Osemintele a trei luptători anticomuniști, exhumate
Osemintele a trei luptători anticomunişti executaţi de securitate în martie 1949 şi aruncaţi într-o groapă comună, în Munţii Trăscău din Alba, au fost deshumate miercuri.
Arheologii de la Institutul de Investigarea a Crimelor Comunismului au reuşit, pe baza unor mărturii-cheie, să le găsească rămăşiţele. Cei trei făceau parte dintr-un grup de rezistenţă, care a fost încercuit pe Valea Cricăului. Doar doi tineri au scăpat cu viaţă, dar au fost torturaţi. Apoi unul dintre ei a fost executat. Celălalt a primit 25 de ani de muncă silnică şi, după numai un an, a fost ucis în Bistriţa-Năsăud.
De 68 de ani, urmaşii luptătorilor anticomunişti din ALBA aşteaptă să îi poată îngropa creştineşte. Ştefan Popa avea pe atunci 29 de ani şi era student la Cluj la facultatea de Drept. A fost ofiţer în armata regală şi veteran de război, iar apoi a fost liderul grupării de lupta anticomunistă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liana Bogdan, ruda lui Ştefan Popa: "Erau într-o colibă aici sus şi în 8 martie peste noapte a nins şi aşa s-au găsit urmele pe zăpadă şi securitatea deja i-a inconjurat. Probabil că au fost trădaţi."
Alături de el au fost ucişi Nicolae Moldovan şi Cornel Pascu. Tinerii, de 25 şi 26 de ani, au fost încolţiţi de trupele de securitate într-o poiana din apropierea Muntelui Piatră Craivii. Aşa cum s-a întâmplat şi cu alţi luptători anticomunişti, trupurile lor au fost azvârlite pe ascuns într-o groapă comună, că să li se piardă până şi amintirea.
Raluca Cristescu, rudă Nicolae Moldovan: "Și i s-a spus să dispară din Cluj, altfel va dispărea de pe fața pământului. În 8 martie 1949 au fost încercuiţi la Bogolia şi nu au supravieţuit. Făceau parte dintr-un grup de 5 şi trei au murit. Ne bucurăm foarte tare că s-au găsit şi vor avea un mormânt."
Doina Şuluţiu, ruda lui Cornel Pascu: "Parcă şi acum ţi-e frică că nici maică-mea nu îndrăznea să ne spună ce s-a întâmplat. Ceea ce spun oamenii unii şi alţii, străini de casă că cei ai casei eram tot urmăriţi. Și am aşteptat 68 de ani, va daţi seama, să vedem adevărul."
Un tânăr din sat, care pe atunci avea doar 14 ani, a putut povesti ce s-a întâmplat atunci.
Cornel Şandru, martor: "M-am uitat unde era pământul ăla săpat, dar nu m-am dus că eram copil şi îmi era frică. Aici au săpat şi i-au adus pe morţi şi i-a inmortmantat aici. I-a împuşcat securitatea. În urma mea la 20-30 de metri trăgea mitralieră după ei."
Gheorghe Petrov, arheolog IICCMER: "Mărturia principală şi locul cel mai bine indicat a fost de Şandru Cornel, care avea atunci vârstă de 14 ani era locuitor al zonei şi a fost martor ocular chiar la conflictul dintre securitate şi partizani.”
Înainte de a fi îngropate pe furiş, trupurile luptătorilor au fost lăsate mai multe zile sub pază permanentă, spre a-i îngrozi pe toţi cei care îndrăznesc să se opună comunismului. Chiar şi la o săptămâna după uciderea grupului, securitatea a adus cu forţă mai mulţi localnici pentru a vedea cadavrele şi a înceta să mai ajute alte grupări din Apuseni.
Marius Oprea, IICCMER: "Cadavrele au fost expuse. S-a ţinut chiar şi o şedinţa cu localnicii au fost chemaţi aici şi un căpitan de securitate le-a spus că cine va face că ei, că ei va păţi, tocmai să bage spaima în oameni."
Familiile celor trei viteji sunt liniştite că acum le pot face o slujba creştinească şi le pot aprinde o lumânare la căpătai. 10 luptători descoperiţi în ultimii ani de cei care investighează crimele comuniştilor vor fi înmormântaţi aşa cum se cuvine la Albă Iulia în această toamna. Dintre sutele de oameni care au luptat în munţi şi au fost ucişi în confruntări, doar 37 au fost găsiţi.