Parlamentari condamnaţi definitiv votează în continuare legi. "N-au omorât pe nimeni"
Aleșii se agață de căile extraordinare de atac din justiţie şi până când depun contestaţiile, colegii lor sunt răbdători şi înţelegători.
În Slovenia, un deputat a demisionat, după ce a povestit că a furat un sandviș dintr-un magazin, într-un experiment. În România, avem parlamentari condamnaţi definitiv, cărora instanţă le-a interzis să mai ocupe funcţii publice, şi care sunt în continuare în Parlament.
Ultimul scandal de acest fel dintre opoziţie şi putere, se referă la deputatul PSD Octavian Goga - dar nu este singurul. În ultimii ani, mai mulţi parlamentari care au condamnări definitive au refuzat să demisioneze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În septembrie 2018, Octavian Goga, deputat PSD, a fost condamnat definitiv pentru că a condus fără permis şi s-a sustras de la prelevarea probelor biologice. Pe lângă cei 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare, Instanţa Supremă i-a interzis să mai ocupe funcţii publice.
5 luni mai târziu, Octavian Goga este încă deputat şi încă votează în Parlament. Explicaţia - o contestaţie în anulare, o cale extraordinară de atac deschisă de social-democrat însă abia în noiembrie, după decizia Curţii Constituţionale privind constituirea completurilor de 5 judecători. Aşadar, din septembrie, când a fost condamnat, până în noiembrie, când Octavian Goga şi-a contestat sentinţa definitivă, Parlamentul nu a pus în aplicare decizia definitivă a Curţii Supreme. Colegii lui sunt oameni înţelegători.
Cătălin Rădulescu, deputat PSD: „Cu domnul Goga nu ştiu, ştiu că nu e condamnat pentru vreo faptă, n-a omorât pe nimeni, ştiu că a condus sub influenţa alcoolului... Da, vă daţi seama ce fapta penală a făcut domnul Goga."
Nicuşor Halici,, preşedinte comisia juridică a Camerei Deputaţilor: „Nu suntem mai presus de justiţie. În momentul în care există soluţia anularii sau respingerii contestaţiei în anulare a deputatului Octavian Goga, vom lua cu celeritate, în termen urgent, măsură de încetare a mandatului"
Cazul Goga nu este singular. Steluţa Cătăniciu, deputata ALDE, a fost condamnată definitiv pentru conflict de interese. În 2015, Curtea supremă i-a interzis să ocupe funcţii publice timp de 3 ani, însă ea, nu doar că a rămas în funcţie, ci a mai şi candidat pentru un nou mandat şi acum este din nou în Parlament. În ciuda deciziei definitive a Înaltei Curţi, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis că interdicţia de a mai avea funcţii publice se referea la cea de consilier local, pe care o ocupa în momentul săvârşirii faptei, şi nu de deputat.
În cazul condamnărilor definitive, rămâne o chestiune de moralitate, spun specialiştii, chiar şi atunci când instanţă nu interzice în mod expres ocuparea unei funcţii publice. Pentru că nu li s-au interzis drepturile electorale, mai sunt şi alţi parlamentari condamnaţi definitiv aflaţi în funcţii, printre care Liviu Dragnea sau Cătălin Rădulescu.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: condamnat, PSD, Parlament, vot, drepturi, conflict de interese, octavian goga,
Dată publicare:
21-02-2019 19:05