Orasul in care a explodat numarul celor intepati de capuse. Locuitorii cer testarea dezinfectantilor folositi la dezinsectie
Un numar de 14 sibieni s-au prezentat in ultimele doua zile, la Unitatea de Primiri Urgente a celui mai mare spital public din judet, cel din municipiul Sibiu, dupa ce au fost intepati de capuse.
"De ieri dimineata, de la ora 08.00, pana azi-dimineata la ora 08.00, am inregistrat zece cazuri cu intepaturi de capuse. si sambata au fost patru cazuri de intepati de capuse", a precizat sursa citata.
Tocmai din cauza ingrijorarii populatiei, judetul Sibiu fiind, in anii anteriori, primul in Romania din punct de vedere al numarului de cetateni intepati de capuse, Primaria a anuntat sambata, ca in aceasta saptamana va semna contractul pentru dezinsectia in municipiu.
"Primaria Sibiu este pregatita sa actioneze in sensul reducerii populatiei de capuse in municipiul Sibiu. Ca in fiecare an, institutia va contracta serviciile de dezinsectie. Procedura de achizitie este deja in curs si se estimeaza ca saptamana viitoare se va semna contractul. Precizam faptul ca pulverizarea substantelor impotriva capuselor se va face la inceputul lunii iunie, cand ploile nu vor mai fi atat de insemnate cantitativ, permitand substantei active sa actioneze odata ajunsa in vegetatie, inainte de a fi spalata de ploaie. Ca masura aditionala si ca o activitate continua, Serviciul Parcuri si Zone Verzi va continua sa coseasca vegetatia de pe domeniul public pentru a impiedica inmultirea capuselor", se arata in comunicatul Primariei Sibiu remis, sambata, Agerpres.
Aproape 600 de sibieni au semnat, pana luni, o petitie online, prin care cer Primariei municipiului sa verifice urgent produsele folosite pentru dezinsectie in oras, ei temandu-se de boala Lyme, cauzata de muscatura de capusa.a
"Solicitam Primariei Sibiu sa solicite teste de analiza pentru dezinfectantii folositi pentru dezinsectiile impotriva capuselor. Solicitam Primariei sa verifice firma care a castigat contractul pentru dezinsectiile din spatiile verzi cu privire la calitatea dezinsectiilor platite din bani publici", se arata in petitie.
Directia de Sanatate Publica a judetului a avertizat vineri ca a crescut numarul sibienilor intepati de capuse.
"Conform datelor centralizate din cele sase unitati spitalicesti din judetul Sibiu, in ultimele saptamani numarul persoanelor care s-au prezentat la Serviciile de Primiri Urgente pentru intepaturile de capuse a crescut usor, asa cum ne asteptam pentru aceasta perioada a anului. Numarul total de prezentari inregistrat de la inceputul perioadei de supraveghere (221 cazuri) este comparativ cu cel din 2015 (217 cazuri), respectiv mai mic decat in aceeasi perioada a anului 2014 (265 cazuri)", se arata intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.
DSP se asteapta la "o crestere a numarului de cazuri in urmatoarele 3-4 saptamani".
In urma cu doua saptamani, DSP Sibiu a lansat o alerta epidemiologica pentru boala Lyme, numita si borelioza, care apare in urma intepaturilor de capuse. "Alerta a fost lansata din cauza faptului ca schimbarile climatice din anul 2015 au determinat o crestere exploziva a numarului de persoane care s-au prezentat la spital cu intepaturi de capuse", sustine DSP Sibiu.
In anul 2015, 1.713 sibieni au fost inregistrati cu intepaturi de capuse, fata de 985, in anul 2014. DSP Sibiu mai precizeaza ca, totodata, a avut loc si o crestere a numarului de cazuri de boala Lyme - 63 in anul 2015, dintre care 47 de stadiul I - ceea ce inseamna o expunere recenta, fata de numai 44 in anul 2014, cu 20 de stadiul I.
Sursa: Agerpres
Etichete: Sibiu, capuse, dezinsectie, dezinfectanti,
Dată publicare:
23-05-2016 10:18