Biserica vrea inapoi bunurile confiscate de comunisti, daca va fi impozitata. Teodorovici, care a facut propunerea, demis
Toate averile, cladirile si serviciile bisericii sa fie impozitate, iar banii sa fie stransi de catre stat - asta propune senatorul PSD Eugen Teodorovici.
Fost ministru de Finante, actualul consilier al premierului sustine ca ar fi vorba despre o suma importanta care s-ar strange din toata tara. De cealalta parte, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane spun ca au acelasi statut fiscal ca toate bisericile din Europa si ca daca s-ar pune problema impozitarii totale, atunci ar trebui restituite toate bunurile confiscate de comunisti. In disputa a intervenit si liderul PSD, Liviu Dragnea.
Impozitarea activitatilor bisericii ar trebui facuta in acord cu Patriarhia, spune senatorul PSD Eugen Teodorovici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Eugen Teodorovici, senator PSD, consilier al premierului: "Acele activitati economice care pot, sa spunem, de comun acord sa devina sau asupra carora statul sa se indrepte ca si parte de impozitare, dar in urma carora suma aceasta sa fie mai departe de biserica gestionata, pe activitati de ordin social."
In replica, biserica spune ca neimpozitarea e doar un mit.
Vasile Banescu, Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane: "Impozitele se platesc pe cladiri, pe terenuri, pe salarii, pe tot ce presupune venituri din activitate comerciala desfasurata in entinatile comerciale care exista in BOR si in alte culte."
Teodorovici sustine ca a discutat chiar cu Patriarhul Daniel despre asta, acum doi ani.
Eugen Teodorovici, senator PSD, consilier al premierului: "O discutie la care si dansii au fost deschisi. Pentru ca banii nu erau luati de catre stat, banii ramaneau mai departe la biserica, dar erau directionati clar catre un timp de activitati cu caracter social. Doar ca erau stransi de catre stat. Si statul avea practic un... nu neaparat un control, ci o situatie foarte clara, pentru ca inca o data stim cu totii sunt nevoi foarte multe, nu trebuie sa ne ascundem."
Conditia pe care o punea atunci patriarhul era retrocedarea tuturor bunurilor confiscate.
Patriarhul Daniel: "Noi am spus de mai multe ori ca suntem de acord nu numai sa impoziteze veniturile, ci sa si renuntam la salariile de la stat, daca ni se da inapoi ceeea ce statul a luat in mod abuziv, ca proprietati."
Ideea senatorului PSD are si adepti, si critici.
Tanar: "Daca mama, ca firma, sau ca si persoana fizica este impozitata, mi se pare normal ca si Biserica sa fie impozitata."
Tanar: "Eu sunt cetatean american. In America, biserica nu e impozitata. Pentru ca biserica nu este a prea fericitului, nu e a prea sfintitilor, biserica este a noastra a tuturora."
Femeie: "Vreau sa spun, mi-e si rusine sa spun. Am vrut si noi sa cununam la o anumita biserica si e o taxa foarte mare, 36 de milioane. Sa plateasca si dansii, sa plateasca ca incaseaza."
Iar criticilor li s-a adaugat chiar seful PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Eu zic totusi sa incercam sa mai pastram niste institutii in Romania, cel putin sa le ajutam sa existe. Nu sustin aceasta varianta."
Averea Bisericii a fost cotata de-a lungul timpului intre 3 si 10 miliarde de euro. Sunt peste 18 mii de lacasuri de cult, cele mai multe ortodoxe, fara sa punem la socoteala casele parohiale sau capelele.
Codul Fiscal spune ca pentru toate acestea nu se datoreaza impozite. In plus, Statul finanteaza cultele direct, prin salariile clericilor, diverse subventii si fonduri de la bugete locale sau nationale pentru catedrale si biserici. Finantarea indirecta inseamna facilitati fiscale sau scutiri de taxe.
Tudose l-a demis pe Teodorovici din functia de consilier. Senatorul PSD, criticat pentru lipsa de comunicare
Premierul Mihai Tudose l-a demis pe senatorul PSD Eugen Teodorovici din functia de consilier onorofic, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale. Demiterea vine la o zi dupa ce Teodorovici a facut declaratii pe tema posibilei impozitari a Bisericii si a criticat masuri guvernamentale.
Eugen-Orlando Teodorovici a fost ministru in doua guverne ale lui Victor Ponta: ministru al Fondurilor Europene (decembrie 2012-martie 2015) si ministru de Finante (martie 2015-noiembrie 2015)
El a fost numit consilier pe 4 iulie, in urma cu 10 zile.
Teodorovici afirma sambata ca va ocupa functia de consilier onorific al premierului Mihai Tudose doar atat timp cat propunerile pe care le va face in diferite sectoare ale economiei vor fi luate in considerare si nu vor exista "fantezii” sau "topaieli” fiscale. El sustine ca a acceptat acest post in pofida faptului ca numele sau a fost vehiculat si "asteptat de foarte multi pentru functii cheie in Guvern" si a modului in care a fost tratat de conducerea PSD.
Senatorul PSD a criticat, joi, la o emisiune TV, finantarea unui stadion din Teleorman, cu 12 milioane euro, asa cum a decis Ministerul Dezvoltarii. El a vorbit si despre posibilitatea impozitarii Bisericii, idee care a fost criticat vineri de liderul PSD, Liviu Dragnea.
Vineri seara, el a fost demis din functie de Mihai Tudose. Potrivit unor surse oficiale, lui Teodorovici i s-a imputat si faptul ca nu a comunicat cu echipa premierului, luand decizii singur si facand declaratii in nume propriu.