şi procurori din Oradea au ieşit pe holurile Palatului de Justiţie nemulţumiţi că Executivul a modificat din nou legile justiţiei. La fel s-a întâmplat şi miercuri seară, la Braşov însă sunt anunţate astfel de proteste şi în alte oraşe. Magistraţii reclama faptul că legile justiţiei sunt modificate mult prea des şi ca noile prevederi "lovesc în independența și în libera apreciere a probelor".

În acelaşi timp Comisia Europeană îşi exprimă, pentru a doua zi la rând, profundă îngrijorare în ceea ce priveşte statul de drept din România. Ministrul Justiţiei nu pare însă impresionat.

“Am trimis o scrisoare prim-vicepreşedintelui Timmermans, în care i-am prezentat ordonanţa”, a spus el.

Fără mari aşteptări, liderii USR i-au cerut Avocatului Poporului să intervină şi să sesizeze Curtea Constituţională. Aceştia i-au transmis lui Ciorbea argumentele lor.

Dan Barna, preşedinte USR, spune că ordonanţa "subordonează şi confiscă instituţiile de luptă împotriva corupţiei la cheremul lui aga Tudorel, acest ministru al Justiţiei de natură fanariotă. Afectează semnificativ şi major mecanismele de funcţionare a Justiţiei şi nu ne permitem ca stat să nu avem un control de constituţionalitate pe această ordonanţă abuzivă, care blochează şi destructurează activitatea Justiţiei."

În replică, Ciorbea le-a făcut un lung expozeu despre activităţile neştiute ale instituţiei pe care o coordonează după care a spus că va analiza solicitarea. Până se se pronunţe asupra ordonanţei, acelaşi Ciorbea a cerut punct de vedere şi de la parchet şi instanțe.

"I-am dat drumul la analiză. Şi Dumnezeu a făcut lumea în şase zile, în a şaptea s-a odihnit. Mai aveţi puţintică răbdare", a spus el. Avocatul Poporului este singurul care poate contesta ordonanţa de urgenţă la Curtea Constituţională.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO