Pericolele la care va expuneti daca alegeti o vacanta in mijlocul naturii. Capusele pot fi usor confundate cu alunitele
Visati cea mai frumoasa vacanta in mijlocul naturii? Luati in calcul si cateva reguli simple. In fiecare zi, inspectati-va tegumentele ca sa excludeti prezenta capuselor.
O leziune la padure, pe o plaja salbatica ori la iarba verde, trebuie sa va trimita si la farmacie pentru un vaccin anti-tetanos.
O palarie pe cap, indiferent ca mergeti la mare sau la munte, le este recomandata de medici adultilor si declarata obligatorie in cazul celor mici. Soarele determina edem cerebral, mai exact, cresterea in volum a creierului. Se manifesta prin stare generala proasta, cu varsaturi si necesita tratament de urgenta, in spital.
La mare sau la munte uitati-va cu atentie pe toate suprafata pielii. Nu ca sa detectati arsuri, ci capuse. Le identificati drept mici puncte de culoare inchisa, usor de confundat cu alunitele.
Capusele se scot, usor, cu penseta. Obiect ce trebuie sa faca parte obligatoriu din trusa de vacanta. Apoi, veti lua antibiotic.
Antibioticul apartine clasei penicilinelor si poate fi prescris de orice medic, indiferent unde va aflati, daca ii spuneti ca ati fost intepati.
Orice rana provocata in mijlocul naturii trebuie sa va conduca la cea mai apropiata farmacie. Vaccinul anti-tetanos este ieftin si obligatoriu pentru leziunile obtinute in mediul natural. Riscul unei expuneri la bacilii de tetanos se apropie de 100%. In interiorul plagii prin intepare in special nu intra oxigenul.
Atentie si la leziunile facute in joaca de caini, in special la nivelul fetei. Vaccin anti-tetanic plus anti-rabic de urgenta.
Prin leziunile la nivel fetei eventualii agenti patogeni ajung cel mai repede la nivelul sistemului nervos central.
Tot in natura, chiar daca gasiti ciuperci aparent comestibile, precaut este sa va abtineti. E suficient ca una sa fie otravitoare pentru ca toate sa fie contaminate, daca le puneti la gatit in acelasi vas.
Daca semnele digestive - intoleranta alimentara, varsaturi, diaree - se produc in mai putin de sase ore de la ingestie, vorbim despre situatia fericita. Prin tratament la timp, nu veti avea sechele ulterioare. Dar, prezentati-va la medic.
Situatia dramatica este cea in care semnele digestive apar tarziu, la mai mult de opt ore dupa ingestia ciupercilor. Exista chiar un risc de a dezvolta insuficienta hepatica severa, amenintatoare de viata.