Peste 100 de clujeni au ajuns la spital cu intepaturi de capuse, care pot provoca boala Lyme. Avertismentul specialistilor
Cum a dat verdeata prin parcuri, la spitalele din Cluj au inceput sa apara tot mai multi copii si adulti muscati de capuse.
In toata luna aprilie peste 100 de oameni au ajuns la urgente, iar de la inceputul acestui an, cinci pacienti au fost diagnosticati cu boala Lyme. Specialistii spun ca in ultimii ani numarul capuselor a crescut foarte mult din cauza ca terenurile cu vegetatie nu sunt tratate.
Pentru multi clujeni o plimbare la iarba verde s-a dovedit periculoasa. Muscati de capuse, au ajuns la urgente. La spitalul de pediatrie, aproape zilnic se prezinta cate doi copii cu astfel de probleme. Situatia este asemanatoare si la Spitalul Judetean de Urgenta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Monica Costin, director medical Spitalul Judetean de Urgenta Cluj: "In spitalul judetean, in perioada 10-17 mai am avut 29 de persoane care s-au prezentat in unitatea de urgente cu muscaturi de capuse. Daca in urmatoarele 3-7 zile apare eritem, apare acea roseata la locul intepaturii sau apar febra, dureri musculare, dureri articulare, atunci pacientul e recomandat sa se prezinte la Clinica de Boli Contagioase."
Specialistii spun ca in cazul in care capusa a ramas sub piele dupa intepatura, acesta trebuie scoasa cu ajutorul unei pensete in mai putin de 24 de ore.
Violeta Briciu, medic specialist Spitalul de Boli Infectioase Cluj: "Cu cat sta mai mult atasata, cu atat riscul de a transmite bacteriile din intestinul lor creste. E important sa verificam mai ales la copii pielea paroasa a capului, zone dificil accesibile, care trebuie vazute, ca intepatura de capusa nu doare."
Cei mai predispusi la muscatura sunt oamenii care obisnuiesc sa mearga la iarba verde sau in drumetii. Medicii recomanda pe cat posibil sa va protejati extremitatile, iar cand ajungeti acasa sa va spalati hainele.
Capusele sunt purtatoare ale unei bacterii ce poate provoca boala Lyme. Netratata, aceasta afecteaza inima si sistemul neuromotor.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, spital, capuse, muscatura, verdeata, lyme,
Dată publicare:
17-05-2016 17:59